Η Σαουδική Αραβία ψάχνει πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες χαλκού

Σε μια  προσπάθεια να συμμετάσχει στην μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση.

Η Σαουδική Αραβία είναι τελικά αδύνατον να λείψει από τις καθημερινές επενδυτικές ειδήσεις ανά τον κόσμο, ακόμα και όταν μιλάμε για τις απομακρυσμένες επαρχίες του Πακιστάν την βρίσκουμε, όπως πληροφορούμαστε από τον διεθνή Τύπο. Σύμφωνα με όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Barrick Gold (GOLD NYSE) Mark Bristow, το αραβικό βασίλειο βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποκτήσει σημαντικό μετοχικό μερίδιο σε ένα από τα πιο ελπιδοφόρα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού στον κόσμο.

Τα κοιτάσματα του Reko Diq βρίσκονται στην πακιστανική επαρχία του Βαλουχιστάν και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης μοιράζονται ανάμεσα στην Barrick, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη σε χρηματιστήριο εταιρεία εξόρυξης χρυσού στον κόσμο και δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να μπει δυνατά και στην αγορά χαλκού, την κυβέρνηση του Πακιστάν και την τοπική κυβέρνηση της επαρχίας του Βαλουχιστάν.

Η Barrick κατέχει το 50% και οι δύο κυβερνήσεις από 25% η κάθε μία. Επιβεβαιώνοντας φήμες που κυκλοφορούσαν από το καλοκαίρι, ο Bristow δήλωσε πως η κυβέρνηση του Πακιστάν βρίσκεται σε συνομιλίες με αξιωματούχους από την Σαουδική Αραβία προκειμένου να πουλήσει ένα μέρος του μεριδίου της στα κοιτάσματα Reko Diq.

Δεν είναι ακόμα γνωστό το ποσοστό που ενδιαφέρεται να αγοράσει η Σαουδική Αραβία ούτε αν πωλητής θα είναι μόνο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή και η κυβέρνηση του Βαλουχιστάν. Το μόνο που είναι βέβαιο είναι πως δεν θα πουλήσει η Barrick, η οποία δήλωσε πως θα υποστηρίξει την απόφαση της Πακιστανικής κυβέρνησης σχετικά με πώληση μεριδίου στην Σαουδική Αραβία.

Προφανώς η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να εξασφαλίσει χρήματα για να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση η οποία έχει χειροτερέψει πολύ τα τελευταία χρόνια και στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας είναι πρόθυμη να πουλήσει μέρος του μεριδίου της σε αυτά τα κοιτάσματα.

Όχι μόνο γιατί χρειάζεται χρήματα αλλά και γιατί οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια ώστε η εξόρυξη χαλκού και χρυσού να ξεκινήσει σύμφωνα με το σχέδιο μέχρι το 2028 είναι πολύ μεγάλες, κοντά στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Πακιστάν προφανώς θα δυσκολευθεί να βρει τα χρήματα αλλά η Σαουδική Αραβία δεν θα προβληματιστεί καθόλου να συνεισφέρει ό,τι απαιτείται για την εκμετάλλευση του Reko Diq.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών της Barrick, τα κοιτάσματα αυτά μπορεί να «βγάζουν» περίπου 200 χιλιάδες τόνους χαλκού και 250 χιλιάδες ουγγιές χρυσού κάθε χρόνο για πάνω από πενήντα χρόνια.

Χρησιμοποιώντας τις τρέχουσες τιμές των δύο μετάλλων αντιλαμβανόμαστε πως όταν τα ορυχεία που θα δημιουργηθούν στο Reko Diq θα παράγουν χαλκό αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και χρυσό αξίας 500 εκατομμυρίων ετησίως για ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Αν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών ολοκληρωθούν με επιτυχία, την αγορά του μεριδίου αναμένεται να την κάνει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, περισσότερο γνωστό ως PIF. Το γιατί θα το κάνει είναι πολύ απλό.

Πέρα από το επενδυτικό ενδιαφέρον, η συμμετοχή στην ανάπτυξη του Reko Diq θα δώσει στην Σαουδική Αραβία πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες χαλκού τις οποίες θα χρειαστεί στην προσπάθειά της να συμμετάσχει στην μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 7/11/2023]