ΛΑΡΚΟ: Για τις 26 Αυγούστου μετατίθεται η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών

Σε νέα αναβολή οδηγείται ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, καθώς μετά από απαίτηση των ενδιαφερομένων ως επικρατέστερη ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών καθορίζεται η 26η Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα παράταση αφορά και τις δύο παράλληλες διαγωνιστικές διαδικασίες, δηλαδή τόσο το διαγωνισμό που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για την μίσθωση του εργοστασίου όσο και εκείνον του ειδικού διαχειριστή, ο οποίος αφορά τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των λατομείων αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας.

Μετά από πολλές αναβολές και ενώ εκκρεμούσε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των σωματείων εργαζομένων κατά των ομαδικών απολύσεων, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών είχε προγραμματιστεί για τις 29 Ιουλίου. Πριν λίγες μέρες, το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα και έτσι άνοιξε και τυπικά ο δρόμος για τη διαχείριση του προσωπικού της εταιρείας που συνιστά ένα από τα μεγάλα αγκάθια για την ταλαίπωρη βιομηχανία νικελίου αλλά και για τους υποψήφιους μνηστήρες.

Το κόστος των αποζημιώσεων θα καλυφθεί από το δημόσιο και υπολογίζεται στο ύψος των 23 εκ. ευρώ. Από τους 1.060 εργαζόμενους υπολογίζεται ότι περίπου 400 θα παραμείνουν στην ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έως 5 μηνών μάξιμουμ, όσο δηλαδή θα παραταθεί και η ειδική διαχείριση. Από τους υπόλοιπους εργαζομένους, 100 εκτιμάται ότι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ενώ 150 αν και διαθέτουν τα αναγκαία ένσημα για τη συνταξιοδότηση τους, δεν πληρούν τα κριτήρια της ηλικίας.

Μεγάλο ζητούμενο του διαγωνισμού είναι το πραγματικό ενδιαφέρον για την ΛΑΡΚΟ, το οποίο δεν είναι σαφές και ξεκάθαρο καθώς οι ενδιαφερόμενοι ο ένας μετά τον άλλο εμφανίζονται να εγκαταλείπουν την ιδιωτικοποίηση.

Η εταιρεία Μυτιληναίος, η οποία από την αρχή του διαγωνισμού έβαζε πολλούς αστερίσκους είναι μία από αυτές που δεν θα προσέλθουν στο επόμενο στάδιο. Ερωτηματικά υπάρχουν και για τους ξένους μνηστήρες του διαγωνισμού και κυρίως για την Commodity & Mining Insight Ireland ενώ στο διαγωνισμό φαίνεται πως παραμένει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings AG.

[ΠΗΓΗ: https://sofokleous10.gr/, 26/7/2022]