Διανύουμε μια χρυσή ή ασημένια χρονιά;

O κλάδος των πολύτιμων μετάλλων ήταν υπό πίεση το μεγαλύτερο μέρος του 2022, κυρίως λόγω των επιθετικών κινήσεων αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την ενδυνάμωση του δολαρίου ως φυσικό επακόλουθο.

Ειδικά για το ασήμι όμως είχαμε και «κόντρα» από τον παράγοντα του πληθωρισμού αλλά και τους φόβους για ύφεση. Βλέπετε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ασήμι είναι και ένα σημαντικό βιομηχανικό μέταλλο -περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ- και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στους δύο παραπάνω παράγοντες.

Υπενθυμίζουμε ότι το ασήμι παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή ηλιακών κυψελών, καθώς οι  μοναδικές ιδιότητες του το καθιστούν πολύτιμο συστατικό των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τα φωτοβολταϊκά με τη σειρά τους είναι μια από τις κυριότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και διανύουμε μια δεκαετία που το ζητούμενο είναι η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Ως εκ τούτου το ασήμι είναι ένας από τους συντελεστές για την επέκταση της παραγωγής ενέργειας μέσω των φωτοβολταϊκών, ένας κλάδος που αναμένεται να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις θα αυξήσουν τα επόμενα χρόνια την απόδοση των ηλιακών πάνελ.  

Με τους φόβους για ύφεση να «αγκαλιάζουν» όλες τις οικονομίες, οι επενδυτές φοβήθηκαν την επιβράδυνση της ζήτησης και έτσι για μεγάλο μέρος του δεύτερου εξαμήνου του  2022 η τιμή του αργύρου διαπραγματεύτηκε ακόμη και κάτω από το όριο των 20 δολαρίων, με τα χαμηλά του πέριξ των 17,50 δολαρίων.

Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων στη τελευταία συνεδρίαση της Fed κατά 50 μονάδες βάσης έναντι 75 μονάδων βάσης δημιούργησε την προοπτική ενός χαλαρότερου ρυθμού αύξησης επιτοκίων και τη δυναμική  προς τα τέλη του 2023/αρχές του 2024  να γίνει ίσως και μια αναστροφή πολιτικής.

Η συνεπακόλουθη αποδυνάμωση του δολαρίου και  η  χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα δημιουργούν προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης  όταν ξεπεραστεί το τρέχον πανδημικό κύμα στην Ασία. Αν τα στοιχεία του πληθωρισμού συνεπικουρήσουν θετικά εφεξής με μια έστω αργή αποκλιμάκωση, τότε όλα αυτά θα λειτουργήσουν θετικά για την αγορά των πολύτιμων μετάλλων και  του αργύρου ειδικότερα.

Η τεχνική εικόνα

Πολλά εμπορεύματα έχουν φτάσει σε νέα ιστορικά υψηλά τα τελευταία δύο χρόνια. Μόνο το ασήμι εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά.

Όταν η  Fed στην τελευταία της συνεδρίαση του 2022 σηματοδότησε  ότι οι επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα ήταν λιγότερο επιθετικές, τα πολύτιμα μέταλλα πρόσφεραν μια καλή άνοδο, με τον χρυσό και το ασήμι να σπάνε τους μέσους κινητούς των 200 ημερών-1770 και 21 δολάρια αντίστοιχα- και έκτοτε να κινούνται άνω των 1800 δολαρίων/ουγγιά ο χρυσός και άνω των 23 δολαρίων το ασήμι.  

Tο ζητούμενο πλέον για το ασήμι είναι να χτίσει δυνατή βάση πάνω από τα 23 δολάρια και να διασπάσει σύντομα ανοδικά τα 24,20 δολάρια, και εν συνεχεία τα 25,36 δολάρια, ανοίγοντας το διάγραμμα για τον πρώτο στόχο των 30 δολαρίων.

Η ανοδική του τροχιά κινδυνεύει αν διόρθωση από τα δύο σημεία αντίστασης που αναφέραμε-η οποία είναι λογικό και άρα πιθανό να συντελεστεί- δεν καταφέρει να ολοκληρωθεί έως τα 21 δολάρια και εν τέλει τα διασπάσει καθοδικά.

Οι μετοχές εξόρυξης αποκτούν ενδιαφέρον

Aν πράγματι το ασήμι κρατήσει το ανοδικό του κανάλι και το επόμενο τρίμηνο καταφέρει να κινηθεί υψηλότερα, τότε στις διορθώσεις, εκτός από τα συμβόλαια πάνω στο ασήμι για όσους έχουν γνώση και εμπειρία στα παράγωγα προϊόντα ή τα etfs όπως το SLV, κρύβονται ευκαιρίες και στα ορυχεία αργύρου.

Βλέπετε, καμιά εταιρεία ορυχείων αργύρου δεν έβγαλε χρήματα με το ασήμι στα 18 και 19 δολάρια. Για την ακρίβεια ακόμα και στην τιμή των 20-22 δολαρίων τα περιθώρια είναι ελάχιστα και πολλοί παραγωγοί έκλεισαν την προηγούμενη χρονιά με ζημιές.

Από τα 24 δολάρια όμως και πάνω η κατάσταση βελτιώνεται αισθητά και εάν το ασήμι φτάσει πράγματι πέριξ των 30 δολαρίων, τότε τα περιθώρια θα εκτιναχτούν και τα κέρδη των παραγωγών θα πολλαπλασιαστούν.

Οι εταιρείες όπως η Wheaton Precious Metals Corp- καναδική εταιρεία,παράγει πάνω από 26 εκατομμύρια ουγγιές και πουλά πάνω από 29 εκατομμύρια ουγγιές αργύρου που εξορύσσεται από άλλες εταιρείες ως υποπροϊόν των κύριων δραστηριοτήτων τους – η  Pan American Silver Corporation – εταιρεία εξόρυξης με έδρα τον Καναδά με δραστηριότητες στη Λατινική Αμερική- η Hecla Mining εταιρεία εξόρυξης αργύρου αλλά και χρυσού  και άλλων πολύτιμων μετάλλων με έδρα το Coeur d’Alene του Αϊντάχο, γνωστό ως  Silver Valley και η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης ασημιού στη χώρα – η  Majestic Silver – καναδική εταιρεία εξόρυξης αργύρου που δραστηριοποιείται στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες με  τέσσερα ορυχεία παραγωγής υπό τον έλεγχό της- η Compañia de Minas Buenaventura – περουβιανή εταιρεία πολύτιμων μετάλλων που ασχολείται με την εξόρυξη και την εξερεύνηση αργύρου αλλά και χρυσού και άλλων μετάλλων, είναι μερικοί μόνο από τους παραγωγούς που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Δεν αποκλείεται μάλιστα μέχρι να ολοκληρωθεί το πανδημικό κύμα στην Κίνα και να ξεκαθαρίσει η εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού, να δώσουν κατά διαστήματα και καλύτερες τιμές εισόδου.

Αν δε η τιμή του ασημιού τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, ανέλθει όχι μόνο στα 30 εως 40 δολάρια, αλλά στα 50 δολάρια που εκτιμά ο γνωστός τεχνικός αναλυτής Αvi  Gilburt, η  υπεραπόδοση που έχει δείξει το ασήμι έναντι του χρυσού τις τελευταίες εβδομάδες πρόκειται να συνεχιστεί και οι εταιρείες εξόρυξης να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, της Μαίρης Βενέτη, 12/1/2023]