Ξεκίνησε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας: Πού θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα

Ένα βαρομετρικό  χαμηλό στην Αδριατική, που κινείται αρχικά αργά ανατολικά και στη συνέχεια προς τα νοτιοανατολικά, είναι αυτό που προκαλεί το νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας και αναμένεται να διαρκέσει έως το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το meteo, κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας είναι οι βροχοπτώσεις που θα επηρεάσουν το σύνολο της χώρας και κατά τόπους θα είναι έντονες, οι καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλάζι και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού με καταιγίδες και χαλάζι από το βράδυ – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Πού και πότε θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα

  • Το βράδυ της Δευτέρας οι βροχές θα εκδηλώνονται στα δυτικά και βόρεια, με τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη Ήπειρο, στα Επτάνησα και στη Δυτική Ελλάδα.
  • Κατά τη διάρκεια της Τρίτης θα επηρεαστεί το σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική). Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά (πάνω από τα 1000-1100 μέτρα σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία και πάνω από τα 1400-1500 μέτρα στα υπόλοιπα).
  • Την Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου θα επηρεαστούν κυρίως η Νότια Ελλάδα, η Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, με τα φαινόμενα στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα να είναι ιδιαίτερα έντονα.
  • Την Πέμπτη η κακοκαιρία θα περιοριστεί στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα (νέα επιδείνωση αναμένεται από τα δυτικά το απόγευμα).
  • Βροχές και καταιγίδες, αναμένονται στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας σήμερα, Τρίτη 10/01.
  • Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη σήμερα, Τρίτη (νότιοι στο Αιγαίο και δυτικοί έως βορειοδυτικοί στο Ιόνιο).
  • Λόγω των αναμενόμενων μεγάλων κατά τόπους υψών βροχόπτωσης είναι πιθανό να υπάρξουν πλημμυρικά επεισόδια.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ για σήμερα, Τρίτη:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι ισχυρά από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας. Εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά από το μεσημέρι.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση με περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, από Thetoc.gr, 10/1/2023]