Ποιες αλλαγές έρχονται στις επιδοτήσεις της ενέργειας

Νέες αλλαγές θα ισχύσουν στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η τελική μορφή των νέων επιδοτήσεων, εντούτοις είναι σαφές ότι μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο περιλαμβάνεται η διασύνδεση των επιδοτήσεων με κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και αντικίνητρα για τις μεγάλες καταναλώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μέχρι τέλος του μήνα προκειμένου οι αλλαγές να εφαρμοστούν από τις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Τι πρόκειται να αλλάξει;

Ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να επιχορηγούνται επιπλέον οι λογαριασμοί ρεύματος όταν υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στον αντίποδα όσα νοικοκυριά αυξάνουν την κατανάλωσή τους, τότε για τις επιπλέον κιλοβατώρες θα χρεώνονται με τις πραγματικές τιμές του ρεύματος χωρίς επιδότηση.

Ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι οι επιδοτήσεις να δίνονται κλιμακωτά με τις χαμηλότερες καταναλώσεις να λαμβάνουν πλήρη επιδότηση και όσο αυξάνεται η κλίμακα της κατανάλωσης τόσο να μειώνεται το ύψος της επιδότησης.

Οι κλίμακες της κατανάλωσης προβλέπεται να διαμορφωθούν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των νοικοκυριών (πόσα άτομα ζουν στο σπίτι, ιστορικό καταναλώσεων κλπ).

Και σε αυτήν την περίπτωση όταν επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης θα αυξάνεται η επιδότηση αλλά και αντίστροφα, όταν υπάρχει αύξηση της κατανάλωσης, η επιδότηση θα μειώνεται.

Νέα μέτρα

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού η Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες έχει ξεδιπλώσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

  • Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για 1,3 εκατ. νοικοκυριά.
  • Διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης για όσους δικαιούχους αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο ή τη θέρμανση από ηλεκτρισμό με πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμων.
  • Ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.
  • Πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης στους ιδιώτες καταναλωτές και σε όσους καταναλώνουν φυσικό αέριο.
  • Αύξηση κατά 200.000 των δικαιούχων του “Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή”, με επιπλέον €140 εκατ.
  • Χρηματοδότηση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για δωρεάν ενέργεια.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 12/9/2022]