Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,2% και πληθωρισμό στο 3% για την φετινή χρονιά

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση της εκτιμά ό,τι θα συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για φέτος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,2%, περαιτέρω άνοδο το 2025 στο 2,5% και το 2026 στο 2,3%.

Ο πληθωρισμός υποχωρεί κι σύμφωνα με την έκθεση εκτιμάται ό,τι φέτος θα διαμορφωθεί στο 3%. Παρόλα αυτά, με βάση την Τράπεζα της Ελλάδος, ο πληθωρισμός και η μείωσή του, ειδικά στο σκέλος των τροφίμων, αποτελεί μία από τις βασικότερες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και μεταξύ άλλων συστήνει να ενταθούν οι έλεγχοι, όπως επίσης και να αρθούν εμπόδια στον ανταγωνισμό αγαθών και υπηρεσιών, μέσα από πρωτοβουλίες οι οποίες θα ληφθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες

Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες της ελληνικής οικονομίας και το πρώτο θέμα είναι η πιθανόν ένταση στο γεωπολιτικό πεδίο, κυρίως το ζήτημα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.

Δεύτερον να υπάρχει χαμηλότερος ρυθμός απορρόφησης των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, τη στενότητα στην αγορά εργασίας, καθώς και η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων. Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που φαίνεται να προβληματίζουν την Τράπεζα της Ελλάδος.

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, από ertnews, 26/6/2024]