Τα μεταλλεία χαλκού της Glencore στο Mount Isa της Αυστραλίας θα εξοφληθούν το 2025

Η Glencore ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κλείσει το σύνολο των μεταλλείων χαλκού Mount Isa –Enterprise, X41 και Black Rock– και της τοπικής μονάδας εμπλουτισμού χαλκού στην Αυστραλία έως το τέλος του 2025. Λειτουργώντας για περισσότερα από 60 χρόνια, η διάρκεια ζωής των μεταλλείων είχε ήδη παραταθεί για έξι χρόνια μετά το αρχικό προσδόκιμο ζωής τους.

Ωστόσο, στο Mount Isa θα παραμείνουν σε λειτουργία, το μεταλλείο George Fisher, η μονάδα εμπλουτισμού ψευδαργύρου-μόλυβδου, η μεταλλουργική μονάδα μολύβδου, καθώς και η μονάδα επεξεργασίας χαλκού στο Townsville. Η Glencore είπε ότι διεξήγαγε σειρά μελετών επιδιώκοντας να παρατείνει περαιτέρω τη διάρκεια ζωής των υπόγειων μεταλλείων χαλκού αλλά τα αποτελέσματα αυτών οδηγούσαν στο σαφές συμπέρασμα ότι τα μεταλλεία είχαν ολοκληρώσει την παραγωγική τους δυνατότητα.

Το ορυχείο ψευδαργύρου Lady Loretta της Glencore, το οποίο βρίσκεται 140 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Mount Isa, αφορούσε σε πεπερασμένη ποσότητα μεταλλεύματος, με προβλεπόμενη επταετή διάρκεια εκμετάλλευσης, και θα κλείσει επίσης το 2025.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα προκαλέσει απογοήτευση στους ανθρώπους μας, τους προμηθευτές μας και την κοινότητα του Mount Isa. Ωστόσο, η πραγματικότητα της εξόρυξης είναι ότι τα μεταλλεία έχουν αρχή, μέση και τέλος. Και δυστυχώς, μετά από 60 χρόνια λειτουργίας, οι υπόγειες εκμεταλλεύσεις χαλκού του Mount Isa έχουν πλέον φτάσει σε αυτό το τέλος», δήλωσε ο Sam Strohmayr, επικεφαλής της Glencore Australian για τον ψευδάργυρο. 

«Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους μας όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν τις καλύτερες επιλογές για αυτούς και τις οικογένειες τους, γι’ αυτό ειδοποιούμε τους εργαζόμενους και την κοινότητα για τις αποφάσεις μας αρκετά νωρίς, σχεδόν δύο χρόνια πριν κλείσουν τα μεταλλεία. Η εστίαση μας τους επόμενους μήνες θα είναι να συνεργαστούμε στενά με τους ανθρώπους και τους εργολάβους μας, τους προμηθευτές μας και την κοινότητα του Mount Isa για να παρέχουμε υποστήριξη καθώς προχωράμε προς το κλείσιμο αυτών των περιουσιακών στοιχείων», εξηγεί ο Strohmayr. Τα υπόγεια μεταλλεία χαλκού της Glencore στο Mount Isa, η μονάδα εμπλουτισμού χαλκού και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες απασχολούν σήμερα περίπου 1200 άτομα.

[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, 26/10/2023]