Ο χαλκός στα 40.000 δολ. ανά τόνο … και το αλουμίνιο (FT)

Στροφή του ενδιαφέροντος στο κόκκινο μέταλλο λόγω της περσινής αποτυχίας στο πετρέλαιο όπως αποκάλυψε στους Financial Times ο Andurand (πρώην trader της Goldman Sachs που συνίδρυσε την BlueGold Capital)

Τα μέταλλα θα πάρουν τη θέση του πετρελαίου στην αγορά σύμφωνα με τον Pierre Andurand (Διαχειριστής hedge fund) ο οποίος αναμένει ότι η τιμή του χαλκού θα τετραπλασιαστεί σχεδόν στα 40.000 δολάρια ανά τόνο τα επόμενα χρόνια, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση προκαλεί μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων του κόκκινου μετάλλου.

Την περασμένη εβδομάδα, ανάλυση της JP MORGAN έδειξε ότι οι ανοιχτές θέσεις  (μετρά την αξία των μη διακανονισμένων συμβάσεων παραγώγων) μεταξύ των βασικών και πολύτιμων μετάλλων, έφτασε σε μεγάλα ρεκόρ (στα 227 δισ. δολ. και 215 δισ. δολ. αντίστοιχα).

Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στο ότι τα αμοιβαία κεφάλαια έκλεισαν τα στοιχήματά τους για πτώση των τιμών και εκείνα που άνοιξαν long θέσεις για να επωφεληθούν από άνοδο των τιμών , σύμφωνα με αναλυτές.

Το αλουμίνιο για το οποίο πιστεύει, ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται η τιμή του για λόγους παρόμοιους με τον χαλκό, διότι μπορεί να υποκαταστήσει το κόκκινο μέταλλο, αποτελεί βασική long επιλογή.

Επί πρόσθετα το περσινό «στραπάτσο» στις εκτιμήσεις για τον «μαύρο χρυσό» οδηγεί σε άλλο δρόμο…

Ο εκ των κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων μιλώντας στην καθημερινή Βρετανική εφημερίδα Financial Times (FT), γνωστοποίησε ότι στρέφει την προσοχή του σε αυτό, αφού πέρυσι απέτυχαν τα ανοδικά «στοιχήματα» στο πετρέλαιο.

Η πεποίθηση του Andurand για την αγορά χαλκού βοήθησε το κεφάλαιό του να ανακάμψει (1,3 δισ. δολ.) μετά την απώλεια 55% που υπέστη το 2023.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 83% φέτος, με τα κέρδη να προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα εμπορευμάτων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την απόδοση.

Ο χαλκός (κρίσιμο μέταλλο στην καρδιά της ενεργειακής μετάβασης), έχει αυξηθεί σχεδόν 20% φέτος, αγγίζοντας το ρεκόρ των 11.000 δολαρίων ανά τόνο αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Andurand (ένας από τους πιο γνωστούς εμπόρους στον κόσμο), πιστεύει ότι το «ράλι» μπορεί να διαρκέσει πολύ ακόμη, καθώς η προσφορά αγωνίζεται να συμβαδίσει με τη ζήτηση.

Σε ανοδική πορεία ο χαλκός

Η προσφορά της BHP για την ανταγωνιστική Anglo American έχει επίσης θεωρηθεί ως ένδειξη ότι είναι πιο δύσκολο και δαπανηρό να δημιουργηθεί νέα προμήθεια από το να αγοράσει έναν αντίπαλο με ορυχεία χαλκού.

«Προχωράμε προς τον διπλασιασμό της αύξησης της ζήτησης για χαλκό λόγω της ηλεκτροδότησης του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, των ηλιακών συλλεκτών, των αιολικών πάρκων, αλλά και των στρατιωτικών χρήσεων και των κέντρων δεδομένων.

Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στα 40.000 δολάρια ανά τόνο τα επόμενα 4 χρόνια. Δεν λέω ότι θα μείνει εκεί τότε. Τελικά θα λάβουμε απάντηση προσφοράς, αλλά αυτή η απόκριση προσφοράς θα διαρκέσει πάνω από 5 χρόνια», είπε στους Financial Times.

Ο Andurand (πρώην έμπορος της Goldman Sachs που συνίδρυσε την BlueGold Capital πριν ξεκινήσει την Andurand Capital), πιστεύει ότι η βαθύτερη και ταχύτερη εκσκαφή στα σημερινά ορυχεία δεν θα είναι αρκετή για να συμβαδίσει με την αυξανόμενη ζήτηση για χαλκό (η βιομηχανία υπολογίζει ότι χρειάζονται συνήθως 15 χρόνια για να αναπτυχθεί ένα νέο ορυχείο).

Η διάψευση των προσδοκιών για το πετρέλαιο

Ο Andurand είπε επίσης ότι είχε τιμωρηθεί… από μια πρόβλεψη ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν στα 140 δολάρια το βαρέλι, κάτι που απέτυχε να αποδώσει παρά τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

«Πιστεύω ότι οι έμποροι πετρελαίου έχουν μάθει να είναι αρκετά προσεκτικοί όταν ενθουσιάζονται με πιθανές διακοπές του εφοδιασμού. Νομίζω ότι όλοι χάσαμε πολλά χρήματα, περιμένοντας διακοπή του εφοδιασμού που δεν συνέβη. Θυμάσαι αυτόν τον πόνο», είπε.

Το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματεύεται στα 81,50 δολάρια το βαρέλι, πολύ κάτω από το ανώτατο όριο των 98 δολαρίων τον Σεπτέμβριο.

Ο Γάλλος ο οποίος αποκόμισε τεράστια κέρδη από τις αγορές ενέργειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και των πρώτων σταδίων του πολέμου στην Ουκρανία, δεν αναμένει πλέον μεγάλη αύξηση των τιμών του αργού.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι όπως η Ρωσία και η Γάζα δεν είχαν αντίκτυπο στην προσφορά, γι’ αυτό νομίζω ότι η τιμή του πετρελαίου ήταν σχετικά σταθερή και αναμένω να παραμείνει έτσι. Δεν περιμένω μεγάλη κίνηση στις τιμές του πετρελαίου».

Το αμοιβαίο κεφάλαιο της εταιρείας του Andurand αναλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι η πλειονότητα των hedge funds στο μέγεθός του, μια προσέγγιση που έχει πληρώσει πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια.

Σωστά προέβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να πάνε αρνητικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες έκλεισαν, επιστρέφοντας 154% στους επενδυτές το 2020.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο κέρδισε επίσης 59% το 2022 ποντάροντας στην αύξηση των τιμών καθώς η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά τις απώλειες του περασμένου έτους, η ετήσια καθαρή απόδοση του αμοιβαίου κεφαλαίου από την ίδρυσή του τον Ιούνιο του 2019 είναι 34%, σύμφωνα με μια πηγή που έχει δει τους αριθμούς.

Αισιοδοξία για το αλουμίνιο και τα μέταλλα γενικότερα

Ο Andurand είναι αισιόδοξος για άλλα εμπορεύματα, όπως το κακάο (τριπλασιάστηκε σε τιμή από την αρχή του έτους έως τα μέσα Απριλίου) και το αλουμίνιο (πιστεύει ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται η τιμή του για λόγους παρόμοιους με τον χαλκό, διότι μπορεί να αντικατασταθεί με το κόκκινο μέταλλο).

Άλλα αμοιβαία κεφάλαια (συμπεριλαμβανομένων των μακροοικονομικών αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου και των αλγοριθμικών επενδυτών) έχουν επίσης συσσωρευτεί σε αγορές μετάλλων πρόσφατα χρησιμοποιώντας παράγωγα, βοηθώντας τις τιμές να σημειώσουν υψηλά ρεκόρ.

Την περασμένη εβδομάδα, ανάλυση της JP MORGAN έδειξε ότι οι ανοιχτές θέσεις  (μετρά την αξία των μη διακανονισμένων συμβάσεων παραγώγων) μεταξύ των βασικών και πολύτιμων μετάλλων, έφτασε σε μεγάλα ρεκόρ (στα 227 δισ. δολ. και 215 δισ. δολ. αντίστοιχα).

Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στο ότι τα αμοιβαία κεφάλαια έκλεισαν τα στοιχήματά τους για πτώση των τιμών και εκείνα που άνοιξαν long θέσεις για να επωφεληθούν από άνοδο των τιμών , σύμφωνα με αναλυτές.

[ΠΗΓΗ: https://www.worldenergynews.gr/, 30/5/2024]