ο αυγουστιάτικος εφιάλτης του κ. τσίπρα

tsipras93451«Στην οικονομία το πλήγμα της φορολογικής και ασφαλιστικής επιδρομής μοιάζει θανατηφόρο, ενώ η απλή αναλογική αντί να απομονώσει τη Ν.Δ. που προηγείται στις δημοσκοπήσεις απομόνωσε το ΣΥΡΙΖΑ από την κεντροαριστερά αφού Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ διεύρυναν τις αποστάσεις μαζί του».

Όπως και πέρυσι, ο Αύγουστος είναι πολύ πιθανόν  να αποδειχτεί ο μήνας που θα προσδιορίσει το χρόνο των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, εκτός απρόοπτων εξωτερικών εξελίξεων.

Κατ’ αρχήν οι απρόοπτες εξωτερικές εξελίξεις που αφορούν τόσο την Τουρκία, όσο και τη μετά Brexit-ΕΕ καθώς και το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών μπορούν να αλλάξουν για τη χώρα μας μια σειρά δεδομένα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίζει ιδιαίτερα θετικά στοιχεία αποδοχής στο εξωτερικό, ιδίως σε Ευρώπη και ΗΠΑ αλλά και ραγδαία φθορά στο εσωτερικό.

Προς το παρόν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει την απρόσκοπτη στήριξη τόσο από την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ για δυο κυρίως λόγους. Ο ένας λόγος έχει να κάνει με την πεποίθηση πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αποτελεσματικότερα απ’ ό,τι άλλες καθώς αυτή συναντά λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις αφού η ίδια αποτελούσε το σκληρό πυρήνα της αντιμνημονιακής αντίδρασης των προηγούμενων ετών.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την προσφυγική κρίση και εσχάτως με την εικόνα αποσταθεροποίησης που εμφανίζει η Τουρκία. Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού των οικονομικών Τζακ Λιου την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα ήταν σαφές δείγμα αυτών των προθέσεων.

Ο διεθνής παράγοντας ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού αυτήν την περίοδο φαίνεται πως θέλει πάση θυσία σταθερότητα στην Ελλάδα, καθώς τόσο η Ευρώπη όσο και η Ν.Α. Μεσόγειος μοιάζουν με πύργους από τραπουλόχαρτα.

Η στάση των εταίρων όμως σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν μοιάζει σαφής και μακροπρόθεσμη. Στην Ευρώπη μετά το Brexit και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού φαίνεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια για δημοσιονομικές αλχημείες και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και κενό εξουσίας μέχρι την ανάληψη από το νέο πρόεδρο στις αρχές του 2017.

Στο εσωτερικό η κυβέρνηση Τσίπρα προσπάθησε να αντιστρέψει το κλίμα της ραγδαίας φθοράς που εμφανίζει τους τελευταίους μήνες με το θετικό αντίκτυπο της θετικής αξιολόγησης και την ανάληψη της πρωτοβουλίας των κινήσεων με τον εκλογικό νόμο.

Αμφοτέρων η συγκομιδή μέχρι στιγμής είναι φτωχή. Στην οικονομία το πλήγμα της φορολογικής και ασφαλιστικής επιδρομής μοιάζει θανατηφόρο, ενώ η απλή αναλογική αντί να απομονώσει τη Ν.Δ. που προηγείται στις δημοσκοπήσεις απομόνωσε το ΣΥΡΙΖΑ από την κεντροαριστερά αφού Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ διεύρυναν τις αποστάσεις μαζί του.

Καθώς η είσπραξη του φόρου εισοδήματος ξεκίνησε τον Ιούλιο και έπεται η έναρξη της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο, το Φθινόπωρο αναδεικνύεται σε περίοδο δοκιμασίας για την κυβέρνηση. Το μείγμα του Φθινοπώρου μπορεί να γίνει εκρηκτικό αν προστεθούν και οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά που προβλέπει το μνημόνιο.

Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση έχει μόνο ένα χαρτί να παίξει, είναι η ελπίδα της εξόδου από την κρίση με την έλευση της ανάπτυξης.

Αν το Φθινόπωρο αποδειχτεί πως ανάπτυξη δεν φαίνεται στον ορίζοντα τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί σενάρια ενεργοποίησης του δημοσιονομικού “κόφτη” κάτι που θα προκαλέσει ρωγμές και στο σκληρό πυρήνα της εκλογικής της βάσης που είναι οι μισθοδοτούμενοι από το δημόσιο.

Μια πρώτη εικόνα για την πορεία της οικονομίας στο β΄ εξάμηνο θα έχουμε στις αρχές  Αυγούστου όταν θα βγουν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο.

Σε γενικές γραμμές στοιχεία που θα δείχνουν πως η ύφεση στο σύνολο του 2016 θα είναι μεγαλύτερη από 1%, δύσκολα μπορούν να στηρίξουν το αισιόδοξο σενάριο της κυβέρνησης που θέλει το χρόνο να κλείνει με ύφεση μικρότερη από 0,5%.

Στις αρχές Αυγούστου θα έχουμε τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο μετά από ένα πρώτο τρίμηνο που παρουσίασε αρνητική έκπληξη με ύφεση 1,4%. Περί τα τέλη Αυγούστου θα έχουμε μια καλή εικόνα για την πορεία των εσόδων από τον τουρισμό.  Τα δυο αυτά στοιχεία αποτελούν τα βασικά συστατικά του τελευταίου θετικού σεναρίου της κυβέρνησης να γυρίσει την παρτίδα, κάτι που ούτως ή άλλως από πολλούς θεωρείται δύσκολο.

Αν η ύφεση στο β’ τρίμηνο παραμείνει πάνω από 1%  η κατάσταση δύσκολα θα ανατραπεί στα επόμενα δυο τρίμηνα. Πόσο μάλλον αν συνεχιστεί η μείωση που παρουσιάζουν τα τουριστικά έσοδα τους πρώτους μήνες του 2016 και στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Τον Αύγουστο λοιπόν τα σπουδαία και όπως είναι γνωστό ο Αύγουστος είναι ο μήνας με τα δυο φεγγάρια…

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Κώστα Στούπα, 25/7/2016]