Αφιέρωμα: Οι Σημαντικότερες Εξελίξεις Στον Πλανήτη Για Την Εξόρυξη Το 2023

Για τον τομέα της εξόρυξης το 2023 ήταν μια χρονιά γεμάτη σημαντικά -θετικά και αρνητικά-γεγονότα όπως η κατάρρευση των τιμών του λιθίου, η έντονη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών ανά την υφήλιο, κακές επιδόσεις για το κοβάλτιο και το νικέλιο, κινεζικές κινήσεις στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών, το νέο ρεκόρ του χρυσού και η κρατική παρέμβαση στην εξόρυξη και μάλιστα σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, παρά τις όποιες δυσκολίες, το 2023 κλείνει με υψηλές τιμές χρυσού και αυτό είναι απόλυτα θετικό μιας και ο χρυσός, παρά το θόρυβο γύρω από τα μέταλλα των μπαταριών και την ενεργειακή μετάβαση, εξακολουθεί να αποτελεί το δυνατό χαρτί για τις μικρομεσαίες εξορυκτικές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσον αφορά τις αγορές μετάλλων και ορυκτών, αυτές είναι ιστορικά ασταθείς ακόμα και σε καλές οικονομικά χρονιές. Συνεπώς, η κατάρρευση των τιμών του νικελίου, του κοβαλτίου και του λιθίου το 2023 ήταν ακραία, αλλά όχι εντελώς πρωτοφανής. Οι παραγωγοί σπάνιων γαιών, πολύτιμων μετάλλων και σιδηρομεταλλεύματος, έχουν αντιμετωπίσει χειρότερες καταστάσεις.

Οι εξορυκτικές εταιρείες έχουν πλέον γίνει πιο ανθεκτικές στην αστάθεια των τιμών των εμπορευμάτων τους, αλλά η αναγκαστική διακοπή λειτουργίας στον Παναμά ενός από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού που τέθηκε σε παραγωγή τις τελευταίες δεκαετίες, υπενθύμισε τους μεγάλους γεωπολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες αυτές, πέρα ​​από τις διακυμάνσεις στις τιμές.

  1. Ο Παναμάς διακόπτει τις λειτουργίες ενός γιγάντιου ορυχείου χαλκού

Μετά από μήνες διαμαρτυριών και πολιτικών πιέσεων, στα τέλη Νοεμβρίου 2023 η κυβέρνηση του Παναμά διέταξε το κλείσιμο του ορυχείου Cobre Panama της First Quantum Minerals (FQM) μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που κήρυξε τη σύμβαση παραχώρησης αντισυνταγματική. Δημόσια πρόσωπα όπως η ακτιβίστρια για το κλίμα Greta Thunberg και ο ηθοποιός του Hollywood Leonardo Di Caprio, υποστήριξαν τις διαμαρτυρίες, ζητώντας να σταματήσει η λειτουργία του ορυχείου.

Ωστόσο, η FQM, με έδρα το Βανκούβερ, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του Παναμά δεν της έχει παράσχει νομική βάση για το κλείσιμο του ορυχείου, ενώ το υπουργείο Βιομηχανίας του Παναμά αναφέρει πως το σχετικό σχέδιο θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο του 2024.

Η FQM έχει καταθέσει δύο αιτήσεις διαιτησίας για το κλείσιμο του ορυχείου, το οποίο δεν λειτουργεί από τότε που διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση στο λιμάνι που το εξυπηρετεί τον Οκτώβριο 2023. Ωστόσο, η διαιτησία δε θα ήταν η προτιμώμενη οδός για την εταιρεία, όπως δήλωσε ο CEO της FQM, Tristan Pascall.

Στον απόηχο των αναταραχών, η FQM σημείωσε ότι θα έπρεπε να είχε επικοινωνήσει καλύτερα την αξία του ορυχείου των 10 δισ. δολαρίων στην κοινωνία του Παναμά και τώρα θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε αυτό ενόψει των εθνικών εκλογών του επόμενου έτους. Οι μετοχές της FQM ανέκαμψαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε επίπεδα χαμηλότερα του 50% από τα υψηλά του Ιουλίου του 2023.

  1. Το πλεόνασμα χαλκού εξαλείφεται

Το κλείσιμο του ορυχείου Cobre Panama και οι απροσδόκητες διαταραχές λειτουργίας που αναγκάζουν τις εταιρείες εξόρυξης χαλκού να μειώσουν την παραγωγή τους, έχουν ως αποτέλεσμα την ξαφνική απώλεια περίπου 600.000 τόνων χαλκού από τα επίπεδα της αναμενόμενης προσφοράς, οπότε η αγορά χαλκού από ένα μεγάλο αναμενόμενο πλεόνασμα, μεταφέρεται σε κατάσταση ισορροπίας ή ακόμη και σε έλλειμμα χαλκού.

Τα επόμενα δύο χρόνια υποτίθεται ότι θα ήταν μια εποχή αφθονίας για το χαλκό, χάρη σε μια σειρά μεγάλων νέων έργων που ξεκινούσαν σε όλο τον κόσμο. Η προσδοκία στο μεγαλύτερο μέρος του κλάδου ήταν για ένα άνετο πλεόνασμα προτού η προσφορά αποδειχθεί ανεπαρκής αργότερα μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, όταν η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα και υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με την έλλειψη νέων ορυχείων.

Η εξορυκτική βιομηχανία έχει επισημάνει πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η προσφορά του χαλκού, είτε λόγω της πολιτικής και κοινωνικής αντίθεσης και της δυσκολίας ανάπτυξης νέων εκμεταλλεύσεων, ή απλώς λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ίδια έργα της εξόρυξης και των κοιτασμάτων χαμηλής ποιότητας.

  1. Η τιμή του λιθίου μειώθηκε λόγω της αύξησης της προσφοράς

Η τιμή του λιθίου μειώθηκε σημαντικά το 2023, αλλά οι προβλέψεις και για το επόμενο έτος δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Οι ανάγκες σε λίθιο λόγω της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων εξακολουθούν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, αλλά τα επίπεδα προσφοράς είναι υψηλότερα από ποτέ.

Η παγκόσμια προσφορά λιθίου, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 40% το 2024, σύμφωνα με τη UBS, σε περισσότερους από 1,4 εκατ. τόνους ισοδύναμου ανθρακικού λιθίου. Η παραγωγή κορυφαίων παραγωγών στην Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική θα αυξηθεί κατά 22% και 29% αντίστοιχα, ενώ στην Αφρική αναμένεται να διπλασιαστεί, λόγω των έργων στη Ζιμπάμπουε, ανέφερε η τράπεζα UBS.

Η κινεζική παραγωγή θα εκτιναχθεί επίσης κατά 40% τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε η UBS, αύξηση η οποία οφείλεται κυρίως σε ένα μεγάλο έργο της εταιρείας CATL στη νότια επαρχία Jiangxi.

Η επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι οι τιμές του κινεζικού ανθρακικού λιθίου θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο από 30% το επόμενο έτος, πέφτοντας έως και τα 80.000 γιουάν (14.800 $) ανά τόνο το 2024 με το μέσο όρο περίπου στα 100.000 γιουάν, ποσό που ισοδυναμεί με το κόστος παραγωγής στο Jiangxi, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής του μετάλλου στην Κίνα.

  1. Τα περιουσιακά στοιχεία λιθίου εξακολουθούν να έχουν υψηλή ζήτηση

Τον Οκτώβριο 2023, η Albemarle Corp. αποσύρθηκε από την εξαγορά της Liontown Resources Ltd, ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας πέτυχε να αποκτήσει ένα μειοψηφικό πακέτο που μπορούσε να σταματήσει τη συμφωνία, η οποία θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες για μέταλλα μπαταριών έως σήμερα.

Ανυπομονώντας να αυξήσει τα επίπεδα προσφοράς, η Albemarle είχε επιδιώξει την εξαγορά της Liontown Resources Ltd, με έδρα το Perth για μήνες, έχοντας κατά νου την εκμετάλλευση λιθίου στο Kathleen Valley, ένα από τα πιο υποσχόμενα κοιτάσματα της Αυστραλίας. Η Liontown συμφώνησε με την «καλύτερη και τελική» προσφορά της αμερικανικής εταιρείας για 3 δολάρια Αυστραλίας ανά μετοχή το Σεπτέμβριο, ένα premium σχεδόν 100% στην τιμή της μετοχής πριν δημοσιοποιηθεί το ενδιαφέρον εξαγοράς της Albemarle το Μάρτιο.

Η Albemarle έπρεπε να αντιμετωπίσει την εμπλοκή της Gina Rinehart, μεγιστάνα της εξόρυξης, καθώς η εταιρεία της, Hancock Prospecting, συγκέντρωσε μερίδιο 19,9% στη Liontown, ένα ποσοστό που δυνητικά θα μπορούσε να εμποδίσει τη συμφωνία εξαγοράς.

Το Δεκέμβριο, η SQM συνεργάστηκε με την Hancock Prospecting για να υποβάλει προσφορά 1,7 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (1,14 δισ. δολάρια) για την αυστραλιανή εταιρεία ανάπτυξης κοιτασμάτων λιθίου Azure Minerals.

Η συμφωνία θα δώσει στον Νο.2 παραγωγό λιθίου στον κόσμο SQM μια βάση στην Αυστραλία με μερίδιο στο έργο Andover της Azure και μια συνεργασία με τη Hancock, η οποία διαθέτει σιδηροδρομική υποδομή και εμπειρία στην ανάπτυξη τοπικών εκμεταλλεύσεων.

  1. Η Χιλή και το Μεξικό κρατικοποιούν τα κοιτάσματα λιθίου

Ο πρόεδρος της Χιλής Gabriel Boric ανακοίνωσε τον Απρίλιο 2023 ότι η κυβέρνηση του θα θέσει τη βιομηχανία λιθίου της χώρας υπό κρατικό έλεγχο, εφαρμόζοντας ένα μοντέλο στο οποίο το κράτος θα συνεργάζεται με εταιρείες για να επιτρέψει την ανάπτυξη τοπικών εκμεταλλεύσεων.

«Η πολυαναμενόμενη πολιτική του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού λιθίου στον κόσμο αφορά ουσιαστικά τη δημιουργία μιας κρατικής εταιρείας λιθίου», δήλωσε ο Boric.

Ο Πρόεδρος του Μεξικό Andrés Manuel López Obrador είπε το Σεπτέμβριο ότι οι παραχωρήσεις λιθίου της χώρας επανεξετάζονται, αφού η κινεζική Ganfeng τον Αύγουστο είχε αναφέρει ότι οι παραχωρήσεις λιθίου που κατείχε στο Μεξικό θα ακυρώνονταν. Ο López Obrador κρατικοποίησε επίσημα τα αποθέματα λιθίου του Μεξικό νωρίτερα αυτό το έτος και τον Αύγουστο, η Ganfeng είπε ότι οι αρχές εξόρυξης του Μεξικού είχαν ενημερώσει τις τοπικές θυγατρικές της, αναφέροντας ότι εννέα από τις παραχωρήσεις τους είχαν ακυρωθεί. 

  1. Χρονιά ρεκόρ για τις τιμές του χρυσού

Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στη Νέα Υόρκη σημείωσε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στις αρχές Δεκεμβρίου 2023 και φαίνεται έτοιμη να ξεπεράσει και αυτά τα επίπεδα με το νέο έτος. Ο δείκτης αναφοράς για την τιμή του χρυσού στο Λονδίνο έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών των 2.069,40 δολαρίων ανά ουγγιά την προτελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 2.067,15 δολαρίων που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2020, ανακοίνωσε η London Bullion Market Association (LBMA).

«Δεν μπορώ να σκεφτώ πιο ξεκάθαρη επίδειξη του ρόλου του χρυσού ως διαχρονική αξία από τον ενθουσιασμό με τον οποίο οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο στράφηκαν στο μέταλλο κατά τη διάρκεια των πρόσφατων οικονομικών και γεωπολιτικών αναταραχών», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της LMBA, Ruth Crowell.

Η JPMorgan προέβλεψε νέο ρεκόρ τον Ιούλιο, αλλά ανέμενε ότι το νέο υψηλό θα σημειωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η βάση της αισιοδοξίας της JPMorgan για το 2024  -η πτώση των επιτοκίων στις ΗΠΑ- παραμένει εν ισχύ. «Η τράπεζα έχει μέσο στόχο τιμής για το χρυσό τα 2.175 δολάρια ανά ουγγιά το τελευταίο τρίμηνο του 2024, με τον κίνδυνο για μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ να είναι πιθανό να γίνει πραγματικότητα κάποια στιγμή πριν αρχίσει η χαλάρωση των επιτοκίων από τη Fed».

Ακόμη και όταν ο χρυσός σκαρφάλωσε σε νέα υψηλά, οι δαπάνες εξερεύνησης για το πολύτιμο μέταλλο μειώθηκαν. Βάσει μελέτης που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο, οι συνολικοί προϋπολογισμοί εξόρυξης χρυσού μειώθηκαν φέτος για πρώτη φορά από το 2020, μειούμενοι κατά 3% στα 12,8 δισ. δολάρια στις 2.235 εταιρείες που διέθεσαν κεφάλαια για την εύρεση ή την επέκταση αποθέσεων χρυσού.

Παρά την υψηλή τιμή του χρυσού, οι προϋπολογισμοί για την εξερεύνηση χρυσού, οι οποίοι ιστορικά οδηγούνταν περισσότερο από τον τομέα των πρόσφατων εκμεταλλεύσεων σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέταλλο ή ορυκτό, μειώθηκαν κατά 16% ή 1,1 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση, σε λίγο λιγότερο από 6 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 46% του παγκόσμιου συνόλου επενδύσεων στον τομέα της εξερεύνησης νέων κοιτασμάτων

Αυτό είναι το επίπεδο είναι χαμηλότερο από το 54% το 2022 εν μέσω υψηλότερων δαπανών για λίθιο, νικέλιο και άλλα μέταλλα μπαταριών, αύξηση των δαπανών για ουράνιο και σπάνιες γαίες και αύξηση των δαπανών για το χαλκό.

  1. Έντονη δραστηριότητα εταιρικών συμφωνιών

Το Δεκέμβριο, αυξήθηκαν οι εικασίες ότι η Anglo American αποτελεί στόχο εξαγοράς από έναν ανταγωνιστή ή ένα private equity fund, καθώς οι μετοχές της εταιρείας παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα τιμών. Εάν η Anglo American δε βελτιώσει την απόδοση της και η τιμή της μετοχής της συνεχίσει να υστερεί, οι αναλυτές της Jefferies λένε ότι δεν μπορούν «να αποκλείσουν την πιθανότητα εμπλοκής της Anglo στην ευρύτερη τάση συγχωνεύσεων που παρατηρείται στον εξορυκτικό κλάδο».

Τον Οκτώβριο, οι μέτοχοι της Newcrest Mining ψήφισαν μαζικά υπέρ της αποδοχής της προσφοράς εξαγοράς περίπου 17 δισ. δολαρίων από τον παγκόσμιο γίγαντα εξόρυξης χρυσού Newmont Corporation. Η Newmont σχεδιάζει να συγκεντρώσει 2 δισ. δολάρια σε μετρητά μέσω πωλήσεων ορυχείων και εκποιήσεων έργων μετά την εξαγορά. Η εξαγορά ανεβάζει την αξία της εταιρείας σε περίπου 50 δισ. δολάρια και προσθέτει πέντε ενεργά ορυχεία και δύο έργα σε εξέλιξη στο χαρτοφυλάκιο της Newmont.

Οι διασπάσεις και τα spin-offs ήταν επίσης ένα μεγάλο μέρος των εταιρικών εξελίξεων του 2023.

Αφού απέτυχε πολλές φορές στην προσπάθεια της να αγοράσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της Teck Resources, η Glencore και ο Ιάπωνας συνεργάτης της βρίσκονται πλέον σε καλύτερη θέση να ολοκληρώσουν την εξαγορά της διαφοροποιημένης μονάδας άνθρακα της Teck Resources, μία συμφωνία ύψους 9 δισ. δολαρίων. Η αρχική προσφορά του Διευθύνοντος Συμβούλου της Glencore Gary Nagle για ολόκληρη την εταιρεία αντιμετώπισε σκληρή αντίδραση από τη φιλελεύθερη κυβέρνηση του Justin Trudeau και από τον πρωθυπουργό της Βρετανικής Κολομβίας όπου εδρεύει η εταιρεία.

Η Vale δεν αναζητά νέους συνεργάτες για τη μονάδα βασικών μετάλλων της μετά από μια πρόσφατη πώληση μετοχών, αλλά θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας IPO για τη μονάδα μέσα σε τρία ή τέσσερα χρόνια, δήλωσε τον Οκτώβριο ο Διευθύνων Σύμβουλος Eduardo Bartolomeo.

Η Vale στρατολόγησε τον πρώην επικεφαλής της Anglo American Plc, Mark Cutifani, τον Απρίλιο για να ηγηθεί ενός ανεξάρτητου συμβουλίου για την επίβλεψη της μονάδας χαλκού και νικελίου της εταιρείας, αξίας 26 δισ. δολαρίων, που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο όταν η βραζιλιάνικη μητρική εταιρεία πούλησε το 10% στο ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, Manara Minerals.

Οι μετοχές της ινδονησιακής εταιρείας εξόρυξης χαλκού και χρυσού, PT Amman Mineral Internasional, έχουν υπερτετραπλασιαστεί από την εισαγωγή τους τον Ιούλιο και πρόκειται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν μετά τη συμπερίληψή της σε σημαντικούς δείκτες αναδυόμενων αγορών το Νοέμβριο. Η δημόσια εγγραφή 715 εκατομμυρίων δολαρίων της Amman Mineral ήταν η μεγαλύτερη στη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας φέτος και βασιζόταν στην ισχυρή ζήτηση από παγκόσμια και εγχώρια κεφάλαια.

Ωστόσο, δεν κύλησαν όλες οι συναλλαγές ομαλά φέτος. Το Ιούνιο ανακοινώθηκε μια συμφωνία 1 δισ. δολαρίων από το fund ACG Acquisition Co για την εξαγορά ενός ορυχείου νικελίου και ενός χαλκού-χρυσού στη Βραζιλία από την Appian Capital, συμφωνία η οποία ωστόσο τερματίστηκε το Σεπτέμβριο. Η συμφωνία υποστηρίχθηκε από τη Glencore, τη μητρική εταιρεία της Chrysler, Stellantis και τη μονάδα μπαταριών της Volkswagen, PowerCo, μέσω μιας επένδυσης μετοχικού κεφαλαίου, αλλά καθώς οι τιμές του νικελίου κατρακύλησαν, υπήρξε έλλειψη ενδιαφέροντος από μειοψηφικούς επενδυτές για την απόκτηση μετοχών μετοχών ύψους 300 εκατ. δολαρίων που σχεδίαζε η ACG ως μέρος της συμφωνίας.

Ανάλογες συνομιλίες για την απόκτηση των συγκεκριμένων ορυχείων είχαν επίσης αποτύχει το 2022 μετά την αποχώρηση της πλειοδότριας Sibanye-Stillwater. Αυτή η συναλλαγή αποτελεί πλέον αντικείμενο νομικών διαδικασιών αφού η Appian υπέβαλε αξιώσεις ύψους 1,2 δισ. δολαρίων κατά της εξορυκτικής εταιρείας από τη Νότια Αφρική.

  1. Η πτώση του νικελίου

Τον Απρίλιο, η PT Trimegah Bangun Persada της Ινδονησίας, πιο γνωστή ως Harita Nickel, συγκέντρωσε 10 τρισ. ρουπίες (672 εκατ. δολάρια) σε αυτό που ήταν τότε η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά της Ινδονησίας για το 2023. 

Ωστόσο, η IPO της Harita Nickel πήρε γρήγορα δυσάρεστη τροπή για τους επενδυτές, καθώς οι τιμές του μετάλλου εισήλθαν σε σταθερό και μακρύ πτωτικό κύκλο. Το νικέλιο έχει τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των βασικών μετάλλων, χάνοντας σχεδόν το 50% της αξίας του από τις αρχές του 2023, όπου η τιμή του διαπραγματευόταν στην περιοχή των 30.000 δολαρίων ο τόνος.

Η επόμενη χρονιά δε φαίνεται επίσης καλή για το μέταλλο, καθώς η κορυφαία παραγωγός Nornickel προβλέπει ένα διευρυνόμενο πλεόνασμα λόγω της ελλιπούς ζήτησης για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και της αύξησης της προσφοράς από την Ινδονησία.

Το παλλάδιο είχε επίσης μια δύσκολη χρονιά, με την τιμή του να μειώνεται κατά περισσότερο από ένα τρίτο το 2023, παρά την καθυστερημένη αύξηση της τιμής του από τα πολυετή χαμηλά που σημειώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου. Το παλλάδιο διαπραγματευόταν πρόσφατα στα 1.150 δολάρια η ουγγιά.

  1. Η Κίνα χρησιμοποιεί τα κρίσιμα ορυκτά ως όπλο

Τον Ιούλιο η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές δύο κρίσιμων μετάλλων, του γερμανίου και του γαλλίου, σε μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη γύρω από την τεχνολογία. Το Πεκίνο είπε ότι οι Κινέζοι εξαγωγείς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδειες από το υπουργείο Εμπορίου εάν θέλουν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν να στέλνουν γάλλιο και γερμάνιο εκτός χώρας και θα πρέπει να αναφέρουν λεπτομέρειες για τους αγοραστές του εξωτερικού και τις αιτήσεις τους.

Η Κίνα είναι αδιαμφισβήτητα η κορυφαία πηγή και των δύο μετάλλων, αντιπροσωπεύοντας το 94% της προσφοράς γαλλίου και το 83% του γερμανίου, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες φέτος. Τα δύο μέταλλα έχουν μια τεράστια γκάμα εξειδικευμένων χρήσεων στην κατασκευή microchips, στον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών και στις αμυντικές εφαρμογές.

Τον Οκτώβριο, η Κίνα δήλωσε ότι θα απαιτούσε άδειες εξαγωγής για ορισμένα προϊόντα γραφίτη για την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Η Κίνα είναι ο κορυφαίος παραγωγός και εξαγωγέας γραφίτη στον κόσμο. Επίσης, επεξεργάζεται περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου γραφίτη, του υλικού που χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις ανόδους μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι εξορυκτικές εταιρείες των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η κίνηση της Κίνας υπογραμμίζει την ανάγκη η Ουάσιγκτον να διευκολύνει τη δική της διαδικασία αδειοδότησης νέων έργων. Σχεδόν το ένα τρίτο του γραφίτη που καταναλώνεται στις ΗΠΑ προέρχεται από την Κίνα, σύμφωνα με την Alliance for Automotive Innovation, η οποία αντιπροσωπεύει εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το Δεκέμβριο, το Πεκίνο απαγόρευσε την εξαγωγή τεχνολογίας για την κατασκευή μόνιμων μαγνητών σπάνιων γαιών, επεκτείνοντας την απαγόρευση που ήδη ισχύει για τις τεχνολογίες εξαγωγής και διαχωρισμού των σπάνιων γαιών. Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μόνιμων μαγνητών που μετατρέπουν την ισχύ σε κίνηση για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες και ηλεκτρονικά.

Ενώ οι δυτικές χώρες προσπαθούν να αναπτύξουν τις δικές τους μεθόδους επεξεργασίας σπάνιων γαιών, η απαγόρευση αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στις λεγόμενες «βαριές σπάνιες γαίες», οι οποίες χρησιμοποιούνται σε κινητήρες ηλεκτρικών οχημάτων, ιατρικές συσκευές και όπλα, όπου η Κίνα έχει ουσιαστικά το μονοπώλιο στην επεξεργασία τους.

[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, με πληροφορίες από mining.com, 31/12/2023]