Γιώργος Σταθάκης: “Η καθετοποίηση είναι το πρόβλημα”

Χθες, Κυριακή 4 Νοέμβρη, η φιλόξενη ΕΡΤ1 υποδέχθηκε τον Υπουργό κο Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος έδωσε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Άλλη διάσταση» με τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη, από αυτές που λέμε «εφ’ όλης της ύλης»… Αναπόφευκτα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έφτασε και στο θέμα των μεταλλείων Χαλκιδικής. Τα όσα είπε περί της επένδυσης ήταν πλήρως εναρμονισμένα με τις δηλώσεις Φάμελου, αυτές της περασμένης εβδομάδας, περί καθετοποίησης της παραγωγής. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:

«Η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια χώρα σε ορυκτό πλούτο. Υπάρχει μια ιστορικότητα γύρω από τα μεταλλεία σ΄ αυτή τη χώρα, με τα υπέρ και τα κατά της. Κοινός τόπος είναι δεν υπήρχε ισχυρή πολιτική για τον ορυκτό πλούτο.

Μόνιμη επωδός κριτικής τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν η αξιοποίηση με καθετοποιημένο τρόπο του ορυκτού πλούτου της χώρας, δηλαδή να μπορεί η Ελλάδα να έχει καθετοποιημένες δραστηριότητες που θα της δίνουν προστιθέμενη αξία αντί να παίρνει το μετάλλευμα και να το εξάγει.

Αυτό το πνεύμα έχει πρυτανεύσει, τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά, και στη συζήτηση στην περιοχή. Εμείς θέλουμε μια καθετοποιημένη μονάδα η οποία να προσθέτει πλούτο και, ταυτόχρονα, μόνο υπό αυτούς τους όρους θα θέλαμε να δούμε την πλήρη ολοκλήρωση αυτής της επένδυσης.

Πλέον, έχουμε εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία μας και με το νόμο που ψηφίσαμε πέρυσι για την αξιοποίηση ορυχείων και κάθε μορφής δραστηριότητας έχουμε, έναν ενιαίο κώδικα με σαφές πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε στο μέλλον».

Κάνοντας μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης στα όσα διαλαλούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι κ.κ. Σταθάκης και Φάμελος στα ΜΜΕ, φτάνουμε στο συμπέρασμα πως βρήκαν τρόπο να μην δώσουν ΠΟΤΕ τις εναπομείνασες άδειες, αφού μπορούν ανά πάσα στιγμή να ισχυρίζονται πως επειδή δεν έχουν πεισθεί πως η μέθοδος flash smelting είναι εφαρμόσιμη, θεωρούν πως η παραγωγή δεν μπορεί να είναι καθετοποιημένη…

Περιμένω με αγωνία  να διαψευσθώ!