Ημερίδα ΣΜΕ στη Δράμα: «Ο Εξορυκτικός Κλάδος Είναι Ένας Πάρα Πολύ Καλός Πρεσβευτής της Ελλάδας»

Τα πολλά και σημαντικά οφέλη που προσφέρει ο εξορυκτικός κλάδος στην εθνική οικονομία της χώρας, τονίστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε στην πόλη της Δράμας ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, με αφορμή τον εορτασμό του έτους ορυκτών πόρων αλλά και τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη σύσταση του Συνδέσμου

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Β. Λωλίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης που είχε ως τίτλο: «Καινοτομία και Ψηφιακή Μετάβαση στην Εξορυκτική Βιομηχανία – Εφαρμογές και προκλήσεις», υπογράμμισε πως ο εξορυκτικός κλάδος αποτελεί σήμερα τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

«Ο εξορυκτικός κλάδος», τόνισε με έμφαση ο κ. Γιαζιτζόγλου, «αν θέλετε να σας το πω με ένα νούμερο, σημαίνει 70 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο. Αυτό είναι που βγάζουμε από την ελληνική γη κάθε χρόνο. Από τους οποίους, περίπου 50 εκατομμύρια τους καταναλώνουμε εντός Ελλάδος. Τα νούμερα αυτά για να συνειδητοποιήσει κανείς τα μεγέθη του εξορυκτικού κλάδου. Επίσης, είναι ένας πάρα πολύ καλός πρεσβευτής, διότι εξάγει προϊόντα σε κάποιες χώρες που τα εκτιμούν ιδιαίτερα, όπως το μάρμαρα ή τα βιομηχανικά ορυκτά από τη Μήλο ή τα μεταλλεύματα από τη Χαλκιδική ή το μαγνησίτη από τη Χαλκιδική επίσης».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα με τον κλάδο του μαρμάρου, ο κ. Γιαζιτζόγλου υπογράμμισε πως πρέπει κάποτε να μάθουν τα παιδιά τι σημαίνει ελληνικό μάρμαρο. «Αν δεν υπήρχε το ελληνικό μάρμαρο», συμπλήρωσε, «δεν θα είχαμε έναν Παρθενώνα αυτή τη στιγμή να ζει 25 αιώνες και ένα σωρό άλλα αρχαία μνημεία τα οποία έχουμε. Αυτά τα μνημεία υπήρξαν και διατηρήθηκαν γιατί είχαμε καλής ποιότητας μάρμαρο. Το μάρμαρο γενικά είναι ένα από τα λίγα ορυκτά που ο τελικός καταναλωτής το αναγνωρίζει, γιατί βλέπεις μια πλάκα μαρμάρου και λες είναι μάρμαρο Θάσου, είναι μάρμαρο Δράμας, είναι μάρμαρο Πεντέλης. Ενώ αν δεις ένα κομμάτι σίδερο, δεν λες ότι είναι π.χ. βωξίτης από τη Λάρυμνα. Και είναι και ένας εκπληκτικός πρεσβευτής της χώρας».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο:

[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, 12/6/2024]