Κοβάλτιο: Γιατί η Κίνα «στοκάρει» το κρίσιμο μέταλλο

Το Πεκίνο συμφώνησε να αγοράσει περίπου 3.000 τόνους κοβαλτίου

Η Κίνα σχεδιάζει να ενισχύσει τα στρατηγικά της αποθέματα κοβαλτίου, μόλις τρεις μήνες αφότου η κυβέρνηση αγόρασε για τελευταία φορά το κρίσιμο μέταλλο που χρησιμοποιείται από μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι την αεροδιαστημική.

Η Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων και Στρατηγικών Αποθεμάτων, η οποία διαχειρίζεται τα αποθέματα εμπορευμάτων του κράτους, συμφώνησε να αγοράσει περίπου 3.000 τόνους κοβαλτίου, είπαν πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Τόσο το νικέλιο όσο και το κοβάλτιο είναι σημαντικά στη βιομηχανία των μπαταριών, ειδικά όσον αφορά τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορες εφαρμογές, όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πολλά άλλα. Ενώ το λιθιο όμως δεν είναι τόσο δυσεύρετο, το κοβάλτιο βρίσκεται σε περιορισμένα αποθέματα.

Το κοβάλτιο υφίσταται απότομες μειώσεις τιμών λόγω της αυξανόμενης παγκόσμιας παραγωγής φέτος, ενώ είναι ένα μέταλλο που θεωρείται «κρίσιμο» από τα δυτικά έθνη που θέλουν να χαλαρώσουν την κυριαρχία της Κίνας στην εφοδιαστική αλυσίδα και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μελλοντικών ελλείψεων.

Η νέα αγορά της Κίνας έρχεται λίγο μετά την αγορά από το Πεκίνο περίπου 5.000 τόνων κοβαλτίου για τα στρατηγικά της αποθέματα τον Ιούλιο. Οι παγκόσμιες τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 60% από τον Μάιο του 2022 εν μέσω αυξανόμενων προμηθειών από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ινδονησία. Οι τιμές στην Κίνα μειώθηκαν σχεδόν στο μισό την ίδια περίοδο.

Ο νευραλγικός ρόλος του κοβαλτίου στην ηλεκτρική κινητικότητα

Η επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων, αναγράφει εκ νέου το μέλλον των μεταφορών και εξαρτάται σημαντικά από το κοβάλτιο ως ένα ζωτικό καταλύτη. Είναι ένα κρίσιμο συστατικό των μπαταριών ιόντων λιθίου-κοβαλτίου (LiCoO2), που χρησιμοποιούνται ευρέως σε κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές. Είναι γνωστό για την υψηλή ενεργειακή πυκνότητα που προσφέρει στις μπαταρίες, καθιστώντας τες κατάλληλες για συσκευές που απαιτούν μεγάλη διάρκεια ζωής μπαταρίας.

Παράλληλα, η παρουσία του κοβαλτίου στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου-ιόντων βελτιώνει την πυκνότητα ενέργειας, την απόδοση και την αντοχή τους.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, από ΟΤ, 24/10/2023]