περί αρχαίων σκουριών…

σκουριεςΣτον απέραντο ωκεανό του διαδικτύου, αλιεύσαμε την κάτωθι επιστολή σχετικά με τη σημερινή αναβολή της απόφασης του ΚΑΣ για τα ευρήματα στις Σκουριές, και σχετικά με τη στάση των αρχαιολόγων. Ο αρθρογράφος δείχνει θυμωμένος με την αναβολή και την περαιτέρω καθυστέρηση την επένδυσης που προοιωνίζεται μια ακόμα αυτοψία που θα γίνει «εν ευθέτω χρόνω»… Ο τίτλος είναι «Επιστολή προς Αγαθοκλείς της βλαμμένης κοιλάδας του Αριστοτέλους (βεβαίως-βεβαίως) καθώς οι παγετώνες έρχονται»και έχει ως εξής:

«Γνωρίζουμε ότι οι ρυθμοί της Αρχαιολογίας δεν ταιριάζουν καθόλου με αυτούς της οικονομίας, πολύ δε περισσότερο με τις δράσεις που απαιτούνται,για να μπορέσει ο τόπος μας να βγει από τον νεκροθάλαμο και  να ξαναπορευθεί στο φώς.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι ότι η «πριγκίπισσα» αρχαιολογία μπορούσε να πέσει τόσο χαμηλά, ώστε στο «όνομα των ρυθμών» της να γίνει εν γνώσει της «Δούρειος Ίππος» της Κυβέρνησης, στις καθυστερήσεις που εκείνη θέλει να επιβάλλει στην επένδυση.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:

  1. Η κορυφή της Αρχαιολογίας, (Κ.Α.Σ.), δεν επιτρέπεται να καθυστερεί την απόφασή της με τη δικαιολογία «Αυτοψία επί τόπου του ευρήματος σε κάνα-δυο μήνες», όταν έχει ήδη πλήρη και σαφή εικόνα της κατάστασης εδώ και μήνες.
  2. Ο ρόλος του Κ.Α.Σ. δεν είναι Συνεδριακός ή Ρυθμιστικός των εσωτερικών δομών του, ή Πολιτικός. Είναι να αξιολογεί θέματα σε συνάρτηση με ευρήματα και έργα, συνυπολογίζοντας κόστη, χρόνο και λύσεις. Μέσα στα πλαίσια πάντα της υπαρκτής οικονομίας του κοινωνικού μορφώματος κάθε εποχής.
  3. Το Κ.Α.Σ. θα έπρεπε να θεωρεί, σαν υπέρτατη αρχή, ότι δεν έχει καμία χρησιμότητα μέσα στη γυάλα της αρχαιολογικής αντίληψης και έξω από τις σύγχρονες παραμέτρους του οικονομικού συστήματος. Διότι: Αν ο χρόνος λήψης απόφασης είναι μεγαλύτερος της αντοχής των επενδυτικών δεδομένων ή η απόφασή του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όρια της επένδυσης, τότε απόφαση με επένδυση είναι «μήλα-πορτοκάλια» δηλαδή ασύγκριτα ή ασύμβατα. Και πάντα σε τέτοια περίπτωση «ο λόγος» θα έπρεπε να περνάει σ’ αυτούς που επαφίεται «η τήρηση του Συντάγματος», αν δεν ήταν βλαμμένοι σαν το εποικοδόμημά τους. Και είναι σίγουρα βλαμμένοι, γιατί σαν χαπακωμένοι νομίζουν ότι το παρόν θα είναι και μέλλον.
  4. Βγείτε ρε τετραϋπόστατοι εκπρόσωποι ενός κοινού συμφέροντος και κατασκηνώστε δίπλα στο «Εύρημα», σε απεργία πείνας μέχρι να έρθει η «αυτοψία» και φωνάξτε τα κανάλια και τα κόμματα. Έτσι θα αναδειχθεί το Εύρημα στο μέγιστο δυνατόν και θα γίνει εργαλείο δικό σας και θα χαρεί και η Αρχαιολογία.

Αλλιώς, πάτε για μπάνια ….».

Όσο και να θεωρήσουμε υπερβολικό το ξέσπασμα του αρθρογράφου, κανείς δεν μπορεί να μην του αποδώσει ένα κάποιο δίκιο σε αρκετά σημεία…. Στο δόγμα «απορία ψάλτου βηξ», το ΚΑΣ απλά κέρδισε χρόνο για το ίδιο (ελπίζοντας σε τι, άραγε;), ενώ η επένδυση χάνει κι άλλο χρόνο…