Έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού και αύξηση κόστους τα προβλήματα του μεταλλευτικού κλάδου

Έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού και αύξηση κόστους αποτελούν δύο βασικά προβλήματα του μεταλλευτικού κλάδου στη χώρα μας, ο οποίος σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ συνεισφέρει το 3% του ΑΕΠ, πραγματοποιεί 2 δισ. εξαγωγές και προσφέρει άμεσα και έμμεσα πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας, εκτός αστικών κέντρων. 

Όπως επισημαίνει στο Capital.gr ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, ο μεταλλευτικός κλάδος παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και την οικονομία, ενώ προσφάτως απέκτησε και γεωπολιτικό ρόλο με τις κρίσιμες και στρατηγικές ορυκτές ύλες. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως αναφέρει και η μελέτη του ΙΟΒΕ, “υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης μέχρι και διπλασιασμό μεγεθών του κλάδου και εκεί “τίθεται το θέμα πόσο θα διευκολύνουμε ή θα δυσκολέψουμε κάτι τέτοιο”.  

Όπως τονίζει ο νέος πρόεδρος του ΣΜΕ, “οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να στηριχθεί η κρατική έρευνα για τα κοιτάσματα που δεν έχουν μελετηθεί αλλά και να διευκολυνθεί η ιδιωτική έρευνα μέσω των σχετικών αδειοδοτήσεων. 

Και παράλληλα  να ανταποκριθεί η δημόσια διοίκηση στο ρόλο που της έχει ανατεθεί. “Σήμερα υπάρχουν υπηρεσίες που έχουν ένα υπάλληλο και 500 φακέλους μελετών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει η δουλειά, ακόμη και αν υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις”. 

Σύμφωνα με τον κ. Γιαζιτζόγλου, από τη μία έχουμε το πρόβλημα να ανταποκριθεί το κράτος στις υποχρεώσεις του και από την άλλη πλευρά έχουμε μία νομοθεσία που γίνεται χρόνο με το χρόνο πιο πολύπλοκη και πολλές φορές αντικρουόμενη. Επίσης, ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να επιλυθεί είναι το χωροταξικό, δηλαδή που χωροθετείται τι. 

Ο εξορυκτικός κλάδος και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος

Στην ερώτηση ότι πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν τον εξορυκτικό κλάδο για καταστροφή του περιβάλλοντος ο κ. Γιαζιτζόγλου τονίζει: “αν η επιλογή είναι να κάνω εξόρυξη για να έχω ορυκτά ή να μου τα δώσει ο Θεός από τον ουρανό τότε πραγματικά η εξορυκτική βιομηχανία καταστρέφει το περιβάλλον. Αν όμως η επιλογή είναι ότι πρέπει να έχουμε ορυκτά και από κάπου θα πρέπει αυτά να τα πάρουμε, τότε αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να συζητήσουμε”.

Σύμφωνα με τον ίδιο η  Ελλάδα χρησιμοποιεί κάθε χρόνο 25 εκατ. τόνους αδρανή υλικά (χαλίκια, άμμο).

“Κάθε χιλιόμετρο που πάτε τα αδρανή μακρύτερα, τότε η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται κατά 2.0000 τόνους αέριο του θερμοκηπίου. Αν πούμε ότι παίρνουμε αδρανή υλικά από τη Βουλγαρία ή την Τουρκία, τότε η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας είναι ίση με αυτή που προκαλούν όλα τα αυτοκίνητα της χώρας”, τονίζει. 

Η νομοθεσία της Ευρώπης για την εξόρυξη είναι η αυστηρότερη στον κόσμο. Άρα πρέπει να την κάνουμε επί δυτικού εδάφους. 

Λατομεία, ανεμογεννήτριες και φωτιές 

Στην ερώτηση  αν στα λατομεία ή στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών οφείλονται οι φωτιές, ο κ. Γιαζιτζόγλου τονίζει: “Το αντίθετο ισχύει. Αν ένα τμήμα πιάσει φωτιά, τότε κρίνεται άμεσα αναδασωτέο και δεν μπορούμε να έχουμε καμία δραστηριότητα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: οι δικές μας δουλειές δεν γίνονται ποτέ τη νύχτα. Όλα γίνονται στο φως της ημέρας. Πριν βάλεις μία φτυαριά σε ένα λατομείο έχεις υποβάλλει μελέτη του πως θα το ξαναφτιάξεις και έχεις υποβάλλει εγγυητική επιστολή τραπέζης για την αποκατάσταση του χώρου.  Αυτό σημαίνει ότι η αποκατάσταση είναι εγγυημένη”. 

Έλλειψη εργατικού δυναμικού και κόστος

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του ΣΜΕ δύο σοβαρά προβλήματα του κλάδου είναι η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού και η αύξηση του κόστους λόγω ενέργειας. 

Για το πρώτο αναφέρει: “Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στο ανθρώπινο δυναμικό, λείπουν άνθρωποι με τεχνική κατάρτιση. Λείπει μία βαθμίδα εκπαίδευσης. 

Αν σας δείξω έναν εκσκαφέα σημερινό θα δείτε ότι είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που χρειάζεται ανθρώπους εξειδικευμένους για να το χειριστούν”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “δεν υπάρχουν τέτοιες σχολές στην Ελλάδα, ενώ οι επιχειρήσεις φροντίζουν να εκπαιδεύουν οι ίδιοι τους εργαζόμενους τους, κυρίως στο εξωτερικό. 

“Είχαμε τα ΤΕΙ που κάλυπταν αυτό το κενό, τα οποία όμως έγιναν Πανεπιστήμια και πλέον δεν μπορούν να βγουν κατηγορίες επαγγελμάτων όπως συντηρητές, χειριστές κλπ. 

Το ΣΜΕ από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει μία πρωτοβουλία με τα Υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης, προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκπαίδευση ανθρώπων, μέσω της δημιουργίας σχολών τεχνικών επαγγελμάτων.

Πρέπει να πούμε στα παιδιά ότι είναι εξαιρετικές δουλειές, με πολύ καλές αμοιβές. 

Μέσα στην επόμενη 5ετία ο κλάδος μπορεί να απορροφήσει 1.000 εργαζομένους. 

Όσον αφορά το κόστος, από την άνοδο του φυσικού αερίου και του ρεύματος, είχαμε μία εκτίναξη της τάξεως του 40%.

“Υπήρξε μία “κοιλιά” της τιμής του φυσικού αερίου μέσα στο καλοκαίρι, εκτιμώ όμως ότι η τιμή θα ανηφορίσει ξανά το χειμώνα, όχι όμως στα επίπεδα που ήταν πέρυσι.

Το πρόβλημα δεν έχει τελειώσει ακόμη στο φυσικό αέριο και στο ρεύμα. Και προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα τελειώσει εύκολα”, αναφέρει ο κ. Γιαζιτζόγλου. 

Όσον αφορά τις εξαγωγές ο πρόεδρος του ΣΜΕ τονίζει ότι πάνε καλά, με εξαίρεση τον τομέα του μαρμάρου που έχει διακυμάνσεις, ενώ στην ερώτηση αν φοβάται πτωχεύσεις στον κλάδο τονίζει: “Αντέξαμε το περσινό χειμώνα, Εξαφανίστηκαν οι κερδοφορίες, έγιναν ανατιμήσεις. Όμως δεν υπάρχει ανησυχία γιατί ο κλάδος απαρτίζεται από υγιείς εταιρείες που πατάνε γερά στα πόδια τους”.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Ελένης Μπότα, 25/7/2026]