Το παρασκήνιο του (επίφοβου) διαγωνισμού για την Λάρκο

Ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στο διαγωνισμό με την Λάρκο αφού καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως από την μία από τις δύο προσφορές στον ιδιαίτερα συνθέτης αρχιτεκτονικής διττό  διαγωνισμό απουσιάζει το… βάθος. 

Συγκεκριμένα η προσφορά της Commodity & Mining Insight Ireland αναγράφεται σε ένα έγγραφο τριών σελίδων το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταλαμβάνουν τα βιογραφικά στελεχών της, αναφέρουν. Η Commodity & Mining Insight Ireland κατέθεσε προσφορά μόνο για τα μεταλλεία και όχι για το εργοστάσιο, ύψους 1,5 εκατομμυρίων. Αναφέρει δε, ότι  σκοπεύει να αναπτύξει μία μέθοδο μεταλλουργίας (που δεν θεωρείται από την αγορά ιδιαίτερα προστιθέμενης αξίας) και να εξάγει τα φορτία της από τερματικό λιμενικό σταθμό που θα αναπτύξει στα Ψαχνά της Ευβοίας. Δεν συνοδεύεται, αναφέρουν οι ίδιες πηγές από καμιά περαιτέρω εμβάθυνση και κυρίως τεκμηρίωση.

Από την άλλη πλευρά η κοινοπραξία της ΓΕΚ Τέρνα κατέθεσε προσφορά 5 εκατομμυρίων για το εργοστάσιο της Λάρκο στην Λάρυμνα, και συμβολική προσφορά για τα μεταλλεία συνοδευόμενη από, τεκμηριωμένο από ανεξάρτητο συμβουλευτικό οίκο, επενδυτικό σχέδιο 370 σελίδων που περιλαμβάνει μελέτη βιωσιμότητας. Και διερωτώνται οι πηγές αυτές, «με ποια λογική ζητείται νέος γύρος ανταγωνιστικών προσφορών από τους δύο υποψηφίους και δεν επικυρώνεται ο διαγωνισμός υπέρ της ελληνικών συμφερόντων κοινοπραξίας».

Θα ξέρουν, βεβαίως, καλύτερα οι  αρμόδιοι στο ΤΑΙΠΕΔ και την ειδική διαχείριση της Λάρκο αλλά και στα υπουργεία οικονομικών και περιβάλλοντος και ενέργειας που εποπτεύουν την διαδικασία αποκρατικοποίησης μιας βαθιά προβληματικής, υπερχρεωμένης και ρυπογόνου βιομηχανίας και για την οποία πληρώνουμε βαριά πρόστιμα κάθε μήνα που δεν την πουλάμε. Για να μη μιλήσουμε για τις δεκάδες εκατομμύρια με τα οποία έχει επιδοτηθεί η λειτουργία της τα τελευταία χρόνια αποτελεί υπό ειδική διαχείριση. Κοντός ψαλμός αλληλούια, την Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα και ίσως μάθουμε περισσότερα.

[ΠΗΓΗ: https://www.moneyreview.gr/, στήλη Business Talk, 2/11/2022]