Λύθηκε το θέμα της χρηματοδότησης για το έργο στις Σκουριές

Με τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική υπέγραψε η Ελληνικός Χρυσός για τη χρηματοδότηση ύψους 680 εκατ. ευρώ του έργου μέσω κοινοπρακτικού δανείου για την ανάπτυξη των Σκουριών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στη ΒΑ Χαλκιδική. 

Για να προχωρήσει το έργο, δηλαδή η ανάπτυξη του μεταλλείου των Σκουριών, απαιτούνται κεφαλαιουχικές δαπάνες 845 εκατ. ευρώ, με τη θυγατρική εταιρεία της Eldorado Gold να αξιολογεί εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδότησης. Σε αυτές ανήκει, όπως πληροφορείται η στήλη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία όμως, θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα το έργο να διαθέτει «πράσινες» προδιαγραφές. Για το λόγο αυτό η εταιρεία έχει εκπονήσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων που επιτρέπει την παρακολούθηση όλων των πιθανών επιπτώσεων της μεταλλευτικής δραστηριότητας. 

Να σημειωθεί ότι, όπως δεσμεύτηκε (σε συνέντευξή του στο newsletter του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων) ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Δημήτρης Δημητριάδης, η περιοχή θα παραδοθεί στην αρχική της φυσική κατάσταση με το τέλος της εκμετάλλευσης, και η αποκατάσταση θα προχωράει παράλληλα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Η εταιρεία δήλωσε ότι δρομολογεί επενδύσεις περίπου 120 εκατ. ευρώ σε δαπάνες για περιβαλλοντικά έργα και ανάλογα ποσά για κοινωνικές επενδύσεις, ενώ όσον αφορά την απασχόληση προβλέπεται η δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας, πέρα των υφιστάμενων.

[ΠΗΓΗ: https://www.moneyreview.gr/, 8/9/2022]