Ενδείξεις σταθεροποίησης στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

Η θετική συγκυρία στην αγορά της ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζεται με αποτέλεσμα οι τιμές να δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης σε χαμηλότερα επίπεδα.

Καθοριστικό ρόλο παίζει η αγορά του φυσικού αερίου, όπου η μεγάλη διαθεσιμότητα διεθνώς ποσοτήτων LNG, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν γεμίσει οι αποθήκες αερίου της Ευρώπης, ενώ και οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ομαλές για τα δεδομένα της εποχής, έχουν οδηγήσει τις τιμές του καυσίμου σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα η διεθνής χρηματιστηριακή τιμή του αερίου έχει υποχωρήσει στα 116 ευρώ/MWh, σχεδόν τρεις φορές κάτω από τα υψηλά του περασμένου Αυγούστου στα 349 ευρώ/MWh.

Γενικά οι τιμές του αερίου τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στα επίπεδα των 120 ευρώ/MWh, που σημαίνει ότι αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρξει αποκλιμάκωση και στις τιμές λιανικής του καυσίμου. 

Η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αέριου, λειτουργεί ευεργετικά και για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες επίσης παρουσιάζουν τάσεις αποκλιμάκωσης.

Έτσι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των διαχειριστών, οι τιμές του ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν υποχωρήσει αισθητά κάτω από τα 200 ευρώ/MWh, ενώ στη Γερμανία, που έχει και τη χαμηλότερη τιμή πανευρωπαϊκά η τιμή έχει υποχωρήσει στα 103,01 ευρώ/MWh.

Η Ελλάδα πάντως εξαιτίας του φαινομένου του ετεροχρονισμού στις τιμές του φυσικού αερίου έχει την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, στα 188,6 ευρώ/MWh.

Αυτό συμβαίνει καθώς στη χώρα μας η τιμολόγηση του φυσικού αερίου γίνεται με βάση το μέσο όρο του προηγούμενου μήνα, που σημαίνει ότι η μείωση των τιμών εμφανίζει μικρή υστέρηση σε σύγκριση με αγορές που είναι πιο ρευστές και περνούν άμεσα τις μειωμένες τιμές του καυσίμου.

Σημειώνεται ότι κοντά στις τιμές της Ελλάδας βρίσκονται και οι τιμές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας (185,02 ευρώ/MWh) αλλά και της Σερβίας (186,09 ευρώ/MWh).

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 3/11/2022]