Χιλή και Αργεντινή οδηγούν την κούρσα εξόρυξης λιθίου

Ορμητικούς ρυθμούς παίρνει η έκρηξη της εξόρυξης λιθίου στην Αργεντινή, η οποία βρίσκεται πλέον σε τροχιά να φθάσει ή και να ξεπεράσει τη γειτονική Χιλή ως ο μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου της Λατινικής Αμερικής έως το 2030.

Το λίθιο, που αποκαλείται και «λευκός χρυσός», είναι από τα πιο κρίσιμα στοιχεία της ενεργειακής μετάβασης, καθώς χρησιμοποιείται ευρέως σε ηλεκτρικά οχήματα, κινητά τηλέφωνα και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για φορητούς υπολογιστές.

Η Λατινική Αμερική προμηθεύει σήμερα περίπου το 35% του λιθίου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, με τη Χιλή (26%) και την Αργεντινή (6%) να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Η περιοχή εκτιμάται ότι έχει περισσότερα από τα μισά παγκόσμια αποθέματα λιθίου, κυρίως στην Αργεντινή (21%) και στη Χιλή (11%).

Διπλασιασμός παραγωγής

Επί του παρόντος, η Αργεντινή έχει δύο εγκαταστάσεις εξόρυξης λιθίου, μία στη βόρεια επαρχία Καταμάρκα και μία στη γειτονική Σάλτα. Και οι δύο επιχειρήσεις προβλέπεται να διπλασιάσουν την παραγωγή τους το 2024, ενώ άλλα 10 έργα εξόρυξης βρίσκονται υπό κατασκευή. Οι αναλυτές της Eurasia Group αναμένουν ότι η παραγωγή λιθίου της χώρας θα πενταπλασιαστεί το επόμενο έτος και θα δεκαπλασιαστεί μέχρι το 2027. Η ζήτηση για λίθιο αναμένεται να υπερτροφοδοτηθεί από την αυξανόμενη ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν σε ιλιγγιώδη επίπεδα, καθώς ο πλανήτης αρχίζει να αντιμετωπίζει έλλειψη.

«Η Αργεντινή έχει άπειρους αναξιοποίητους πόρους όσον αφορά την εξόρυξη. Μιλάμε για μια νέα Χιλή, αν όχι για κάτι περισσότερο – με βασικό μοχλό την υψηλή μελλοντική ζήτηση», λέει στο CNBC ο Μαριάνο Μακάντο, αναλυτής της Verisk Maplecroft.

Την άνοδο της Αργεντινής φαίνονται να βοηθούν και οι πολιτικές εξελίξεις στη Χιλή, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στον κόσμο μετά την Αυστραλία. Ο αριστερός πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι το κράτος αναλαμβάνει το πλειοψηφικό μερίδιο στη βιομηχανία λιθίου της χώρας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου. Η κίνηση ερμηνεύτηκε ως οιονεί εθνικοποίηση της Βιομηχανίας της Χιλής, με ιδιωτικές επιχειρήσεις να πρέπει πλέον να συνεταιριστούν με την κυβέρνηση προκειμένου να εκμεταλλευτούν τους πόρους λιθίου της χώρας.

Στην Αργεντινή οι επικείμενες εκλογές διαμορφώνουν ασαφές τοπίο, με δεδομένες μάλιστα και τις αναδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από κατοίκους κυρίως των βορείων περιοχών για τη ραγδαία εξάπλωση των ορυχείων λιθίου. Πρόσφατα έγιναν ογκώδεις διαδηλώσεις και στο Μπουένος Άιρες με συνθήματα υπέρ της προστασίας των φυσικών πόρων της χώρας.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 9/10/2023]