Τρέχουν οι εξελίξεις για ΛΑΡΚΟ και αποθήκη αερίου στην Καβάλα

Η στρατηγική της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ για τους εν εξελίξει διαγωνισμούς ενεργειακών assets. Η κρίσιμη προϋπόθεση για την υπόγεια αποθήκη αερίου στην Καβάλα. Γιατί εξετάζεται μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Έως τα τέλη Ιουλίου θα κριθεί η τύχη δύο κρίσιμων ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, αυτές της ΛΑΡΚΟ και της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, στη Νότια Καβάλα.

Το Φθινόπωρο, εξάλλου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για μία ακόμη, της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Όσο για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής θεωρείται πλέον θέμα χρόνου.

Όπως έγραψε ήδη το Euro2day.gr, στις 29 Ιουλίου καλούνται οι υποψήφιοι επενδυτές να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, διαγωνισμός που ανήκει στην ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ.

Αντίστοιχα, την ίδια ημέρα θα υποβάλουν προσφορές και στον δεύτερο διαγωνισμό που «τρέχει» η Ειδική Διαχείριση, για την πώληση των μεταλλείων. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Τύπου η διοίκηση του Ταμείου, ανέφερε ότι η ημερομηνία αυτή είναι δεδομένη πλέον και δεν αλλάζει. Όπως εκτίμησε ο ίδιος, δεν επηρεάζει τον διαγωνισμό η δικαστική απόφαση (σ.σ. για το θέμα των απολύσεων). Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί και οι κύκλοι διαπραγματεύσεων με τους επενδυτές για τη σύμβαση παραχώρησης, χωρίς ουσιαστικές ενστάσεις.

Για την υπόγεια αποθήκη της Καβάλας κρίσιμο πρόκριμα θεωρείται η υποδοχή από τα δύο ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα της σύμβασης παραχώρησης, που έχει αναρτηθεί στο VDR. Η προθεσμία που δόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή σχολίων είναι ως τα τέλη Ιουλίου. Εφόσον δεν υπάρξει σωρεία ενστάσεων για το κείμενο, θα ανοίξει ο δρόμος για να αναζητηθούν, όπως είπε ο κ. Πολίτης, τρόποι ορθολογικοποίησης του επιχειρηματικού ρίσκου, προκειμένου να υλοποιηθεί η επένδυση. Σε διαφορετική περίπτωση, αν, δηλαδή, η σύμβαση «κοκκινήσει» με απορριπτικά σχόλια, τότε θα αναδυθεί αντικειμενικά δυσκολία για την πραγμάτωση της επένδυσης, καθώς θα έρθουν να προστεθούν στις αντιδράσεις των επενδυτών για τον Κανονισμό Τιμολόγησης από τη ΡΑΕ.

Ανάμεσα στις επιλογές ορθολογικοποίησης του επιχειρηματικού ρίσκου το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να συζητήσει με την πολιτεία τη στήριξη οικονομικά του επενδυτή, μέσω της τήρησης, για λογαριασμό του δημοσίου, στρατηγικών αποθεμάτων ασφαλείας. Πάντως, οι συζητήσεις αυτές θα γίνουν εφικτές και με μία ακόμη προϋπόθεση: να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η απόφαση της ΡΑΕ για τον Κανονισμό Τιμολόγησης της υπόγειας αποθήκης, ώστε να θεωρηθεί τελεσίδικο και «κλειδωμένο» το επίμαχο, ανάμεσα στα άλλα, από τους επενδυτές ποσοστό κοινωνικοποίησης. Προς ώρας, η απόφαση έχει δημοσιοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδας του Ρυθμιστή. «Όταν γίνει επίσημη η απόφαση θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε θέμα με αυτήν για το διαγωνισμό. Όπως και να μιλήσουμε για τα στρατηγικά αποθέματα», επισήμανε ο κ. Πολίτης.

Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έγινε γνωστό ότι επανεξετάζεται όλο το πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, υπό το πρίσμα δύο εξελίξεων: μίας θετικής, μετά την απόφαση του Εφετείου, φέτος, τον Φεβρουάριο, να απορρίψει τις αξιώσεις της πλευράς Λαυρεντιάδη. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί πλέον στον Άρειο Πάγο, ο οποίος, όμως, δεν θα κρίνει το επίδικο αντικείμενο της διαμάχης. Άρα ουσιαστικά εκτιμάται ότι εν πολλοίς έχει κριθεί η προσφυγή του αντίδικου της ΔΕΠΑ. Υπάρχει, όμως και μία αρνητική εξέλιξη, η αβεβαιότητα που σοβεί στην ενεργειακή αγορά και δεν επιτρέπει την προώθηση του διαγωνισμού. Συν τοις άλλοις, η εταιρία λειτουργεί και ως «όχημα» για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, συνεπώς, δεν είναι εύκολο να απωλεσθεί αυτό το asset υπό τις παρούσες συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να επιταχύνει τις διαδικασίες γιατί, όπως υπογράμμισε ο κ. Πολίτης, «δεν μπορούμε να περιμένουμε στο διηνεκές, η εταιρία δεν μπορεί να είναι σε ομηρία». Μία από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι και η μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Τα σχέδια και οι σκέψεις που έχουν τεθεί πάνω στο τραπέζι αναμένεται να οριστικοποιηθούν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. «Τότε θα έχουμε feasibility για το τι θα κάνουμε με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας», είπε ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ.

Αναφορά έγινε και για τα ΕΛ.ΠΕ. στην οποία το ποσοστό του δημοσίου εξακολουθεί και θεωρείται από την Κομισιόν συναλλαγή προς ολοκλήρωση. Ο κ. Πολίτης εξήρε τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας, τα οποία προσδοκάται να αποτυπωθούν και στην τιμή της μετοχής της. Το κανονιστικό πλαίσιο εμποδίζει, όπως είπε, χρηματιστηριακή συναλλαγή, επομένως, η εναλλακτική λύση είναι η προκήρυξη διαγωνισμού για την προσέλκυση επενδυτή. Ωστόσο, η παρούσα συγκυρία εκτιμάται από το ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν ευνοεί μία τέτοια κίνηση.

Τέλος, προς κλείσιμο οδεύει και η οικονομική συναλλαγή με την Italgas για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι μετά τη διευθέτηση όλων των αναβλητικών αιρέσεων «από μέρα σε μέρα απομένει να καθορίσουμε την ημερομηνία», αν και όπως πρόσθεσε, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτό ως τον Σεπτέμβριο.

[ΠΗΓΗ: https://www.euro2day.gr/, της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, 14/7/2022]