Τι ξέρουμε για τα στρατηγικά μέταλλα Γάλλιο και Γερμάνιο

Η Κίνα έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές στις πρώτες ύλες γάλλιο και γερμάνιο από την 1η Αυγούστου. Τι ξέρουμε όμως για αυτά;

Το μετάλλευμα γερμάνιο είναι σπάνιο και το περισσότερο παράγεται ως υποπροϊόν της παραγωγής ψευδαργύρου και από ιπτάμενη τέφρα που είναι προϊόν της καύσεως του άνθρακα.

Η Κίνα παράγει περίπου το 60% του παγκόσμιου γερμανίου, σύμφωνα με τον οργανισμό Critical Raw Materials Alliance (CRMA), της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το υπόλοιπο να προέρχεται από Καναδά, Φινλανδία, Ρωσία και ΗΠΑ.

Η Κίνα εξήγαγε 43,7 μετρικούς τόνους ακατέργαστου και επεξεργασμένου γερμανίου το 2023, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία.

Το μετάλλευμα γάλλιο βρίσκεται στα μεταλλεύματα ψευδαργύρου και στον βωξίτη και παράγεται κατά την επεξεργασία του τελευταίου για την παραγωγή αλουμινίου. Περίπου το 80% παράγεται στην Κίνα, σύμφωνα με τον CRMA.

Το γάλλιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή «αρσενίδιο του γαλλίου» και χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά. Μόνο λίγες εταιρείες,  μία στην Ευρώπη και οι υπόλοιπες στην Ιαπωνία και την Κίνα, μπορούν να το κάνουν με την απαιτούμενη καθαρότητα, αναφέρει ο CRMA.

Η Κίνα εξήγαγε 94 μετρικούς τόνους γάλλιο το 2022, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία.

Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ του μετάλλου γάλλιο και αρσενίδιο του γαλλίου (GaAs) το 2022 ήταν αξίας περίπου 3 εκατ. δολαρίων και 200 ​​εκατ. δολαρίων, αντίστοιχα, σύμφωνα με το USGS.

Ποιος παράγει τα μέταλλα

Μικρές ποσότητες γάλλιο, περίπου 10.000 μετρικοί τόνοι το 2021, παράγονται από την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Η Γερμανία και το Καζακστάν το παρήγαγαν επίσης στο παρελθόν. Μετά την άνοδο των τιμών το 2020 και το 2021, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα επανεκκινήσει την πρωτογενή παραγωγή γαλλίου.

Η Canada’s Teck Resources, ο μεγαλύτερος παραγωγός γερμάνιο στη Βόρεια Αμερική, εξορύσσει το υλικό από το μεταλλουργείο Trail στη Βρετανική Κολομβία.

Η αμερικανική Indium Corporation παράγει επίσης γερμάνιο, ενώ η βελγική Umicore παράγει γερμάνιο και γάλλιο.

Πού χρησιμοποιούνται 

Τα μέταλλα χρησιμοποιούνται σε τσιπ υπολογιστών υψηλής ταχύτητας και για τους τομείς της άμυνας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το γερμάνιο είναι το «κλειδί» για τα καλώδια οπτικών ινών και χρησιμοποιείται επίσης σε πλαστικά καθώς και σε συσκευές υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Το μέταλλο και τα οξείδια του χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές όπως συσκευές νυχτερινής όρασης καθώς και αισθητήρες δορυφορικών εικόνων. Είναι επίσης σημαντικό για τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως τα ηλιακά κύτταρα. 

Οι ημιαγωγοί που κατασκευάζονται με «αρσενίδιο του γαλλίου» αντί για πυρίτιο μπορούν να λειτουργούν σε υψηλότερες συχνότητες και είναι ανθεκτικότερες στη θερμότητα, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Wafer World.

Παράγουν επίσης λιγότερο θόρυβο από τις συσκευές πυριτίου, ειδικά σε υψηλές συχνότητες λειτουργίας, καθιστώντας τις χρήσιμες σε ραντάρ και συσκευές ραδιοεπικοινωνίας, δορυφόρους και LED, σημειώνει ακόμα.

Το κόστος

Το γάλλιο με καθαρότητα 99,99% στην Κίνα αξιολογείται γύρω στα 250 δολάρια το κιλό ενώ η τιμή του γερμανίου της Κίνας ξεπερνά τα 1.250 δολάρια ανά κιλό.

(Φωτό: shutterstock)

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 4/7/2023]