Δυσοίωνες προοπτικές για το αλουμίνιο – Το ντάμπινγκ της Ρωσίας και ο ρόλος της Κίνας

Το αλουμίνιο είναι το τελευταίο θύμα των παγκόσμιων οικονομικών αντιξοοτήτων, καθώς οι τιμές βυθίζονται εν μέσω του φερόμενου ντάμπινγκ του ρωσικού αλουμινίου, της αποδυνάμωσης της παγκόσμιας ζήτησης και της εκτίναξης του λειτουργικού κόστους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα αποθέματα αλουμινίου στις αποθήκες του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LME) έκαναν άλμα, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανό ντάμπινγκ αλουμινίου ρωσικής προέλευσης.

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εισαγωγών αλουμινίου από τη ρωσική Rusal.

Το απούλητο μέταλλο τείνει να καταλήγει στο σύστημα αποθηκών του LME, οι οποίες είναι αποθήκες που έχουν εγκριθεί από το χρηματιστήριο για την αποθήκευση των μετάλλων που έχουν καταγραφεί στο LME.

“Ήταν πολύ απογοητευτικό για τη φτωχή αγορά αλουμινίου να δέχεται ένα είδος διπλού χτυπήματος από την εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης, στην Κίνα ειδικότερα, αλλά και τη Ρωσία να κάνει ντάμπινγκ αλουμινίου στην παγκόσμια αγορά”, δήλωσε η αναλύτρια μεταλλείων και μετάλλων της Wolfe Research, Timna Tanners.

“Έτσι, σίγουρα αυτό το τρίμηνο αντανακλά αυτές τις προκλήσεις”.

Δυσοίωνες προοπτικές για το αλουμίνιο

Το επόμενο τρίμηνο δεν προμηνύει τίποτα καλό – εκτός εάν υπάρξει κάποια δράση για να σταματήσει το πιθανό ντάμπινγκ του μετάλλου ρωσικής προέλευσης και να τονωθεί η κινεζική ζήτηση, τόσο στην ανάπτυξη υποδομών όσο και στην κατασκευή ακινήτων, πρόσθεσε η Tanners.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πολλά σημάδια ότι η κινεζική ζήτηση θα μπορούσε να βελτιωθεί γρήγορα, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Xi Jinping έδωσε το μήνυμα στη συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο ότι η Κίνα θα επιμείνει στην πολιτική του μηδενικού Covid, πρόσθεσε.

Αυτό επιδεινώνεται από την εξασθένηση της ζήτησης αλλού, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, δήλωσε η Tanners.

Οι παραγωγοί αλουμινίου, όπως η αμερικανική παραγωγός Alcoa και πολλοί στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερο λειτουργικό κόστος, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η Tanners.

“Η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί περίπου το 30% του συνολικού κόστους για ένα χυτήριο αλουμινίου, οπότε είναι απολύτως συμπιεσμένη σε ορισμένες από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις”, δήλωσε η Tanners.

Ο αναλυτής της CFRA Research, Matthew Miller, εξεπλάγη επίσης από την πρόσφατη ζημία του τρίτου τριμήνου της Alcoa, την οποία η εταιρεία είχε αποδώσει στις χαμηλότερες τιμές του αλουμινίου και στο υψηλότερο κόστος ενέργειας και βασικών πρώτων υλών.

Όπως και η Tanners, δήλωσε ότι “τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν το τέταρτο τρίμηνο πριν βελτιωθούν”.

Η αύξηση των αποθεμάτων αποτελεί κακό σημάδι

Ενώ το LME δεν δημοσιεύει από πού προέρχεται το αλουμίνιο όταν αυξάνονται τα αποθέματα, η αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων είναι κακό σημάδι, δεδομένου ότι οι τιμές των βασικών μετάλλων έχουν ήδη πληγεί από τις ανησυχίες για ύφεση, δήλωσε ο Vivek Dhar, αναλυτής της CBA για τα μεταλλευτικά και ενεργειακά εμπορεύματα.

Οποιαδήποτε εισροή ρωσικού αλουμινίου στις αποθήκες της LME αποτελεί επίσης ένα πιο σύνθετο πρόβλημα, δήλωσε ο Dhar.

“Η τιμή του LME θα μπορούσε να διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη, εάν το χρηματιστήριο γίνει πεδίο ντάμπινγκ για το ρωσικό μέταλλο”, είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 17% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου.

“Η LME έχει έντονη επίγνωση του προβλήματος”.

Και αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων κατά της ρωσικής παραγωγού Rusal, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αλουμινίου, δήλωσε η στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της ING economics, Ewa Manthey.

Η Manthey δήλωσε ότι αυτό παρατηρήθηκε το 2018, όταν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε για τελευταία φορά κυρώσεις στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Oleg Deripaska και στις εταιρείες που του ανήκαν, συμπεριλαμβανομένης της Rusal.

Η Rusal δεν είναι μόνο ένας σημαντικός παραγωγός πρωτογενούς αλουμινίου, αλλά είναι επίσης ενσωματωμένη στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που απαιτούνται για την παραγωγή του μετάλλου, του βωξίτη και της αλουμίνας, πρόσθεσε η ίδια.

“Οι κυρώσεις της Rusal το 2018 επηρέασαν τις δραστηριότητες στη Γουινέα και την Τζαμάικα, ενώ τα χυτήρια στην Ευρώπη αγωνίζονταν να εξασφαλίσουν προμήθειες πρώτων υλών”, είπε.

[ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr, 21/10/2022]