Μαθαίνω ελληνικά…

Το «επιχείρημα του μήνα» για το Παρατηρητήριο είναι το flash smelting και το πιπίλισμα των εικασιών της απόφασης Σκουρλέτη, περί «μη εφαρμοσιμότητας της μεθόδου»!

Ανάμεσα στις επικές μπουρδολογίες που αναφέρει χθεσινό άρθρο του μπλογκ του Τόλη με τίτλο «Τρεις παραλλαγές στο θέμα «Eldorado, μεταλλουργία και δημόσιο όφελος», επαναλαμβάνεται και το άλλο άκυρο επιχείρημα πως «[…] ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος, ο κ. Δημητριάδης, παραδέχτηκε στην κρατική τηλεόραση οτι αυτή η μελέτη αφορά μια μεταλλουργική μέθοδο ‘πατέντα’».

Ναι όντως, ο κος Δημητριάδης αυτό είπε, και ο οποιοσδήποτε ημιμαθής ως προς τα ελληνικά, γνωρίζει τη λέξη «πατέντα» από το γνωστό «είσαι βλάκας με πατέντα» , που ίσως άκουγε συχνά…

Αν άνοιγε όμως οποιοδήποτε λεξικό, θα έβλεπε πως πατέντα σημαίνει «δίπλωμα ευρεσιτεχνίας», «ευρεσιτεχνία»… (Τώρα θα μου πείτε αν ξέρει τι σημαίνει ευρεσιτεχνία, αλλά ας μη το τραβάμε…).

Και δεν σημαίνει πάντα την «πατέντα» που του έκανε ο μάστορης στο αυτοκίνητο για να μην τρέχει το ψυγείο…

Και βέβαια το συγκεκριμένο flash smelting είναι πατέντα, δηλαδή ευρεσιτεχνία κατοχυρωμένη από τη Outotec. Και μάλιστα έχει έρθει και επιστήμονας από την Φινλανδία για να καταθέσει σε επιτροπή, παλαιότερα.

Γιατί τώρα ο κος Δημητριάδης δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη λέξη πατέντα, μόνο μια κατάδυση στα βάθη του σκοτεινού antigold μυαλού θα μπορούσε να δώσει απάντηση, αλλά άσε, έχουμε και καλύτερα πράγματα να κάνουμε…