Μετά τους καύσωνες αρχίζουν τα δύσκολα: Η εξίσωση “στήριξη Πολιτών” με Δημοσιονομική ισορροπία

Ένα καλοκαίρι παρόμοιο αλλά και τόσο διαφορετικό για την Κυβέρνηση το φετινό, με τα πρόσφατα προηγούμενα: Οι πυρκαγιές ξαναπληγώνουν τη χώρα, μόλις δυο μήνες (περίπου) από τη λήξη της μακρόσυρτης προεκλογικής περιόδου που έβγαλε στο τέλος της την Κυβέρνηση ακόμη πιο ενισχυμένη αλλά με ουκ ολίγα ανοιχτά στοιχήματα:

Δύσκολη εξίσωση και στοιχήματα

  1. Επενδυτική βαθμίδα
  2. Στήριξη των Πολιτών
  3. Με ταυτόχρονη τήρηση των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας καθώς οι χάρες από την πανδημία τελείωσαν και επιστρέφει η κανονικότητα και στην Οικονομία. 
  4. Και όλα τούτα με τη δαμόκλειο σπάθη του πληθωρισμού και της Ακρίβειας να ροκανίζει εισοδήματα και πόρους από τα νοικοκυριά. 

Την εξίσωση αυτή καλείται με τη νέα πολιτική σεζόν να επιλύσει ο πρωθυπουργός και το Οικονομικό Επιτελείο, έχοντας καταλήξει τουλάχιστον στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, στο μείγμα των μέτρων και τις προτεραιότητες. 

Λίγο μετά εξάλλου, ακολουθεί και νέα εκλογική μάχη, αυτή των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, για την οποία η κυβερνητική παράταξη, έχει θέσει πολύ υψηλά τον πολιτικό πήχη: Στόχος να γίνουν “μπλε” και οι 13 Περιφέρειες της χώρας. Ο εκλογικός θρίαμβος των πρόσφατων εθνικών εκλογών άλλωστε, δημιουργεί στην Κυβέρνηση προσδοκίες επανάληψης της συντριπτικής νίκης αλλά και “άγχος” διατήρησης των πολιτικών εντυπώσεων. 

Από κει και πέρα  ωστόσο, οι πρωθυπουργικές μηχανές ενόψει των εγκαινίων του νέου πολιτικού και οικονομικού έτους που εκκινεί παραδοσιακά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένεται να μπουν μπροστά μετά από την παραδοσιακή ( εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) ολιγοήμερη Αυγουστιάτικη ανάπαυλα έως και το δεκαπενταύγουστο. 

Στις πρωθυπουργικές συσκέψεις με τους υπουργούς και συνεργάτες του, θα βγουν τα excel και θα αποφασιστεί το κράμα των μέτρων για τους επόμενους μήνες. 

Το έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραπέμποντας για τα σπουδαιότερα στον Σεπτέμβριο με τις προεργασίες να εκκινούν μετά τα μέσα του τρέχοντος μηνός: ” Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα τους όλο τον τελευταίο χρόνο και απέκρουσε στην πράξη τις μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να εξακολουθούμε να το κάνουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα υπάρχουν για αυτά τα θέματα πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες στην ομιλία μου στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης”, η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αναφορά.

Στο τραπέζι των μέτρων ενόψει φθινοπώρου, βρίσκονται προς ώρας: 

  1. Στήριξη σε συνταξιούχους
  2. Επέκταση του Market pass έως το τέλος του έτους, 
  3. Στήριξη των νοικοκυριών στις δαπάνες για την Ενέργεια

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Νίκης Ζορμπά, 7/8/2023]