Τι θα προτείνει η Κομισιόν για το φυσικό αέριο

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για το σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως μετά την απόφαση της Κομισιόν να μη θέσει το θέμα του πλαφόν στις εισαγωγές αερίου. Η πρόταση μπορεί να βρεθεί ωστόσο στην ατζέντα, ως ενημέρωση από την Τσεχική προεδρία. 

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν αφορούν σε θέματα όπως το πλαφόν στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγων, κάτι που υπάρχει ήδη σε χώρες όπως η Ελλάδα, η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στις ώρες αιχμής, ενώ για τον φόρο στα υπερκέρδη των δυιλιστηρίων αναμένεται να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να αφορά στη χρήση του 2023.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που αναμένεται να περάσουν από το σημερινό συμβούλιο δεν αναμένεται να αλλάξουν άμεσα το τοπίο όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και την έκρηξη των ενεργειακών τιμών. 

Ακόμη και η πρόταση που αναμένεται να φέρει η Επιτροπή για τη δημιουργία ενός νέου δείκτη αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου, πέραν του Ολλανδικού TTF, σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον δεν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή νωρίτερα από τις αρχές του 2023. 

Αντίθετα, με το γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται από την Ε.Ε., η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είναι υπέρ της επιβολής πλαφόν στο αέριο που θα χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, με στόχο τη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος, κατά το πρότυπο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. 

Ενδεικτικό της ρευστότητας που επικρατεί όσον αφορά στις αποφάσεις για το φυσικό αέριο είναι το γεγονός ότι η Κάντρι Σίμσον, χθες το πρωί κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε σε Έλληνες δημοσιογράφους, ανέφερε ότι “το πλαφόν στο αέριο συμπεριλαμβάνεται στα θέματα που θα συζητηθούν στο αυριανό (σημερινό) Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας”, για να γίνει αργότερα γνωστό ότι το μέτρο εξαιρέθηκε από τις προτάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η αιτία για την απόσυρση της πρότασης, ήταν η επιθυμία της Γερμανίας να μην επιβληθεί πλαφόν, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ενδεχόμενο πρόβλημα στις προμήθειες αερίου της Ένωσης. 

Ως προς τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις που αναμένονται σήμερα από την Κομισιόν προς το Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι τα εξής θέματα: 

  • Επαναφορά της πρότασης για πλαφόν στο ρωσικό αέριο, θέμα για το οποίο ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία των κρατών μελών, υπό το φόβο της πλήρους διακοπής των ροών από τη Ρωσία.
  • Πρόταση για πλαφόν στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, που υποστηρίζεται από 15 χώρες στις οποίες περιλαμβάνεται η Ελλάδα και η οποία επίσης δεν αναμένεται να περάσει από το Συμβούλιο.
  • Διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές αερίου μέσω αγωγών για βελτίωση των τιμών. Αφορά τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν. Σε περίπτωση αποτυχίας των συζητήσεων τότε είναι εφικτό να προχωρήσει η πρόταση για πλαφόν.
  • Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, προκειμένου να περιοριστεί η αρνητική επίπτωση των τιμών του αερίου στο ρεύμα. 
  • Δημιουργία νέου σημείου αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου πιο αντιπροσωπευτικού από το TTF, συνδεδεμένο με το αμερικανικό Henry Hub και τον δείκτη Κορέας – Ιαπωνίας. 
  • Πλαφόν στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών στα επίπεδα των 180 ευρώ/MWh.
  • Έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου, η οποία θα δύναται να αφορά εάν τα κράτη μέλη το επιθυμούν τη χρήση του 2023.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 30/9/2022]