Η NASA θέλει να εξορύξει πόρους από τη Σελήνη μέχρι το 2032

Μετά από περισσότερα από 50 χρόνια, η εκκρεμής επιστροφή της NASA στη Σελήνη θα μπορούσε περιβάλλω κάτι περισσότερο από το να αφήνει ίχνη στην επιφάνειά του, όπως θα μπορούσε να συνεπάγεται προσπάθειες σε εμέναστο φεγγάρι για πόρους—μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Το σχέδιο της Κίνας να προσγειώσει αστροναύτες στη Σελήνη

Η NASA θέλει να στείλει ένα γεωτρύπανο στη Σελήνη τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια να δημιουργήσει μεγάλης κλίμακας εξόρυξη σεληνιακού ρεγόλιθου μέχρι το 2032, χρησιμοποιώντας μια πιλοτική μονάδα επεξεργασίας για να δυνητικά εξαγωγή πόρους όπως νερό, σίδηρος, και σπάνια μέταλλα, Reuters έχουν αναφερθεί με βάση τα πρόσφατα σχόλια ενός επιστήμονα της διαστημικής υπηρεσίας.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταλλείων που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στο Μπρίσμπεϊν, ο Τζέραλντ Σάντερς, επιστήμονας πυραύλων στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνστον της NASA, αποκάλυψε τα σχέδια της NASA να εξερευνήσει τις δυνατότητες σεληνιακή εξόρυξη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σε μια προσπάθεια να «ποσοτικοποιήστε πιθανούς πόρους», σύμφωνα με το Reuters.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η Σελήνη περιέχει φυσικούς πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από δεξαμενές παγωμένου νερού που κρύβονται στις σκιασμένες περιοχές (που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή καυσίμων πυραύλων), και επίσης πολύτιμο μέταλλα και ορυκτά. Το 2022, η αποστολή Chang’e 5 της Κίνας Επέστρεψαν ένα δείγμα από τη Σελήνη που περιέχει έναν νέο τύπο ορυκτού που ισχυρίζεται ότι περιέχει ήλιο-3, το οποίο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την πυρηνική σύντηξη.

Η ιδέα είναι η NASA να συλλέξει πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι αστροναύτες στη Σελήνη, όπως το νερό, ενώ αργότερα επεκτάθηκε σε σπάνια στοιχεία που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν εμπορικά συμφέροντα. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός μέλλοντος σεληνιακή οικονομία και να συμπληρώσει την εξερεύνηση του σεληνιακού περιβάλλοντος από τη διαστημική υπηρεσία. Αναμένονται εμπορικές εταιρείες πυραύλων να είναι οι πρώτοι πελάτεςκαθώς προσπαθούν να αξιοποιήσουν το Mτους πόρους της oon για την παραγωγή καυσίμων ή οξυγόνου. Με την ποσοτικοποίηση των διαθέσιμων πόρων στη Σελήνη, η NASA θα μπορούσε να προσελκύσει εμπορικές επενδύσεις και να προωθήσει τις εμπορικές ευκαιρίες είπε ο Σάντερς.

«Προσπαθούμε να επενδύσουμε στη φάση της εξερεύνησης, να κατανοήσουμε τους πόρους…τo (χαμηλότερος) κίνδυνος, έτσι ώστε οι εξωτερικές επενδύσεις να έχουν νόημα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη και παραγωγή», δήλωσε ο Sanders στο Reuters κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Το Πρόγραμμα Artemis της NASA πρόκειται να στείλει την πρώτη ομάδα αστροναυτών στη Σελήνη το νωρίτερο το 2025. Από εκεί, η διαστημική υπηρεσία θέλει να δημιουργήσει μια βιώσιμη παρουσία στη Σελήνη, στέλνοντας ένα πλήρωμα αστροναυτών στη σεληνιακή επιφάνεια σε τακτική βάση και καθιερώνοντας Σεληνιακή πύλη ως τροχιακό φυλάκιο για την υποστήριξη των εν εξελίξει αποστολών. Με αυτά τα μεγάλα σχέδια μπροστά, η διαστημική υπηρεσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποια βοήθεια εμπορευματοποίηση πόρων που βρέθηκαν στη Σελήνη.

«Κυριολεκτικά απλώς ξύνουμε την επιφάνεια», είπε ο Σάντερς.

[ΠΗΓΗ: https://www.techwar.gr/, από gizmodo.com, 30/6/2023]