Αναβιώνουν ορυχεία, λόγω εκτόξευσης της τιμής του ουρανίου

Τουλάχιστον πέντε παραγωγοί στις ΗΠΑ αναβιώνουν ορυχεία σε πολιτείες όπως το Γουαϊόμινγκ, το Τέξας, η Αριζόνα και η Γιούτα, όπου η παραγωγή άνθιζε μέχρι την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011. Οι ιδιοκτήτες των ορυχείων ουρανίου τα επαναλειτουργούν, με σκοπό να επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση για το πυρηνικό καύσιμο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα περισσότερα από αυτά τα αμερικανικά ορυχεία αδρανοποιήθηκαν μετά τη Φουκουσίμα, όταν οι τιμές του ουρανίου κατέρρευσαν και χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία ξεκίνησαν σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Τώρα, με τις κυβερνήσεις να στρέφονται προς την πυρηνική ενέργεια για την επίτευξη των στόχων εκπομπών και τους κορυφαίους παραγωγούς ουρανίου να αγωνίζονται να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, οι τιμές του ασημόλευκου μετάλλου αυξάνονται κατακόρυφα. Και αυτό δίνει σε αυτές τις κάποτε ζημιογόνες επιχειρήσεις ουρανίου την ευκαιρία να καλύψουν το κενό εφοδιασμού.

Το ουράνιο χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας για περισσότερες από έξι δεκαετίες, τροφοδοτώντας πυρηνικά εργοστάσια και αντιδραστήρες. Περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής προέρχονται από το Καζακστάν, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Το ουράνιο θα αποτελέσει θέμα συζήτησης καθώς χιλιάδες στελέχη ορυχείων, γεωλόγοι και τραπεζίτες θα κατέβουν στο Τορόντο για τη συνάντηση της Ένωσης Χρυσοθήρων και Αναπτυξιακών Εταιρειών του Καναδά αυτή την εβδομάδα. Η ετήσια εκδήλωση έχει προσελκύσει τουλάχιστον 10 εταιρείες ουρανίου, συμπεριλαμβανομένων των Denison Mines Corp., Fission Uranium Corp. και IsoEnergy Ltd.

Ο κόσμος θα χρειάζεται πάνω από 100.000 μετρικούς τόνους ουρανίου ετησίως έως το 2040

Καθώς οι χώρες εξετάζουν όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο πυρηνικής ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ζήτηση για ουράνιο αναμένεται να εκτοξευθεί στα ύψη. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας εκτιμά ότι ο κόσμος θα χρειάζεται περισσότερους από 100.000 μετρικούς τόνους ουρανίου ετησίως έως το 2040 – ποσότητα που απαιτεί σχεδόν διπλασιασμό της εξόρυξης και της επεξεργασίας από τα σημερινά επίπεδα.

Η καναδική Cameco Corp. και η Kazatomprom του Καζακστάν, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς, αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή. Έχουν προειδοποιήσει για ορισμένες λειτουργικές αναποδιές που θα έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερη παραγωγή ουρανίου από την αναμενόμενη τα επόμενα χρόνια.

Η Energy Fuels Inc. ξεκίνησε σχέδια στα τέλη του περασμένου έτους για την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων στην Αριζόνα, τη Γιούτα και το Κολοράντο, ενώ η Ur-Energy Inc. δήλωσε ότι θα ξεσκονίσει ένα αδρανές ορυχείο στο Γουαϊόμινγκ. Μεσαίου μεγέθους εταιρείες στην Αυστραλία και τον Καναδά έχουν ανακοινώσει παρόμοια σχέδια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σίγουρα, η παραγωγή από αυτά τα ορυχεία – τα περισσότερα από τα οποία είναι μικρά και πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους – θα αποτελούσε ένα μικρό κλάσμα της παγκόσμιας προσφοράς ουρανίου.

«Η βιομηχανία προσπαθεί σαφώς να ανταποκριθεί με την επαναλειτουργία μικρότερων ορυχείων, αλλά όταν έχεις ένα ορυχείο που δεν λειτουργεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, προφανώς δεν είναι πολύ ουσιαστικό», δήλωσε ο John Ciampagli, διευθύνων σύμβουλος της Sprott Asset Management, η οποία διαχειρίζεται το Sprott Physical Uranium Trust.

[ΠΗΓΗ: https://www.energygame.gr/, 4/3/2024]