Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου κρατά ψηλά τις τιμές των καυσίμων – Πότε έρχονται νέες μειώσεις

Η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου σχεδόν κατά 25% δεν έχει αποτυπωθεί στις τιμές των καυσίμων στις αντλίες και αυτό συμβαίνει εξαιτίας του ότι το ευρώ έναντι του δολαρίου έχει σημαντικά διολισθήσει

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει διολισθήσει σημαντικά το τελευταίο δίμηνο και έχει χάσει σχεδόν το ¼ της αξίας του, αλλά αυτό δεν έχει αποτυπωθεί στο σύνολό του στις λιανικές τιμές των καυσίμων, οι οποίες και παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, προκαλώντας εν μέρει τουλάχιστον την απογοήτευση των καταναλωτών.

Βασική αιτία είναι η σημαντική μείωση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου σε βαθμό που να βρίσκεται σήμερα σχεδόν στο ένα προς ένα, κάτι που είχε να συμβεί από το 2022, δηλαδή είναι στα χαμηλά της τελευταίας 20ετίας.

Συγκεκριμένα για το τελευταίο 2μηνο η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει χάσει περίπου 4,6% και βρίσκεται σήμερα στο 1,0037, έναντι 1,0539 που ήταν στις 9 Ιουνίου του 2022.

Για το ίδιο διάστημα το πετρέλαιο βρέθηκε από το 123 δολάρια το βαρέλι στα 96 δολάρια του βαρέλι, πτώση 22%.

Κάμψη 16% στις λιανικές τιμές για την βενζίνη 

Περίπου για το ίδιο χρονικό διάστημα και με βάση τις τιμές, όπως αυτές αποτυπώνονται από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μείωση στην αντλία είναι σαφώς πιο ήπια από ότι στην διεθνή τιμή του πετρελαίου. Πιο συγκεκριμένα στις 18  Ιουνίου η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων ήταν στα 2,428 ευρώ το λίτρο, ενώ προχθές στις 18 Αυγούστου η μέση τιμή ήταν στα 2,043 ευρώ το λίτρο, μείωση δηλαδή κατά περίπου 39 λεπτά ή 16%.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα η τιμή του diesel κίνησης από 2,103 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 18 Ιουνίου, έχει υποχωρήσει στα 1,815 ευρώ το λίτρο στις 18 Αυγούστου, μείωση της τάξεως των 29 λεπτών ή 13,6%.

Να σημειωθεί πάντως ότι ένα μεγάλο μέρος της τιμής, περίπου το 54% με βάση τα σημερινά δεδομένα αποτελούν φόρους και ως εκ τούτου είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό ανελαστικοί.

Έρχονται νέες μειώσεις από την νέα εβδομάδα

Βέβαια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις αρχές της εβδομάδας υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις ότι θα παρατηρηθούν νέες, μικρές και αυτή την φορά, μειώσεις στην αντλία που θα φέρουν την μέση τιμή της βενζίνης κοντά στα 2 ευρώ και του diesel κίνησης κάτω από το 1,8 ευρώ το λίτρο. Όλα αυτά βέβαια απομένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη και στην αντλία.

Ένα στοιχείο που προκαλεί μάλλον ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι σε κάποια νησιά, κυρίως στις Κυκλάδες οι τιμές δεν έχουν υποχωρήσει σε βαθμό ανάλογο, όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Και αυτό, βέβαια, πιθανό να συμβαίνει λόγω τουρισμού και υψηλής ζήτησης, αλλά και λόγω του ότι οι τιμές των ναύλων για τη μεταφορά έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο.

Εκείνο, πάντως, που είναι σχεδόν βέβαιο είναι ότι για δεύτερο συνεχή μήνα θα έχουμε μείωση στον πληθωρισμό, απόρροια της τιμής των καυσίμων.

[ΠΗΓΗ: https://www.imerisia.gr/, του Θανάση Παπαδή, 21/8/2022]