Bloomberg: Ο Μαδούρο πούλησε πέρυσι πάνω από το 40% του χρυσού της Βενεζουέλας

O πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο πούλησε πάνω από το 40% των αποθεμάτων χρυσού της Βενεζουέλας πέρυσι σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να χρηματοδοτήσει τα κυβερνητικά προγράμματα και να πληρώσει εκατομμύρια στους ομολογιούχους.

Η κυβέρνηση πούλησε συνολικά 73 τόνους χρυσού σε δύο επιχειρήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε μία στην Τουρκία όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Καράκας σήμερα, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Κάρλος Παπαρόνι. Αυτή η κίνηση στράγγιξε τα αποθέματα χρυσού αντλώντας 110 τόνους στο τέλος του του 2018 από τους συνολικά 184 τόνους, σύμφωνα με πηγές που επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Παπαρόνι.

Ο Μαδούρο έκανε επιδρομή στις αποθήκες της κεντρικής τράπεζας όπου εκεί φυλάσσονταν 2,34 εκατ. ουγγιές χρυσού αξίας άνω των 3,1 δισ. δολαρίων την ίδια ώρα που το δημόσιο χρέος συσσωρευόταν και οι πηγές χρηματοδότησης στέρευαν από τη στιγμή που οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη χώρα.

Περίπου 24 τόνοι πουλήθηκαν στην Sardes Kiymetli Madenler στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με τον Παπαρόνι. Η εταιρεία έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Κωνστανινούπολης στις 26 Δεκεμβρίου του 2017 μόλις λίγες ημέρες αφότου υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας σύμφωνα με έγγραφα που κατέχει το Bloomberg. Η εταιρεία ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει.  

Περίπου 27,3 τόνοι μεταφέρθηκαν στη Νοοr Capital των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το υπόλοιπο στην εταιρεία Goetz Gold επίσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 6/2/2019]