Η μεγάλη μάχη Ανατολής – Δύσης για το καίσιο – Το σπάνιο στοιχείo που δεν έχει… τιμή

To καίσιο είναι ένα πολύ σπάνιο μέταλλο – Τον Μάιο του 2018, η κυβέρνηση των ΗΠΑ το πρόσθεσε στη λίστα με τα σπανιότερα ορυκτά, μαζί με το Λίθιο και το Ταντάλιο.

Η Κίνα έχει το μονοπώλιο σε ένα από τα σημαντικότερα από θέμα στρατηγικής μέταλλα στον πλανήτη, κάτι που κάνει την Ουάσινγκτον αρκετά νευρική.

Ο ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τα σπάνια μέταλλα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της υπάρχουσας τεχνολογίας και του μέλλοντος της τεχνολογίας και ενώ όλοι είναι απασχολημένοι με τον πόλεμο του πετρελαίου και φυσικού αερίου, το Πεκίνο παραμένει στάσιμο καθώς έχει το μονοπώλιο.

Και ο καναδικός τομέας εξόρυξης βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση: να δημιουργήσει την πιο ασφαλή προμήθεια κρίσιμων ορυκτών στον κόσμο, χωρίς καμία κινεζική συμμετοχή.

Τα κρίσιμα ορυκτά αντιπροσωπεύουν ένα από τα πιο πιεστικά σημερινά και μελλοντικά ζητήματα εθνικής ασφάλειας για τον δυτικό κόσμο.

Και όσο πιο σπάνιο είναι το ορυκτό, τόσο πιο κρίσιμο είναι για την εθνική ασφάλεια. Η πρόσβαση σε σπάνια μέταλλα είναι απαραίτητη για την απόκτηση τεχνολογικής υπεροχής.

Πρόκειται για μία νέα διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ανατολής-Δύσης  και το καίσιο αποτελεί ένα νέο εξαιρετικά δαπανηρό πεδίο αντιπαράθεσης.

Και είναι σημαντικό που η αξία του βρίσκεται στη σφαίρα του ανεκτίμητου.

Πόσο κοστίζει

Καθώς το καίσιο δεν διαπραγματεύεται στις χρηματαγορές, είναι δύσκολο να ληφθούν πληροφορίες για τις τιμές των διαφόρων προϊόντων καισίου, αν και γενικά υπάρχει πολύ μικρή προσφορά. Οι χημικές μορφές καισίου σε ζήτηση περιλαμβάνουν το ανθρακικό καίσιο και το υδροξείδιο του καισίου, που σύμφωνα με πληροφορίες επιτυγχάνουν τιμές έως και 5.000 $/kg στις ασιατικές αγορές λόγω της μικρής προσφοράς. Όπως και με άλλα σπάνια στοιχεία, η καθαρότητα του προϊόντος επηρεάζει επίσης το κόστος του καθώς και την προσφορά και τη ζήτηση.

Όπως θυμίζει το oilprice.com ήταν το  2018, όταν η Power Metals Corp ψάχοντας για λίθιο ανακάλυψε υψηλής ποιότητας καίσιο.

Το καίσιο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών να κερδίσουν τον αγώνα του 5G. Είναι ένας υψηλός στόχος, δεδομένου ότι δεν παράγεται καίσιο επί του παρόντος πουθενά στον κόσμο.

Οι Κινέζοι επενδυτές επιτέθηκαν, έως ότου η καναδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρενέβη για να κρατήσει τα πράγματα στα χέρια της Δύσης.

Ο ρόλος του στο πετρέλαιο

Το σπάνιο αυτό ορυκτό είναι σημαντικό και για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το καίσιο σε μυρμηκική άλμη χρησιμοποιείται ως λιπαντικό για εξοπλισμό γεώτρησης πηγαδιών υψηλής πίεσης και υψηλής θερμοκρασίας στη Βόρεια Θάλασσα – έναν από τους σημαντικότερους χώρους πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δύσης, ακόμη περισσότερο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το βρωμιούχο καίσιο χρησιμοποιείται επίσης σε ανιχνευτές υπερύθρων, οπτικά, φωτοηλεκτρικά κύτταρα, μετρητές σπινθηρισμού και φασματόμετρα.

Επίσης, ισότοπα καισίου είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των προτύπων συχνότητας ατομικού συντονισμού στα ατομικά ρολόγια.

Η τεχνολογία 5G

Η τεχνολογία 5G αναμένεται να κυβερνήσει τον κόσμο, επειδή μπορεί να δημιουργήσει μια συνεχή  σύνδεση σε πραγματικό χρόνο  για κάθε συσκευή που υπάρχει και κάθε συσκευή που θα κατασκευαστεί εξαιτίας της. Η νέα ασύρματη τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5G θα μεταφέρει δεδομένα πιο γρήγορα από ποτέ — αρκετά γρήγορα και με αρκετή ακρίβεια για να μεταμορφώσει τις βιομηχανίες. Και τίποτα από αυτά δεν μπορεί να συμβεί χωρίς καίσιο.

Παράλληλα, η Κίνα συνεχίζει τα σχέδιά της να κυριαρχήσει στο 5G υπό την ηγεσία της Huawei.

Ο πλούτος του Καναδά

Το περασμένο καλοκαίρι η Power Metals άνοιξε άλλες 36 τρύπες, διασταυρώνοντας περισσότερο λίθιο και καίσιο υψηλής ποιότητας.

Με τρία κρίσιμα προϊόντα σε προσφορά—λίθιο, καίσιο και ταντάλιο η Case Lake διαμορφώνεται ως ένας από τους σημαντικότερους χώρους εξόρυξης για παρακολούθηση στον πλανήτη.

Και αυτά τα τρία εμπορεύματα βρίσκονται σε πηγματίτη που εκτίθεται στην επιφάνεια, με μικρό βάθος μικρότερο από 50 μέτρα – μια διάταξη που ταιριάζει σε επενδυτές που αναζητούν εξορύκτες που μπορούν να μειώσουν το κόστος χωρίς να χρειάζεται να τρυπήσουν πολύ βαθιά.

Είναι μια τεράστια έκταση 10 χιλιομέτρων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες ανακαλύψεις καθώς συνεχίζονται οι γεωτρήσεις. 

Το Case Lake δεν είναι απλώς το πρώτο πιθανό ορυχείο καισίου που δεν ελέγχεται από την Κίνα, αλλά φαίνεται επίσης σαν ένας από τους πιο πλεονεκτικούς χώρους για εξερεύνηση και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την Power Metals, ο χώρος φιλοξενεί καίσιο υψηλής ποιότητας που μοιάζει με το διάσημο ορυχείο Sinclair της Αυστραλίας.

Το πρώτο εμπορικό ορυχείο καισίου της Αυστραλίας, το Sinclair, εξόρυξε το τελευταίο του καίσιο το 2019. Και είναι ένα από τα τρία μόνο στον κόσμο. Τα άλλα δύο είναι το ορυχείο Tanco στη Μανιτόμπα του Καναδά και το ορυχείο Bikita στη Ζιμπάμπουε. Το Tanco έκλεισε μετά την κατάρρευση του ορυχείου το 2015 και το Bitika εξαντλήθηκε το 2018.

Αυτό καθιστά το Case Lake Property της Power Metals κάτι το πολυπόθητο, παγκοσμίως.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος που ο Καναδάς είναι ανένδοτος και δεν επιτρέπει στην Κίνα πάρει στα χέρια της αυτό που θα μπορούσε να καταλήξει να είναι η μόνη γνωστή ή εναπομείνασα πηγή καισίου στον κόσμο.

Έχει επίσης την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια να ανατρέψουν την κυριαρχία της Κίνας στις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών.

Άλλες εταιρείες που επενδύουν σε σπάνια μέταλλα είναι η Sociedad Quimica y Minera de Chile, η Tesla, η QuantumScape, η Patriot Battery Metals, η Sigma Lithium , η Standard Lithium κ.ά. 

[ΠΗΓΗ: https://energypress.gr/, της Ναταλίας Κοντώση, 22/6/2023]