Σχέδιο;; Μ’αυτήν την κυβέρνηση δεν χρειάζεται πουθενά…

Πώς ο μειλίχιος υπουργός Σταθάκης φόρτωσε τη ΛΑΡΚΟ (δηλαδή το Δημόσιο) με άλλα 300 εκατ. ευρώ χρέος γιατί ποτέ δεν ήξερε τι να κάνει…

Πολλές φορές υπενθυμίζω ότι η χώρα είναι μονίμως ακυβέρνητη. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως κεντρικό σχέδιο για την ελληνική οικονομία, ούτε υπάρχουν επιμέρους σχέδια ανά υπουργείο. Έχουμε να κάνουμε μόνο με μια καθυστερημένη προώθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, «κουτσή» εφαρμογή μνημονιακών υποχρεώσεων και μικρομπαλώματα για την καθημερινότητα.

Μοιάζει υπερβολικό να ισχυρίζομαι ότι έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς κανένα σχέδιο, αν και διανύει πλέον τον πέμπτο χρόνο της στην εξουσία. Δύσκολα μπορεί να το πιστέψει κανείς, κι όμως είναι αλήθεια. Επιτρέψτε μου ένα παράδειγμα (από τα χιλιάδες) που το αποδεικνύει. Λέγεται ΛΑΡΚΟ.

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές και πετά στα σκουπίδια το ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ σχέδιο εξυγίανσης της Ε.Ε. και της κυβέρνησης Σαμαρά. Η ΛΑΡΚΟ όφειλε να κλείσει ζημιογόνες δράσει, να εισέλθουν ιδιώτες στις υγιείς δραστηριότητες και τότε η Ε.Ε. θα διέγραφε αμέσως επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων 135 εκατ. ευρώ.

Από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε από τα παραπάνω. Η ΛΑΡΚΟ απέκτησε κι άλλα χρέη κι έτσι συντελέστηκε ένα πολιτικό και οικονομικό έγκλημα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Ποιός θα το πληρώσει; Ο κ. Σταθάκης;

Στο διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είδαμε:

  • Ο αρμόδιος υπουργός κ. Σταθάκης να ισχυρίζεται ότι «υπάρχει λύση για τη ΛΑΡΚΟ» και μάλιστα έδινε κάθε τόσο μεταγενέστερες ημερομηνίες εφαρμογής της. Ποτέ δεν παρουσίασε τίποτε. Δεν είχε ούτε λύση ούτε σχέδιο.
  • Οι κυβερνητικοί βουλευτές των έξι νομών όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ με συνεχή ψεύδη παραπληροφορούσαν, έκρυβαν την έλλειψη σχεδίου και καθησύχαζαν ότι η εταιρεία θα παρέμενε στο Δημόσιο.
  • Ο βουλευτής Σταϊκούρας (Φθιώτιδα) υπέβαλε 17 ερωτήσεις στη Βουλή με μία μόνο φράση σε όλες τις ερωτήσεις: «Καταθέστε στο Σώμα το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ». Καμία ερώτησή του δεν απαντήθηκε ποτέ.
  • Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια της αδράνειας η ΛΑΡΚΟ φορτώθηκε νέα χρέη 300 εκατ. ευρώ. Μόνο στη ΔΕΗ χρωστά 330 εκατ. ευρώ, τα οποία αδυνατεί να εξοφλήσει.
  • Σήμερα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά παρακαλούν τη ΔΕΗ να μην κόψει το ρεύμα στην εταιρεία (αν δεν το κάνουν, είναι παράβαση καθήκοντος…).
  • Η Ε.Ε. στις 24 Ιανουαρίου έδωσε δύο μήνες προθεσμία για να επιστραφούν τα 135 εκατ. ευρώ, αλλιώς θα επιβάλει και πρόστιμα. Το σύνολο των ποσών θα αφαιρεθεί από το ΕΣΠΑ, δηλαδή θα το στερηθούν εταιρείες που επενδύουν και πρέπει να ενισχυθούν.
  • Οι εργαζόμενοι, θύματα της αδράνειας και της έλλειψης σχεδίου, έχουν καταγγείλει ότι, παρά την οικονομική δυσπραγία της εταιρείας, ήταν οι εργολάβοι που ευημερούσαν με υψηλά συμβόλαια…

Ο επίλογος τώρα: Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή το μόνο που θέλει είναι να μεταφέρει το πρόβλημα στους επόμενους. Αφού ποτέ δεν έχει σχέδιο για τίποτε και δεν μπορεί να συνεχίσει να ψεύδεται, είναι το μόνο που μπορεί να κάνει: Δώσ’ το στους άλλους (για να τους κατηγορήσουμε κιόλας ότι αυτοί την κλείνουν και την ιδιωτικοποιούν).

Στο μεταξύ, ο μειλίχιος υπουργός κ. Σταθάκης που φόρτωσε τη χώρα με άλλα 300 εκατ. ευρώ χρέη μπορεί να κοιμάται ήσυχος, δεν ευθύνεται. Γιατί όταν δεν υπάρχει πουθενά κυβερνητικό σχέδιο για οτιδήποτε, δεν μπορεί να είναι μόνο αυτός που θα έχει σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ…

[ΠΗΓΗ: FREE SUNDAY, του Ανδρέα Χριστόπουλου, δημοσιογράφου και συγγραφέα, 03/02/2019]