Σημάδια κάμψης στις τιμές του φυσικού αερίου – Ο ρόλος των προτάσεων της Ε.Ε.

Σημάδια αποκλιμάκωσης παρατηρούνται στην τιμή του φυσικού αερίου ενόψει της ανακοίνωσης σήμερα από την Κομισιόν του νέου πακέτου προτάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Χθες η τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε στα 127,97 ευρώ/MWh καταγράφοντας χαμηλό 4  μηνών, καθώς η τελευταία φορά που βρέθηκε κάτω από τα 130 ευρώ/MWh ήταν τον περασμένο Ιούνιο. Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι μέσα στον Αύγουστο η τιμή του αερίου είχε εκτοξευθεί στα 349,9 ευρώ/MWh, το τελευταίο δίμηνο έχουμε μια σημαντική υποχώρηση που ξεπερνά το 60%.

Πίσω από την υποχώρηση των τιμών του αερίου, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς βρίσκεται η επικείμενη σήμερα ανακοίνωση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του νέου πακέτου προτάσεων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται κινήσεις όπως η μεταρρύθμιση του δείκτη αναφορά της αγοράς φυσικού αερίου TTF ο οποίος θεωρείται ότι είναι μη αντιπροσωπευτικός των πραγματικών συνθηκών προσφοράς και ζήτησης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο εναλλακτικός δείκτης σύμφωνα με την πρόθεση της Κομισιόν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός των επόμενων έξι μηνών και μέχρι τότε η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει έναν προσωρινό δυναμικό διάδρομο που θα πλαισιώνει τη διακύμανση των τιμών στην αγορά TTF και θα επιτρέπει το μετριασμό της αστάθειας των τιμών του αερίου.

Στις προτάσεις της Κομισιόν θα γίνεται λόγος επίσης για τις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου σε επίπεδο Ε.Ε. με στόχο να επιτευχθούν καλύτερες τιμές για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πριν το χειμώνα του 2023.

Τέλος στις προτάσεις της Κομισιόν θα περιλαμβάνονται εργαλεία για την περαιτέρω μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου καθώς επίσης και η αναπροσαρμογή της τιμής του φυσικού αερίου που προορίζεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 18/10/2022]