Ημερίδα Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας: Τετραπλάσια η Προστιθέμενη Αξία της Επένδυσης σε Βιομηχανία και Μεταλλευτικό Κλάδο σε Σχέση με τον Τουρισμό

Στο αμφιθέατρο του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθηνών, ολοκληρώθηκε η Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΑΡΚΟ»

Η ημερίδα σημείωσε επιτυχία με εξαιρετικούς εισηγητές (καθηγητές της Σχολής Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ, Διευθυντικά στελέχη της ΕΑΓΜΕ, (πρώην ΙΓΜΕ), καθώς και εξειδικευμένους επιστήμονες του ΙΓΜΕ που έχουν αποχωρήσει από το Ινστιτούτο. Οι εισηγητές ανέδειξαν όλες τις πτυχές της κοιτασματολογικής και  μεταλλευτικής δραστηριότητας στην κλίμακα της χώρας, της Ευρώπης όσο και παγκόσμια.

Χαιρετισμούς απηύθυναν στην ημερίδα εκπρόσωποι από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά.

Καταδείχθηκε ότι η εσκεμμένα διαχεόμενη και ευρέως αποδεκτή θεώρηση, περί του τουρισμού ως της βαριάς βιομηχανίας της χώρας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντίθετα η επένδυση στην βιομηχανική παραγωγή και στον μεταλλευτικό κλάδο έχει έως και τετραπλάσια προστιθέμενη αξία σε σχέση με αυτή της «τουριστικής βιομηχανίας».

Τονίστηκε ότι «ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι μη ανανεώσιμος και αναντικατάστατος», άρα η διαχείριση του οφείλει να είναι αποτέλεσμα στρατηγικού σχεδιασμού σε επίπεδο χώρας και όχι αποτέλεσμα ευκαιριακών οικονομικών συγκυριών.

Η πολιτεία οφείλει να καταρτίσει προγράμματα έρευνας για την αποτίμηση του μεταλλευτικού δυναμικού της χώρας και τον σχεδιασμό της αξιοποίησης του,  με κριτήρια που θα ξεφεύγουν από τον στενό οικονομικό σχεδιασμό σχέσης κόστους-οφέλουςκαι να λαμβάνουν υπόψη την θέση της χώρας, το γεωπολιτικό περιβάλλον, την γενικότερη συμβολή τους στην εθνική οικονομία, καθώς και τα γενικότερα συμφέροντα του λαού μας.

[Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο]

[ΠΗΓΗ: https://anticorr.gr/, 25/5/2024]