Χαμηλά ο πήχης για το πλαφόν στο αέριο στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας

Μικρές είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο κατά το σημερινό έκτακτο συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Και αυτό διότι οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, δε σημείωσαν πρόοδο. Από τη μια μεριά βρίσκεται η συμμαχία των κρατών που επιθυμεί την επιβολή ενός χαμηλότερου πλαφόν ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η συμμαχία των κρατών υπό τη Γερμανία και την Ολλανδία που αντιτίθενται. Οι χώρες αυτές υπεραμύνονται της πρότασης της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στα 275 ευρώ η μεγαβατώρα και κάτω από συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις, όπως οι τιμές διαπραγμάτευσης να ξεπερνούν το όριο για 2 εβδομάδες και να είναι υψηλότερες κατά 58 ευρώ η μεγαβατώρα από τις τιμές αναφοράς των άλλων αγορών. 

Χαμηλότερο πλαφόν

Υπέρ ενός πλαφόν σε χαμηλότερα επίπεδα στα 220 ευρώ η μεγαβατώρα τάσσονται χώρες όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ιταλία. Εκτός από την χαμηλότερη τιμή του πλαφόν, η πρόταση των χωρών που θέλουν αλλαγή στην εισήγηση της Κομισιόν, προβλέπει ότι η ενεργοποίηση θα γίνεται εφόσον η τιμή αυτή διατηρείται για διάστημα 5 ημερών και είναι κατά 35 ευρώ η μεγαβατώρα υψηλότερη των τιμών στα ανταγωνιστικά διεθνή χρηματιστήρια. Επίσης η πρόταση των κρατών δεν αφορά μόνο στα συμβόλαια της επόμενης ημέρας αλλά και στα μηνιαία, τα διμηνιαία και τα τριμηνιαία συμβόλαια. 

ΕΚΤ

Υπέρ της άποψης των χωρών του βορά τάχθηκε τις προηγούμενες ημέρες και η ΕΚΤ, η οποία προειδοποίησε ότι η πρόταση της Κομισιόν, αντί για μετριασμό των τιμών, μπορεί να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Στην γνωμοδότηση της ΕΚΤ προς τα ευρωπαϊκά όργανα, που φέρει την υπογραφή της Κρ. Λαγκάρντ, εκφράζεται ο φόβος πως ενώ ο στόχος της πρότασης είναι να συγκρατηθούν οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου, εντούτοις μπορεί η πρόταση της Κομισιόν να πετύχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να ενισχύσει τη μεταβλητότητα στις ενεργειακές αγορές.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η σημερινή σύνοδος των υπουργών Ενέργειας αναμένεται να είναι μαραθώνια, με τις δύο πλευρές να επιμένουν στις θέσεις τους. Μάλιστα μια πιθανή έκβαση είναι η λύση για το θέμα να αναζητηθεί στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 13/12/2022]