Φυσικό αέριο: Αβέβαιη η επάρκεια ενέργειας και τον ερχόμενο χειμώνα, πού «ποντάρει» η Ευρώπη

Η μεγάλη ζήτηση φυσικού αερίου από τις Ασιατικές αγορές και η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας από τις βιομηχανίες, θα καθορίσουν την επάρκεια.

Ο περσυνός χειμώνας ήταν από τους δυσκολότερους των τελευταίων δεκαετιών για την Ευρώπη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διακοπή των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου, την ανάγκασε να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να αποφύγει τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Κι ενώ η ΕΕ κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα (αν και με μεγάλο οικονομικό κόστος) η νέα πρόκληση είναι να εξασφαλίσει επάρκεια στις προμήθειες καυσίμων και τον επόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια στις τιμές του φυσικού αερίου παρουσιάζουν διακυμάνσεις, εξαιτίας του καλοκαιριού που πλησιάζει, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου, τα ακριβότερα όλου του χρόνου, έχουν αυξηθεί ήδη κατά 9% τις τελευταίες βδομάδες και αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα 57 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αυτό δείχνει, ότι οι ανησυχίες για τον δεύτερο χειμώνα της Ευρώπης χωρίς κανονικές ροές ρωσικού φυσικού αερίου, δεν έχουν ακόμη εξαφανιστεί.

Τα υψηλά αποθέματα και η σιωπηλή ζήτηση κρατούν σταθερές ακόμη τις τιμές. Ωστόσο, οι έμποροι βλέπουν μια πιθανή ανάκαμψη στις ανταγωνιστικές ασιατικές αγορές, καθώς και την πιθανότητα μεγαλύτερης κατανάλωσης φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες.

Παρότι όλα τα συμβόλαια φυσικού αερίου του τρέχοντος έτους έχουν μειωθεί περισσότερο από 30% από τις αρχές του 2023, οι μειώσεις είναι ιδιάιτερα έντονες στις βραχυπρόθεσμες τιμές.

Αυτό στο οποίο ποντάρει τώρα η Ευρώπη είναι να αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αναμένεται να αποκτήσει δυναμική σε αρκετές χώρες και να αντιμετωπίσει η Γαλλία τα προβλήματα ώστε να αυξήσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν, ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να ξαναχτίσει τα αποθέματα καυσίμων της πριν από το επόμενο χειμώνα εάν συνεχίσει να κρατά χαμηλά την κατανάλωση

«Εάν η ζήτηση παραμείνει σε γενικές γραμμές τόσο αδύναμη όσο τπρόσφατα και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου παραμείνουν στα ίδια αυξημένα επίπεδα, τότε τα αποθέματα θα φτάσουν σε ποσοστό πλήρωσης 100% μέχρι τα τέλη Αυγούστου», σύμφωνα με τον Martijn Rats της Morgan Stanley.

Ωστόσο, οι έμποροι παραμένουν επιφυλακτικοί για το τι θα συμβεί με την παγκόσμια ζήτηση μέχρι το τέλος του 2023 και το 2024 καθώς τα μάτια είναι στραμμένα στην κατανάλωση από την Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, κυμάνθηκαν μεταξύ κερδών και ζημιών την Μεγάλη Τρίτη και διαπραγματεύθηκαν 0,5% υψηλότερα στα 43,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα παρουσίασαν επίσης διακυμάνσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία.

(Φωτό: POOL VIA REUTERS)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, της Γιούλας Ζαχιώτη, 12/4/2023]