ο κ.σταθάκης αποκάλυψε την βασική αιτίαση του δημοσίου για την διαιτησία!

Από τις αρχές του έτους ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γ. Σταθάκης, είχε εξαγγείλει την εφαρμογή της προβλεπόμενης, από τη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., διαδικασίας διαιτησίας, θέτοντας σε καθεστώς ομηρίας τον επενδυτή, παγώνοντας όλες τις αδειοδοτήσεις και το κυριότερο, χωρίς να ενημερώνει σχετικά με το αντικείμενο της διαιτησίας.

Μέχρι πρότινος ανακοίνωνε ότι θα ενημερώσει σχετικά με το αντικείμενο της διαιτησίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Μέχρι σήμερα 5 Σεπτέμβρη δεν είδε το φως της δημοσιότητας κανένα επίσημο έγγραφο στοιχείο, εκτός εάν η παρουσία του στο κυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ και η συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα συνιστούν την επίσημη έναρξη της διαδικασίας διαιτησίας.
Η συνέντευξη του Σταθάκη στην ΕΡΤ την περασμένη εβδομάδα, απομαγνητοφωνημένη για να είναι πιο εύληπτη, έχει ως εξής:

«Ερώτ.: Την Ελληνικός Χρυσός τη θέλουμε;

Απάντ.: Η Ελληνικός Χρυσός . . ., όπως ξέρετε . . ., αποφασίσαμε να πάμε σε διαιτησία, διότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος και άλλη λύση. Έχουμε μία σύμβαση η οποία πρέπει να ξεκαθαρίσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις και των δύο πλευρών, και της εταιρείας και του δημοσίου . . .

Ερώτ.: Η διαδικασία της διαιτησίας έχει ξεκινήσει;

Απάντ.: . . . για να σταματήσει αυτή η διελκυστίνδα που υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Νομίζω ότι αυτή ήταν η μόνη λύση και αυτή επιλέξαμε και επειδή η διαιτησία ξεκινάει άμεσα . . .

Ερωτ.: Πότε;

Απάντ.: Στις 15 Σεπτέμβρη . . .

Δημοσ.: 15 Σεπτέμβρη.

Απάντ.: Την ξεκινάει το νομικό συμβούλιο του κράτους. Εμείς του έχουμε στείλει τη διαδικασία. Θα είναι σύντομη. Είναι τρίμηνη. Άρα νομίζω ότι είναι η καλύτερη επιλογή για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να έχουμε πλέον ένα καθαρό . . .

Ερώτ.: Εσείς τι πιστεύετε είναι μία καλή επένδυση ας πούμε, είναι μια κακή επένδυση, βλάπτει τη χώρα, ωφελεί τη χώρα; Την προσωπική σας άποψη.

Απάντ.:  Εγώ νομίζω ότι . . . η επένδυση αυτή . . . είναι δύσκολες επενδύσεις. Η ωφέλεια της χώρας προκύπτει από την πλήρη καθετοποίηση. Η επένδυση εάν εξάγει απλά τον ορυκτό πλούτο δεν είναι τόσο σημαντική, είναι περίπου το 10%. Το 90% της αξίας αυτής της επένδυσης είναι η πλήρης καθετοποίηση δηλαδή της παραγωγής χρυσού στην Ελλάδα. Αυτό λέει η σύμβαση. Υπάρχουν αρκετά θέματα στον αν γίνεται πως γίνεται και ούτω καθεξής. Νομίζω ότι η διαιτησία θα απαντήσει σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα.»

Από την ανωτέρω συνέντευξη του Σταθάκη συνάγονται τα εξής στοιχεία:

  1. Γενικό πλαίσιο διαιτησίας: να ξεκαθαρίσουν οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις και των δύο πλευρών, και της εταιρείας και του δημοσίου.
  2. Έναρξη διαδικασίας: Με ευθύνη του νομικού συμβουλίου του κράτους, στις 15 Σεπτέμβρη.
  3. Βασική αιτίαση δημοσίου: Η καθετοποίηση της παραγωγής, αφού το δημόσιο θεωρεί ότι το 90% της αξίας της επένδυσης είναι η παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα, η οποία όμως, κατά τον Σταθάκη, έχει θέματα για το εάν γίνεται, πως γίνεται και ούτω καθεξής.

Είναι σαφές από τα ανωτέρω ότι η κυβέρνηση πείσθηκε από τους antigold ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της μεταλλουργικής διαδικασίας ακαριαίας τήξης (flash smelting) και επομένως δεν είναι δυνατή η καθετοποίηση της παραγωγής, οπότε δεν τηρείται βασική δέσμευση της σύμβασης για παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα και εν τέλει είναι άκυρη η σύμβαση.

Παρότι το θέμα τέθηκε υπό την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας και δικαιώθηκε ο επενδυτής, επαναφέρεται.

Καλοπροαίρετα και καλόπιστα εάν σκεφτεί κανείς θα μπορούσε να δεχθεί ότι ορισμένοι μπορεί να είναι δύσπιστοι και να αμφιβάλουν για την ορθότητα των μελετών. Τι μπορεί όμως να τους πείσει;

Δύο δυνατότητες υπάρχουν. Η μία να πεισθούν από τις μελέτες και η άλλη να πεισθούν από την εφαρμογή των μελετών. Προβολή του μέλλοντος στο παρόν μόνον με θαύμα γίνεται.

Για όσους δεν πείθονται από τις μελέτες, απομένει μόνον η λύση της εφαρμογής, για να πεισθούν και οι πλέον δύσπιστοι. Να δωθούν όλες οι άδειες, να κατασκευαστούν όλα τα έργα, να ολοκληρωθεί η επένδυση και να δοκιμαστεί στην πράξη η λειτουργία της.

Εάν αυτό είναι το στοίχημα της διαιτησίας ξεπερνιέται εύκολα . . .

Με μία πιλοτική μονάδα ακαριαίας τήξης, ήτοι 120.000.000 €

Η επένδυση των 1,2 δις € θα γίνει επένδυση των 1,32 δις €

Το κόστος όμως θα πρέπει να το επιβαρυνθεί ο δύσπιστος!!!

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κ. Αθανάσιος Καρίνας είναι εν ενεργεία μεταλλειολόγος μηχανικός – γεωτεχνικός

 

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr, του Αθανάσιου Γ. Καρίνα, 6/9/2017]