Προβλέψεις για έλλειμμα στην αγορά χαλκού

Διεθνείς οίκοι δεν αποκλείουν τον διπλασιασμό της τιμής του βασικού μετάλλου έως τα 15.000 δολ. μέχρι το 2025

ΠΑΡΑ τις ανησυχίες για κατάρρευση της ζήτησης χαλκού σε μια επικείμενη παγκόσμια ύφεση, οι προοπτικές για το βασικό μέταλλο δεν προδιαγράφονται και τόσο αρνητικές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Προς το παρόν, οι επενδυτές ρευστοποιούν υπό τον φόβο της ύφεσης, με την τιμή του χαλκού να έχει υποχωρήσει περίπου ένα τρίτο από τον Μάρτιο. Όμως, πρόκειται για ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται στα πάντα, από επεξεργαστές υπολογιστών και καταναλωτικές συσκευές έως ενεργειακά συστήματα και είναι συνώνυμο με την ανάπτυξη.

Ήδη, ορισμένα από τα μεγαλύτερα μεταλλεία και εταιρείες εμπορίας μετάλλων προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου ένα μαζικό έλλειμμα στην αγορά χαλκού, έλλειμμα τόσο μεγάλο που θα μπορούσε να συγκροτήσει την παγκόσμια ανάπτυξη, να πυροδοτήσει πληθωρισμό αυξάνοντας το κόστος μεταποίησης και να θέσει εκτός χρονοδιαγράμματος τους διεθνείς στόχους για την κλιματική αλλαγή.

Η πρόσφατη επιβράδυνση και οι χαμηλές επενδύσεις απειλούν να κάνουν ακόμη χειρότερο το πρόβλημα. «Η αγορά αυτή τη στιγμή αντανακλά τις άμεσες ανησυχίες. Εάν, όμως, κοιτάξεις στο μέλλον, θα δεις τον κόσμο να αλλάζει. Μόνο η ηλεκτροκίνηση θα χρειαστεί αρκετό χαλκό», αναφέρει ο Τζον Λαφόργκε της Wells Fargo.

Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα στα χρηματιστήρια μετάλλων βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Και η πρόσφατη μεταβλητότητα στις τιμές σημαίνει ότι η νέα παραγωγή των μεταλλείων -που ήδη προβλέπεται ότι θα αρχίσει να εξορύσσεται το 2024- θα γίνει ακόμη πιο περιορισμένη στο άμεσο μέλλον. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο «γίγαντας» στον χώρο της εξόρυξης μετάλλων, η Newmont, πάγωσε τα σχέδια υλοποίησης ενός προγράμματος χρυσού και χαλκού αξίας 2 δισ. δολ. στο Περού. Επίσης, η Freeport-McMoRan, ο μεγαλύτερος στον κόσμο εισηγμένος προμηθευτής χαλκού, έχει προειδοποιήσει ότι οι τιμές είναι «ανεπαρκείς» για να στηρίξουν νέες επενδύσεις.

Ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς χαλκού αναμένεται ότι θα κορυφωθεί γύρω στο 2024, καθώς υπάρχουν πολλά προ-γράμματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και οι υπάρχοντες πηγές αρχίζουν να εξαντλούνται. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ιστορικό έλλειμμα της τάξης των 10 εκατ. τόνων το 2035, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι εξορυκτικοί όμιλοι θα πρέπει να δαπανήσουν περί τα 150 δισ. δολ. την προσεχή δεκαετία για να αντιμετωπίσουν ένα έλλειμμα 8 εκατ. τόνων, ενώ το BloombergNEF προβλέπει ότι το έλλειμμα μπορεί να φθάσει τα 14 εκατ. τόνους έως το 2040, το οποίο ενδεχομένως να καλυφθεί με μέταλλο ανακυκλούμενο. Αρκεί να σημειωθεί ότι το παγκόσμιο έλλειμμα ανήλθε πέρυσι μόλις στους 441 χιλ. τόνους, όμως ήταν αρκετό για να ωθήσει τις τιμές σε άνοδο 25% το 2021.

Οι παραπάνω προβλέψεις για το έλλειμμα κάνουν λόγο για μια ποσότητα αντίστοιχη με το 20% της κατανάλωσης το 2035. «Μιλάμε για ακραίες καταστάσεις», σημειώνει ο ΜάικΤζόουνς, διευθύνων σύμβουλος της Los Andes Copper. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η τιμή στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου θα διπλασιαστεί σε έναν ετήσιο μέσο όρο των 15.000 δολ. ο τόνος το 2025, συγκριτικά με τα 7.690 δολ. που έκλεισε την προηγούμενη Τετάρτη. Η Citigroup βλέπει τον χαλκό να υποχωρεί τους επόμενους μήνες σε πιθανή ύφεση, κάνοντας λόγο για μια τιμή στα 6.600 δολ. στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Και πάλι, όμως, ακόμη και μια ύφεση θα σήμαινε μόνο μια καθυστέρηση της ζήτησης και δεν θα άλλαζε σημαντικά τις προβλέψεις για την κατανάλωση το 2040, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Φυσικά, όλες αυτές οι προ-βλέψεις προϋποθέτουν ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να προωθούν τους στόχους τους για μηδενικές εκπομπές ρύπων. Όμως, το πολιτικό τοπίο μπορεί να αλλάξει, που σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα πολύ διαφορετικό σενάριο για τη χρήση του μετάλλου και του πλανήτη γενικότερα.

Πράσινη μετάβαση

Ο χαλκός αποτελεί κομβικό εμπόρευμα για ιη μετάβαση σε έναν πιο πράσινο κόσμο, καθώς κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαίος για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και για την κατασκευή αιολικών και ηλιακών πάρκων.

Καθώς δε ο κόσμος περνά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, ο στόχος για μηδενικές εκπομπές ρύπων θα διπλασιάσει τη ζήτηση για χαλκό στα 50 εκατ. μετρικούς τόνους ετησίως έως το 2035, σύμφωνα με μελέτη της S&P Global. Εκτιμήσεις του BloombergNEF βλέπουν τη ζήτηση να αυξάνεται περισσότερο από 50% από το 2022 έως το 2040.

(Φωτό: Shutterstock)

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Έφης Τριήρη, 26/9/2022]