Όλα για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα myΘερμανση για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, ενώ μία μέρα μετά ξεκινά και επισήμως η διάθεση του πετρελαίου στα νοικοκυριά.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν οι πολίτες θα αγοράσουν ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς το τελευταίο διάστημα οι τιμές κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που αναμένονταν πριν από λίγο καιρό, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά.

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μετά την έκπτωση 0,25 λεπτά το λίτρο θα πωλείται πάνω από τα 1,40 ευρώ και δεν αποκλείεται η τιμή αυτή να διευρυνθεί περαιτέρω.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να κινητοποιήσει την κυβέρνηση και να αυξήσει το ποσό της επιδότησης στην αντλία, καθώς υπάρχουν περιθώρια από τον προϋπολογισμό για πρόσθετες παρεμβάσεις.

Όσοι λοιπόν είναι δικαιούχοι του επιδόματος μπορούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας να υποβάλλουν αίτηση εφόσον βέβαια προχωρήσουν πρώτα στην αγορά του πετρελαίου και διαθέτουν τα απαραίτητα παραστατικά.

Το ποσό που τους αναλογεί αναμένεται να πιστωθεί τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι αγορές πετρελαίου και υποβληθούν οι αιτήσεις θα πιστωθεί και το ποσό στον λογαριασμό τους.

Το κονδύλι που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για την περίοδο 2022-2023 ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ εάν αυτό απαιτηθεί Θα αυξηθεί προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των νοικοκυριών που χρειάζονται στήριξη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:

-Από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ)  το λίτρο μετά την κρατική επιδότησης στην αντλία.

Τα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι.

Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.  Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 ( οι λεγόμενες βαθμοημέρες,) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Π.χ. για κάθε δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,43 = 150,5.

Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό των 150,5 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%. Συνεπώς, εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180,6 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 210,6 ευρώ κ.ο.κ. 

Οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα, αυτό θα είναι διπλό.

Συγκεκριμένα τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο δηλαδή θα φύγουν από το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. 

Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για  κάθε προστατευόμενο παιδί.

Αντίθετα σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Προκόπη Χατζηνικολάου, 10/10/2022]