Κίνα: «Στραγγίζει» την παγκόσμια αγορά από χαλκό, αλουμίνιο και πετρέλαιο

Σύμφωνα με την Goldman Sachs η μεγάλη ζήτηση συνδέεται με την ισχυρή ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας στην Κίνα.

«Στραγγίζει» την παγκόσμια αγορά η Κίνα καθώς η ζήτηση για πολλά βασικά εμπορεύματα αυξάνεται με ιλιγγιώδης ρυθμούς» προκαλώντας άνοδο των τιμών και σημαντικές ελλείψεις.

Όπως αναφέρει σε πρόσφατο σημείωμά της η Goldman Sachs, η ζήτηση της Κίνας για χαλκό έχει αυξηθεί κατά 8% σε ετήσια βάση, για σιδηρομεταλλεύματα και πετρέλαιο κατά 7% και 6% αντίστοιχα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για ολόκληρο το έτος.

«Αυτή η μεγάλη ζήτηση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό από την ισχυρή ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας αλλά και την ολοκλήρωση της κατασκευής χιλιάδων ακινήτων που είχαν μείνει ημιτελή εν μέσω πανδημίας», αναφέρει η Goldman.

Κι ενώ ο κατασκευαστικός τομέας και η κτηματαγορά εξακολουθεί να προσπαθεί να ορθοποδήσει, η στροφή της Κίνας στην πράσινη οικονομία έχει μεγάλη δυναμική μέσα στο 2023, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για μέταλλα που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, όπως ο χαλκός.

Οι οικονομολόγοι της Goldman απέδωσαν την τεράστια ζήτηση χαλκού από την Κίνα στην κατασκευή των φωτοβολταϊκών καθώς το Πεκίνο κατέχει το 80% της παγκόσμιας αγοράς, με το 2023 να καταγράφει τη μεγαλύτερη ζήτηση από όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Η λειτουργική ηλιακή ισχύς της Κίνας έφτασε τα 228 GW, περισσότερα από ό,τι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Global Energy Monitor τον Ιούνιο.

Παράλληλα, η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο που επενδύει στην αιολική ενέργεια καθώς πρόκειται να διπλασιάσει την αιολική και ηλιακή δυναμικότητά της έως το 2025, πέντε χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό της στόχο για το 2030.

Η Κίνα αυξάνει τις τιμές και στο πετρέλαιο

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Goldman Sachs, η ζήτηση χαλκού στην Κίνα αυξήθηκε συνολικά κατά 71% τον Ιούλιο σε σχέση με το 2022 ενώ η πιο σημαντική αύξηση καταγράφηκε από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατά 130% ετησίως, η οποία φυσικά οφείλεται στα φωτοβολταϊκά», αναφέρει η Goldman.

Η ανάκαμψη στον μεταποιητικό τομέα της Κίνας ενισχύει τη ζήτηση και για το αλουμίνιο. Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,5% τον Αύγουστο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 3,9%. Και σε αυτήν την κατηγορία, η προστιθέμενη αξία της κατασκευής εξοπλισμού αυξήθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση.

Ο μεγάλος «ασθενής» της Κίνας παραμένει η κτηματαγορά, που θα αποτελέσει το βαρίδι της κινεζικής οικονομίας για την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με οικονομολόγους της Goldman, ωστόσο η ζήτηση για αλουμίνιο και χαλκό θα συνεχιστεί, αυξάνοντάς σημαντικά τις τιμές τους στην παγκόσμια αγορά

Το ίδιο συμβαίνει και με το πετρέλαιο, με την τιμή του να φτάνει τα 100 δολάρια το βαρέλι προκαλώντας πανικό στις αγορές.

«Η ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο έχει υποστηριχθεί από τα ταξίδια στο εσωτερικό που σπάνε κάθε ρεκόρ, όπως υποδεικνύεται από τα στοιχεία των αεροπορικών εταιρειών με την επενδυτική τράπεζα να προβλέπει ωστόσο ότι αυτή η μεγάλη τάση για μετακινήσεις θα επιβραδυνθεί σημαντικά το επόμενο έτος».

Φόρους στις κινεζικές εισαγωγές εξετάζει η ΕΕ

Στο μεταξύ, η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης βρίσκεται σε αναστάτωση και προειδοποιεί την Κομισιόν να μην επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα καθώς θα έβλαπτε σοβαρά την πορεία της Ευρώπης προς την καθαρή ενέργεια.

Οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής φόρων στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών από την Κίνα σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα η οποία ελέγχει την αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε αυτόν τον μήνα έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει εάν θα μπορούσε να επιβάλλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές με στόχο να δώσει περισσότερο χώρο στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

«Οι δασμοί δεν είναι μια καλή απάντηση στις τρέχουσες προκλήσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο Gunter Erfurt, Διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου του βιομηχανικού ομίλου SolarPower Europe, του οποίου τα μέλη περιλαμβάνουν παραγωγούς, μεγάλους αγοραστές και εταιρείες που εμπλέκονται στην εγκατάσταση.

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ωστόσο παραπονιούνται για μια «πλημμύρα» κινεζικών φωτοβολταϊκών στην ευρωπαϊκή αγορά σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαικά.

Ωστόσο, ο κλάδος φοβάται ότι ο περιορισμός των κινεζικών εισαγωγών θα προκαλούσε επανάληψη της περιόδου 2013-2018, όταν οι εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη μειώθηκαν προσωρινά – συμπίπτοντας με τα όρια της ΕΕ στις αδασμολόγητες εισαγωγές κινεζικών ηλιακών συλλεκτών και κυψελών.

(Φωτό: VCG VIA GETTY IMAGES)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, της Γιούλας Ζαχιώτη, 3/10/2023]