Η Πίεση της Προσφοράς Στέλνει Ψηλά τις Τιμές του Χαλκού

Το κλείσιμο ενός γιγαντιαίου ορυχείου στον Παναμά και η σοβαρή υποβάθμιση της προβλεπόμενης παραγωγής χαλκού της Anglo American τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλαν στην αφαίρεση 750.000 τόνων ή 3% της παγκόσμιας προσφοράς το επόμενο έτος σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με την Bank of Montreal. Οι Vale και Rio Tinto εξέδωσαν επίσης πρόσφατα προβλέψεις παραγωγής που ήταν κατώτερες από τις προσδοκίες ορισμένων αναλυτών.

Οι έμποροι είχαν στοιχηματίσει στην αύξηση της προσφοράς σε ορυχεία χαλκού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Περού και τη Χιλή για να ξεπεράσουν τη ζήτηση το επόμενο έτος, αλλά τώρα βλέπουν την αγορά να είναι πιο ισορροπημένη.

«Μόλις πριν από δύο μήνες, οι προσδοκίες για την αγορά χαλκού του 2024 ήταν αναμφισβήτητα χαμηλές», δήλωσε ο Colin Hamilton, διευθύνων σύμβουλος έρευνας εμπορευμάτων της BMO. «Η προοπτική μιας κακής χρονιάς για τον χαλκό έχει πλέον εξαφανιστεί».

Η επιστροφή του χαλκού το 2023 συνέβη σε ένα προκλητικό σκηνικό για τα μέταλλα κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο επιθετικές εκστρατείες αύξησης των επιτοκίων στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και καθώς η κινεζική οικονομία απέτυχε να ανακάμψει ισχυρά από τα lockdown για την Covid-19.

Τα υψηλά επιτόκια ώθησαν προς τα πάνω το δολάριο, στο οποίο τιμολογούνται τα μέταλλα, με τον δείκτη του δολαρίου να αυξάνεται περισσότερο από 3% από την ημερομηνία μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, καθιστώντας τα εμπορεύματα πιο ακριβά για τους εισαγωγείς. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού οδήγησε επίσης σε απόσυρση των επενδύσεων έντασης κεφαλαίου και σε αυξημένο κόστος χρηματοδότησης για τη διατήρηση των αποθεμάτων μετάλλων, γεγονός που ώθησε τους κατασκευαστές να μειώσουν τα αποθέματα.

Αυτοί οι πτωτικοί παράγοντες συνέβαλαν επίσης στην άσκηση καθοδικής πίεσης στο αλουμίνιο, τον μόλυβδο και τον ψευδάργυρο, θέτοντας τα βασικά μέταλλα σε καλό δρόμο για να είναι ο κλάδος των βασικών εμπορευμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ο κασσίτερος ήταν το μόνο άλλο από τα έξι μεγάλα βιομηχανικά μέταλλα εκτός από τον χαλκό που ανέβηκε φέτος, αφού η αναστολή της εξόρυξης σε μια βασική περιοχή της Μιανμάρ, του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού στον κόσμο, αντιστάθμισε το χτύπημα στη ζήτηση.

Το νικέλιο, ωστόσο, είχε μια δύσκολη χρονιά λόγω της αυξανόμενης προσφοράς από την Ινδονησία και της αυξανόμενης μετατροπής προϊόντων νικελίου χαμηλής ποιότητας σε μέταλλο υψηλής ποιότητας που μπορεί να παραδοθεί στις αποθήκες του London Metal Exchange. Το βασικό συστατικό για τη χαλυβουργία και τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 45% στα 16.750 δολάρια ανά τόνο.

Ο χαλκός έχει από καιρό το παρατσούκλι «Dr Copper» επειδή η ευρεία χρήση του στις κατασκευές και την κατασκευή τον καθιστά κορυφαίο δείκτη της υγείας της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, τα προβλήματα εφοδιασμού και η ισχυρή ανάπτυξη για τους τομείς της πράσινης ενέργειας, όπως οι ΑΠΕ, οι αναβαθμίσεις δικτύων και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – τα οποία είναι όλα βαρείς χρήστες του χαλκού λόγω της ικανότητάς του να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια – το έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση.

Στην Κίνα, η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, plug-in υβριδικών και ηλιακών πάνελ αυξήθηκε περίπου 35% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, συμβάλλοντας στη στήριξη της ζήτησης για χαλκό παρά τους δύσκολους τομείς της παραγωγής και της ιδιοκτησίας της χώρας, σύμφωνα με το National Bureau of Statistics.

«Η κινεζική οικονομία δεν τα πάει άσχημα, αν και όλοι φαίνεται να μιλούν γι’ αυτήν σαν να βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε ο Daniel Smith στην AMT, μεσίτης μετάλλων με έδρα το Λονδίνο.

Ο κ.Smith εκτιμά ότι οι κρυφές αποθήκες χαλκού, που δεν έχουν δηλωθεί στα επίσημα αποθέματα, αλλά είναι διαθέσιμα στην αγορά, εξηγούν γιατί η ανάκαμψη των τιμών δεν ήταν ισχυρότερη. Ο χαλκός έχει κερδίσει μόλις 8% από τα μέσα Οκτωβρίου, παρά τις μεγάλες περικοπές της προσφοράς που ανακοινώθηκαν.

Τα προβλήματα εφοδιασμού του χαλκού που θα συνεχιστούν το επόμενο έτος αντικατοπτρίζουν ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της εξορυκτικής βιομηχανίας να συμβαδίζει με την έκρηξη της ζήτησης καθώς ο κόσμος στρέφεται στην πράσινη ενέργεια, ακόμη και όταν η ποιότητα των κοιτασμάτων μειώνεται, καθιστώντας την εξόρυξη δυσκολότερη.

Αυτή η τάση έχει εμφανιστεί έντονα στη Χιλιανή κρατική Codelco, τον νούμερο ένα παραγωγό χαλκού στον κόσμο, όπου η παραγωγή αναμένεται να είναι η χαμηλότερη εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα και πάλι φέτος.

Η Goldman Sachs προβλέπει τιμή χαλκού 10.000 δολαρίων ανά τόνο σε 12 μήνες, υποβοηθούμενη από τις υποβαθμίσεις των προβλέψεων της προσφοράς και τον περιστροφικό άξονα της Fed την περασμένη εβδομάδα.

«Οι περικοπές της προσφοράς ενισχύουν την άποψή μας ότι η αγορά χαλκού εισέρχεται σε μια περίοδο πολύ σαφέστερης σύσφιξης, που υποστηρίζεται επίσης από μια ισχυρή τάση μετάλλου που τραβιέται στην Κίνα, δεδομένης της πλέον πλήρως αποθεματοποιημένης κατάστασής της», έγραψαν οι αναλυτές σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Η κερδοσκοπική δραστηριότητα συνέβαλε επίσης στην ανάκαμψη του χαλκού. Οι θέσεις στον χαλκό στα τρία βασικά χρηματιστήρια έχουν μετατοπιστεί από το ευρύτερο καθαρό short – στοιχήματα σε χαμηλότερες τιμές – φέτος στα τέλη Οκτωβρίου στο μεγαλύτερο καθαρό long σε τρεις μήνες, καθώς οι επενδυτές μελλοντικής εκπλήρωσης στοιχηματίζουν σε υψηλότερες τιμές.

“Ο χαλκός έχει διαχωριστεί από την υπόλοιπη σουίτα βασικών μετάλλων τον τελευταίο μήνα λόγω της άμβλυνσης των μακροοικονομικών αντιξοοτήτων και της ενίσχυσης των θεμελιωδών στοιχείων, τα οποία με τη σειρά τους έχουν τραβήξει την προσοχή των επενδυτών», δήλωσε η Natalie Scott-Gray, ανώτερη αναλύτρια μετάλλων στο StoneX, μεσίτης.

Ανυπομονώντας για το 2024, οι αναλυτές λένε ότι τα βιομηχανικά μέταλλα είναι πιθανό να παραμείνουν σε μια διελκυστίνδα μεταξύ της οικονομίας της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου.

«Ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της απόδοσης των τιμών θα πρέπει να επανέλθει στο βαθμό στον οποίο η ανάπτυξη της πρώην Κίνας, και ως εκ τούτου η ζήτηση, επιβραδύνεται περαιτέρω», έγραψαν οι αναλυτές της Macquarie, «έναντι του βαθμού στον οποίο η ανάπτυξη της Κίνας μπορεί να επιταχυνθεί εκ νέου».

[ΠΗΓΗ: https://anticorr.gr/, 20/12/2023]