ο δήμαρχος ζουμπάς και η… “απλή λογική”!

zoumpas1

Στα πλαίσια της ολομέτωπης προσπάθειας να ξανασταθεί στα πόδια του το νεκροζώντανο «κίνημα» κατά της εξόρυξης στην ΒΑ Χαλκιδική, ο antigoldδήμαρχος Ζουμπάς συντονισμένος με δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών και του Παρατηρητηρίου, ξέθαψε το θέμα των ρωγμών στη Στρατονίκη!

Έδωσε μάλιστα και συνέντευξη στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να φιλοξενεί θέσεις κατά της επένδυσης – και έχει πάντα τις «κατάλληλες» ερωτήσεις, του τύπου: . «Οι φωτογραφίες που έχουμε ήδη είναι ενδεικτικές για το τι συμβαίνει στην Στρατονίκη, με την λειτουργία των φουρνέλων…». Αυτό είναι δημοσιογραφική δεοντολογία!!!

Ο κος Ζουμπάς έκανε δηλώσεις όπως«Υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών στη Στρατονίκη»!!! Τα επιχειρήματά του όσον αφορά τη σιγουριά του για την προέλευση των ρωγμών είναι ακλόνητα: Η… απλή λογική!!! Παρακολουθείστε στιχομυθία δήμαρχου και (στρατευμένου) δημοσιογράφου:

Δημοσιογράφος: Οι φωτογραφίες που έχουμε ήδη είναι ενδεικτικές για το τι συμβαίνει στην Στρατονίκη, με την λειτουργία των φουρνέλων…..

Ζουμπάς: Εδώ και μερικά χρόνια, έχει αρχίσει να εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο. Οι υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί κανείς να πει έτσι απλά. Πρέπει να γίνουν έρευνες για να βρεθούν οι αιτίες. Μια απλή λογική λέει ότι από την στιγμή που απλά εμφανίστηκε το πρόβλημα όταν η μεταλλευτική δραστηριότητα μεταφέρθηκε κάτω από τον οικισμό, νομίζω ότι δεν χρειάζεται και πολύ….Βέβαια για να  το αποδείξει κανείς χρειάζεται αρκετή μελέτη. Πάντως για να καταλάβουμε ποια είναι η αιτία νομίζω ότι είναι πασιφανές

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κίνδυνος;

Ζουμπάς:Κατά την άποψή μου, χωρίς αν είμαι ειδικός υπάρχει κίνδυνος και βέβαια εκτός από τον κίνδυνο που μπορεί αν είναι ο συνηθισμένος λόγω της υποχώρησης του εδάφους, υπάρχει και ο κίνδυνος μιας σεισμικής δόνησης. Οπότε καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά θα επιτείνουν το πρόβλημα. όλα αυτά τα απευχόμαστε και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση πριν συμβεί κάτι τέτοιο.

Η συζήτηση συνεχίστηκε σχετικά με το ποιες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν το φαινόμενο και έφτασε στο ενδιαφέρον σημείο με τα φουρνέλα:

Δημοσιογράφος: Φουρνέλα;

Ζουμπάς: Σύμφωνα με μελέτη πανεπιστημίου προβλέπονταν ότι η εξόρυξη θα γίνονταν με μετροπόντικα. Δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα αλλά δεν έγινε και γίνεται ακόμα και σήμερα με φουρνέλα. Τα φουρνέλα δημιουργούν δονήσεις. Αυτές οι δονήσεις προφανώς επιτείνουν την κατάσταση. Εδώ όταν κάτω από κάποιους οικισμούς περνάει το μετρό, με τέτοια μέτρα υποστήριξης και υπάρχουν επιπτώσεις… Όχι εκεί που δεν λαμβάνονται τέτοια μέτρα. Δεν στηρίζεται με μπετό… Καταλαβαίνετε… Και υπάρχει πολλά χρόνια αυτή η δραστηριότητα. Έχουν πει κατά καιρούς ότι υπάρχουν κενά κάτω από τον οικισμό. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει κίνδυνος, πως αντιμετωπίζεται και τι πρέπει  να ληφθούν για τον άνθρωπο.

Πρώτα ο άνθρωπος, λοιπόν, για τον δήμαρχό μας, ο οποίος δεν παύει ούτε στιγμή να μάχεται για το καλό των δημοτών – αρκεί αυτό να συμπίπτει με τα antigold συμφέροντα…

Η είδηση από την συνέντευξη ήταν η εξής, δια στόματος δημάρχου:

«Έχουμε σύσκεψη την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη στους Επιθεωρητές Μεταλλείων. Θα συμμετέχουν το Υπουργείο, το ΙΓΜΕ, κλπ και ελπίζω αυτή την φορά να πάρουμε αποφάσεις που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και να μην είναι ευχές.Προσδοκούμε άμεσα μέτρα. Αυτό που είχα ζητήσει την τελευταία φορά από τους επιθεωρητές, είναι να δουν αν οι στοές έχουν άμεση σχέση με τα φαινόμενα. – Μόνο αυτοί μπορούν να δουν.  Αν έχουν άμεση σχέση με τα φαινόμενα, θα πρέπει  να σταματήσει η δραστηριότητα για να σταματήσουν και τα φαινόμενα […]».

Άντε, να το δούμε κι αυτό…

Υ.Γ. Μπορεί να ακούγομαι αφελής, αλλά σε αυτή τη σύσκεψη δεν θα έπρεπε να έχει κληθεί και η εταιρεία; Κουβέντα να γίνεται….