Ουράνιο: Το πραξικόπημα στον Νίγηρα αυξάνει τις τιμές – Προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο

Η τιμή έχει διπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 3 χρόνια αλλά παραμένει μακριά από το ιστορικό υψηλό των 140 δολαρίων ανά λίβρα που κατέγραψε το 2007.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ουρανίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εν μέσω των εξελίξεων με το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα που είναι η 7η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του ουρανίου στον κόσμο.

Σύμφωνα με την συμβουλευτική UxC, οι τιμές του ουρανίου ενισχύθηκαν έως και τα 56,25 δολάρια ανά λίβρα τη Δευτέρα έναντι των 56,15 δολαρίων ανά λίβρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Η τιμή έχει διπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 3 χρόνια αλλά παραμένει μακριά από το ιστορικό υψηλό των 140 δολαρίων ανά λίβρα που κατέγραψε το 2007.

Το Reuters αναφέρει πως η γαλλική εταιρεία Oranο, που «τρέχει» ορυχεία ουρανίου στον Νίγηρα, ανακοίνωσε ότι οι λειτουργίες της στη χώρα συνεχίζονται κανονικά παρά το πραξικόπημα.

Προοπτικές ανόδου της τιμής

Η spot τιμή του ουρανίου έχει αλλάξει ελάχιστα, επίσης επειδή η Orano πωλεί ουράνιο με μακροπρόθεσμα συμβόλαια και οι καλοκαιρινοί μήνες παραδοσιακά είναι «αργοί» στην αγορά spot, δήλωσε ο Τζόναθαν Χίνσε, πρόεδρος της UxC.

«Ένα γεγονός όπως αυτό θα μπορούσε να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να διεισδύσει στην ψυχολογία της αγοράς. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να δούμε ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» ανέφερε ο ίδιος.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι αυτό θα αποτελέσει καταλύτη για ανοδικές κινήσεις στην τιμή του ουρανίου, δεδομένης της συνολικής στενής ισορροπίας προσφοράς/ζήτησης στο ουράνιο αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο Χίνσε.

Στην Ευρώπη

Ο πυρηνικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Euratom, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη σε περίπτωση που ο Νίγηρας διακόψει τις παραδόσεις ουρανίου, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στο μπλοκ έχουν επαρκή αποθέματα για τρία χρόνια.

Ο Νίγηρας ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού ουρανίου στην ΕΕ πέρυσι, ανέφερε ο οργανισμός.

[ΠΗΓΗ: https://sofokleous10.gr/, 1/8/2023]