Αναστέλλουν τη λειτουργία τους ενεργοβόρες βιομηχανίες – SOS για τα διμερή συμβόλαια

Ενόσω η ενεργοβόρος βιομηχανία ακόμη αναμένει την περίφημη νομοθετική ρύθμιση που θα ανοίξει το δρόμο για τη σύναψη των πρώτων πράσινων διμερών συμβολαίων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μεγάλων βιομηχανικών ομίλων, τα νέα που έρχονται από το μέτωπο της παραγωγής μόνο θετικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  τις προηγούμενες ημέρες αποφασίστηκε η αναστολή της παραγωγής σε μεγάλο βιομηχανικό όμιλο καθώς το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτα υψηλό και με τις τρέχουσες τιμές που επικρατούν στις αγορές εμπορευμάτων δεν καλύπτονται τα κόστη. Η εν λόγω βιομηχανία  (χαλυβουργία) είχε σταθερό συμβόλαιο ρεύματος που έληξε στα τέλη του 2022 και έκτοτε προμηθευόταν ρεύμα από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με την τιμή αγοράς να διαμορφώνεται στα 160 ευρώ /MWh συν τα 20 ευρώ επιπλέον που είναι το κόστος για τις χρεώσεις uplift, η τελική τιμή του ρεύματος για τη βιομηχανία διαμορφώνεται στα 180 ευρώ/MWh, επίπεδο απαγορευτικό για συγκεκριμένες κατηγορίες βιομηχανιών που δεν μπορούν λόγω διεθνούς ανταγωνισμού να μετακυλήσουν στις τελικές τιμές των προϊόντων τους το αυξημένο κόστος ενέργειας. 

“Το κόστος έχει διπλασιαστεί, τα νούμερα πλέον δε βγαίνουν, θα πρέπει να αντιληφθούν άπαντες το μήνυμα SOS που εκπέμπει η βιομηχανία” αναφέρει στο Capital.gr πηγή της βιομηχανίας.

Το πρόβλημα

Όπως προαναφέρθηκε, από τα τέλη του 2022 έχουν λήξει οι συμβάσεις προμήθειας με σταθερό κόστος ρεύματος που διατηρούσαν αρκετές ενεργοβόρες βιομηχανίες. Ως μοναδική βιώσιμη εναλλακτική λύση έχουν προκριθεί οι περίφημες διμερείς πράσινες συμβάσεις της βιομηχανίας, δηλαδή τα συμβόλαια που περιλαμβάνουν ηλεκτροδότηση από μονάδες ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) σε χαμηλό κόστος. Για να συναφθούν ωστόσο αυτά τα συμβόλαια είναι αναγκαίο να επιλυθούν τεχνικές παράμετροι που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, που υπό την τρέχουσα μορφή της, μετά την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, δεν επιτρέπει τη σύναψη πράσινων συμβάσεων της βιομηχανίας καθώς καθίσταται αδύνατη η εκκαθάριση της συναλλαγής μεταξύ των δύο μερών (βιομηχανίας και παραγωγών ΑΠΕ). 

Όπως τονίζουν πηγές της βιομηχανίας, προϋπόθεση για την υπογραφή των πράσινων διμερών συμβολαίων είναι η εξαίρεσή τους από το πλαφόν της χονδρεμπορικής αγοράς, ούτως ώστε να ξεπεραστούν τα τεχνικά εμπόδια. Μόλις διευθετηθεί η εκκρεμότητα και εξαιρεθούν οι διμερείς συμβάσεις με φυσική παράδοση του πλαφόν που ισχύει στη χονδρεμπορική, εκτιμάται ότι θα μπορέσει η βιομηχανία να προχωρήσει στην υπογραφή των νέων συμβάσεων πράσινων PPAs που θα δίνουν μακρόπνοη και οριστική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα.

Καθυστέρηση

Παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα πηγές του υπουργείου ενέργειας ανέφεραν ότι είναι θέμα χρόνου η κατάθεση της ρύθμισης, το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, μέχρι στιγμής. Αντίθετα μάλιστα, τα χρονικά περιθώρια φαίνεται να στενεύουν δραματικά, ιδιαίτερα εάν σκεφτεί κανείς ότι είναι θέμα χρόνου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την ημερομηνία των εκλογών και το κλείσιμο της βουλής. 

Σημειώνεται ότι εκτός από τη νομοθετική ρύθμιση, θα πρέπει να ακολουθήσει αμέσως η έκδοση υπουργικής απόφασης ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστούν και αλλαγές στη λειτουργία του ενεργειακού χρηματιστηρίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η σύναψη διμερών συμβολαίων στην καλύτερη περίπτωση θα είναι εφικτή εντός του Μαρτίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις βιομηχανίες που είναι εκτεθειμένες στο κόστος της αγοράς και δεν έχουν εναλλακτική για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. 

Σε κάθε περίπτωση, εν αναμονή της διευθέτησης του θέματος του πλαφόν, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ βιομηχανιών και ΔΕΗ για τη σύναψη των πρώτων πράσινων PPAs 10ετούς διάρκειας.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 15/2/2023]