Ο ρόλος της Αθήνας σε Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη – Παρασκήνιο και μηνύματα από το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ζελένσκι

Στρατηγική που θα μετατρέψει την Αθήνα σε γέφυρα που θα ενώσει τη Βαλκανική με την Ανατολική Ευρώπη προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου. 

Η παρουσία στην ελληνική πρωτεύουσα εννέα ηγετών από τα Βαλκάνια, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι (στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, μετά τη ρωσική εισβολή) ανέδειξε, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, με τη διακήρυξη των Αθηνών, μετά το άτυπο δείπνο που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ηρώδου Αττικού 19 και την κοινή δήλωση Ελλάδας και Ουκρανίας να αποτυπώνουν το εύρος των συνομιλιών και των αποφάσεων που ελήφθησαν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.  

Το τετ α τετ με τον Ζελένσκι

Αν μη τι άλλο, αυτό που ξεχώρισε, στη διάρκεια της χθεσινής πλούσιας σε συνομιλίες ημέρας ήταν το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Επι σχεδόν δύο ώρες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελένσκι έθεσαν επί τάπητος άπασες τις εξελίξεις στο ουκρανικό και τις τεκτονικές αλλαγές σε γεωπολιτικό επίπεδο που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Ελλάδα να διευρύνει τη…βεντάλια στήριξης της χώρας και τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκπέμπει μηνύματα προς πολλαπλές κατευθύνσεις.

“Οι  Ουκρανοί, γυναίκες, άντρες, αποτελείτε έμπνευση για όλους τούς δημοκρατικούς πολίτες στην Ευρώπη. Γιατί η θέση δίπλα σας είναι για εμάς μια θέση αρχής. Για την πατρίδα μου, καμία απόπειρα επαναχάραξης καθορισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Δεν υπάρχει, συνεπώς, καμία περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών τής Ουκρανίας, όπως επιχειρεί να επιβάλει διά των όπλων η Ρωσία. Πρόκειται για μια θέση η οποία ταυτίζεται εξάλλου με τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα, γιατί και η δική μας χώρα αντιμετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού και ενός επιθετικού αυταρχισμού. Είμαστε, λοιπόν, επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, αιμορραγεί δυστυχώς ακόμα στην Κύπρο”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη, συναντήθηκε με τους ηγέτες της περιοχής, αλλά και την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα στο δείπνο κορυφής που παρέθεσε ο πρωθυπουργός. Στοιχείο που, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, εκπέμπει, μέσω της Ελλάδας, ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την ελληνική πρωτεύουσα.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πρωτεύουσα που, όπως έχει επισημάνει κατά καιρούς ο πρωθυπουργός στάθηκε από την πρώτη στιγμή και χωρίς αστερίσκους στη σωστή πλευρά της ιστορίας θα συνεχίσει τα κύματα της αρωγής της προς το Κίεβο αμυντικά και ανθρωπιστικά, με τα βλέμματα να είναι εστιασμένα και στην ευρωατλαντική της προοπτική. Σε στρατιωτικό επίπεδο, η Πολεμική Αεροπορία θα αναλάβει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16, τα οποία αναμένεται ότι θα προμηθευτεί το Κίεβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στην 120 πτέρυγα μάχης στην Καλαμάτα. Παράλληλα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους η χώρα μας μπορεί να συμβάλει στη συνέχιση της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, ενώ στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν και οι κινήσεις ανοικοδόμησης της χώρας. “Είμαστε στο πλευρό σας όμως και γιατί οι λαοί μας συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς. Πολίτες ελληνικής καταγωγής έζησαν ειρηνικά επί αιώνες, επί χιλιετίες, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, ευημερώντας και προσφέροντας στη χώρα σας. Για αυτό και κανείς δεν ξεχνά τα εγκλήματα κατά της μαρτυρικής Μαριούπολης, μιας πόλης όχι μόνο με ελληνικό όνομα, αλλά και με ελληνικό αίμα σε πολλούς κατοίκους της. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Οδησσό, τη γενέτειρα της Φιλικής Εταιρείας, που φώτισε την Ελληνική Επανάσταση, όπως και για το Κίεβο και τόσες περιοχές τής χώρας σας που εξακολουθούν να δέχονται επιδρομές με χιλιάδες αμάχους να γίνονται καθημερινά στόχοι. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτά τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εντός της ουκρανικής επικράτειας, εγκλήματα τα οποία θα πρέπει να βρουν τιμωρία από τη διεθνή Δικαιοσύνη…Η Ελλάδα θα είναι παρούσα και στην τιτάνια προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης της χώρας σας, αξιοποιώντας τη μεγάλη μας πείρα στον κατασκευαστικό τομέα, μέσω συμπράξεων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, διαθέτοντας δυνάμεις στα πεδία τής ψηφιοποίησης, της υγείας, της αναστήλωσης πολιτιστικών μνημείων, με έμφαση, όπως συζητήσαμε, ειδικά στην Οδησσό, το ιστορικό κέντρο της οποίας, όπως ξέρετε, με υποστήριξη της πατρίδας μου εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ενώ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και σήμερα πώς μπορούμε πιο μεθοδικά να συνδράμουμε για την ασφάλεια αλλά και την ανοικοδόμηση αυτής της πόλης, η οποία τόσο ταυτισμένη είναι με τις ιστορίες και των δυο κρατών μας”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τα μηνύματα

Με ατζέντα τη διεύρυνση και την ευρωπαϊκή προοπτική ολοκληρώθηκε, αργά χθες το βράδυ, το άτυπο δείπνο που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ηγέτες χωρών της περιοχής, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Αθήνα στέκεται σταθερά στην όχθη της σταθερής στήριξης στον ευρωπαϊκό δρόμο της περιοχής, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. “Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής. Στη χώρα μας βρίσκεται η ηγεσία της Ευρώπης και οι ηγέτες των Βαλκανίων, αποδεικνύοντας, για ακόμα μια φορά, ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και οι κινήσεις του πρωθυπουργού, έχουν καταστήσει την Ελλάδα, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, πρωταγωνίστρια των διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεων”, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, εξέπεμψε το δικό του έμμεσο πλην σαφές μήνυμα προς τον απόντα πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με αφορμή την παράνομη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρι και τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης. “20 χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, η πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων αναβαθμίζεται. Και ανεπιφύλακτα η Ελλάδα πάντα στήριξε και στηρίζει την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα, όμως, στέλνει και ένα σαφές μήνυμα: είναι μία διαδρομή η οποία αναπόφευκτα περνά μέσα από την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ασφαλώς του κράτους δικαίου”, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 22/8/2023]