Κυρ. Μητσοτάκης για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Δημιουργούνται 40.000 νέες θέσεις εργασίας

Εμβληματική δέσμη πολλών χιλιάδων παρεμβάσεων, που συνιστά οδικό χάρτη ανάπτυξης και κοινωνικής φροντίδας, χαρακτήρισε το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης σήμερα των αξόνων της πρωτοβουλίας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Τα επόμενα χρόνια 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα μετατραπούν σε χιλιάδες έργα σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσουν περί τις 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Δήμοι και Περιφέρειες θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών με κάλυψη απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνδράμει με 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα κυριολεκτικά στρατηγικό», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Μαζί με τους εθνικούς πόρους, μαζί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ, μαζί με το εμβληματικό Ταμείο της επόμενης γενιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Next Generation E.U., το οποίο και θα ξεκινήσουμε να το συζητάμε αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, μαζί με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, όλοι αυτοί οι χρηματοδοτικοί πόροι μαζί, συντονισμένα και με στρατηγικό σχεδιασμό έχουν την ευκαιρία να αναδιαμορφώσουν, αλλά και να συνδιαμορφώσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας», είπε ακόμα.

«Οι επιλογές που την αφορούν είναι κατεξοχήν πολιτικές και από τις πρώτες μας θεσμικές παρεμβάσεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης το υπουργείο έδειξε το στίγμα του που ήταν να απελευθερωθεί η αυτοδιοίκηση από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της κεντρικής διοίκησης, αλλά να απελευθερωθεί και από την παράλυση που στην πράξη προκαλούσε η απλή αναλογική» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το πρόγραμμα «είναι η πυξίδα που ορίζει τους δρόμους, ώστε η αυτοδιοίκηση να ξαναγίνει μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας μας. Αλλά ταυτόχρονα είναι και πυλώνας του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την Ελλάδα του 21ου αιώνα», προσθέτοντας ότι «η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού αποτελεί κρίσιμο μέρος της αρχιτεκτονικής της δημοκρατικής πολιτείας, όπως την αντιλαμβάνομαι. Κρίσιμη συνιστώσα του κράτους και ταυτόχρονα κύτταρο διαχείρισης των κοινών στην καθημερινότητα».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «είναι ένα σχέδιο με τις αρετές του πολιτικού από τον οποίο πήρε και το όνομά του, είναι οραματικό, τολμηρό και ταυτόχρονα είναι μελετημένο και κοστολογημένο», προσθέτοντας ότι «απλώνεται παντού σε ολόκληρη τη χώρα, συναρμόζοντας τις τοπικές ανάγκες στις εθνικές προβολές. Έχει το βλέμμα του στραμμένο στην κοινωνία για πολλές νέες θέσεις εργασίας παντού στην Ελλάδα, πρωτίστως στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

«Τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν αυτή την εμβληματική δέσμη πολλών χιλιάδων παρεμβάσεων: Καινοτομία, ευελιξία, προοπτική. Τρεις είναι οι στόχοι: ανάπτυξη, περιβάλλον και κοινωνική συνοχή. Και τρεις είναι οι κατευθύνσεις που το εξειδικεύουν: ψηφιακή σύγκλιση, βελτίωση της ποιότητας ζωής και κοινωνική συνοχή, χωρίς να ξεχνάμε την έννοια της πολιτικής προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε εδώ τις λίστες με τα 20 μεγαλύτερα και τα 20 μικρότερα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 18/6/2020]