Γιατί καθυστερεί η μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ, τα πρόστιμα της Κομισιόν

Σε διαδικαστικά, δικαστικά και θέματα προγραμματισμού της Βουλής ευθύνης του ΤΑΙΠΕΔ αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών την δωδεκάμηνη παράταση που δόθηκε πριν λίγες μέρες για την μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στην κοινοπραξία ΓΕΚ Τερνα-AD Holdings. Η εξέλιξη προκάλεσε έκπληξη, ακόμα και στους πλέον επιφυλακτικούς, εξαιτίας της πολυετούς διαρκείας εκκαθάρισης της υπερχρεωμένης προβληματικής μεταλλευτικής επιχείρησης.

Ειδικότερα πηγές στο υπουργείο Οικονομικών εξηγούν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα για την ολοκλήρωση του ελέγχου των συμβάσεων μεταβίβασης των ορυχείων και εκμίσθωσης του εργοστασίου στην Λάρυμνα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ κατόπιν θα απαιτηθεί περαιτέρω χρόνος για την τακτοποίηση άλλων ζητημάτων και κυρίως για την υποβολή προς κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης, δεδομένων και των εθνικών εκλογών που αναμένεται να μεσολαβήσουν.

Στο μεταξύ εκκρεμότητα υφίσταται και από προσφυγή τράπεζας κατά της ΛΑΡΚΟ στο Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση του οποίου δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Ωστόσο τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για παλαιότερη και όχι καταλυτικής σημασίας για την εξέλιξη της διαδικασίας υπόθεση.

Στη χθεσινή τελετή για την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων του Ναυπηγείου της ΕΝΑΕ στον Σκαραμαγκά στον Γιώργο Προκοπίου, μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι τόσο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όσο και για τη ΛΑΡΚΟ η χώρας μας πληρώνει κάθε μήνα πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε πως ενόψει των μεταβιβάσεων η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επιστολή προς την Κομισιόν για την επανεξέταση αυτών των προστίμων. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο», ανέφερε.

[ΠΗΓΗ: https://www.moneyreview.gr/, 22/3/2023]