ΟΗΕ: Αναπόφευκτη η εξόρυξη σε βαθιές θάλασσες

Είναι πιθανότατα μόνο θέμα χρόνου να γίνει πραγματικότητα η απόξεση του πυθμένα των ωκεανών για πολύτιμα μέταλλα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Αρχής για τον θαλάσσιο βυθό, της ρυθμιστικής αρχής του ΟΗΕ (ISA) που επιβλέπει την εξόρυξη σε βάθος θάλασσας.

Ο Μίχαελ Λοτζ, γενικός γραμματέας της ISA, δήλωσε στο CNBC ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την εξόρυξη στα βαθέα ύδατα έχει ανέβει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970, με τους υποστηρικτές να είναι σαφώς ενθουσιασμένοι από τον πιθανό ρόλο της βιομηχανίας στην ενεργειακή μετάβαση.

«Μια από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις του βιομηχανικού ενδιαφέροντος είναι η δυνατότητα παραγωγής μεγαλύτερων ποσοτήτων ορυκτών με ισοδύναμο ή χαμηλότερο κόστος από αυτό που μπορεί να παραχθεί στην ξηρά», δήλωσε ο Λοτζ στο CNBC. «Αυτό είναι το εμπορικό κίνητρο και σίγουρα υπάρχει τεράστιο δυναμικό πόρων στα ορυκτά του βυθού. Το ερώτημα είναι αν μπορούν τελικά να παραχθούν οικονομικά», πρόσθεσε.

«Αλλά το δυναμικό των πόρων είναι απολύτως εκεί. Αυτό είναι σαφές. Η τεχνολογία είναι προηγμένη, οπότε φαίνεται ότι είναι εφικτό. Και ταυτόχρονα, είναι επίσης πολύ σαφές ότι η ζήτηση για ορυκτά αυξάνεται εκθετικά και θα συνεχίσει να αυξάνεται», σημείωσε ο Λοτζ.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς η ISA ετοιμάζεται να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες για την εξόρυξη σε μεγάλα βάθη της θάλασσας στο Κίνγκστον της Τζαμάικα τον επόμενο μήνα. Η επικείμενη σύνοδος του εποπτικού οργάνου του βυθού θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που, αν υιοθετηθεί, θα δώσει το πράσινο φως για την εξόρυξη σε βάθος θάλασσας σε εμπορική κλίμακα.

Η ISA ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια και ρυθμίζει την εξόρυξη και τις συναφείς δραστηριότητες σε μια περιοχή που καλύπτει περίπου το 54% των ωκεανών του κόσμου. Η ομάδα αποτελείται από 168 κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της ISA.

(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: )

[ΠΗΓΗ: https://www.energygame.gr/, 19/2/2024]