Ζητούνται δεσμευτικές προσφορές για ΛΑΡΚΟ στις 29 Ιουλίου

Νέα ημερομηνία υποβολής προσφορών όρισαν ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικός Διαχειριστής, προσβλέποντας ότι οι επόμενες κινήσεις είναι καλυμμένες νομοθετικά για τον ανάδοχο. Εκκρεμότητα οι απολύσεις.

Μία ακόμη προσπάθεια καταβάλουν συντονισμένα ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικός Διαχειριστής για να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί πώλησης του συγκροτήματος της ΛΑΡΚΟ. Προς τούτο όρισαν τις 29 Ιουλίου ως ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου και την πώληση των μεταλλείων.

Ωστόσο, ακόμη εκκρεμεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν τα πέντε σωματεία της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να μπλοκάρουν τη διαδικασία των απολύσεων.

Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 17 Ιουνίου, με την Πρόεδρο της έδρας να εκδίδει μόνον προσωρινή διαταγή, σύμφωνα με την οποία απαγορεύθηκε να γίνουν μαζικές απολύσεις έως την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου. Έτσι, σχεδόν ένα μήνα μετά, το τι θα αποφασίσει τελικά το Πρωτοδικείο παραμένει ερωτηματικό.

Παρά την κρίσιμη αυτή εκκρεμότητα, ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικός Διαχειριστής αποφάσισαν να ορίσουν την παραπάνω ημερομηνία, προσβλέποντας στο γεγονός ότι είναι καλυμμένες νομοθετικά για τον ανάδοχο όλες οι επόμενες κινήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 97 του νέου Ν.4941/2022 (για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 16 Ιουνίου, προβλέπονται: οι απολύσεις όλων των εργαζομένων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, οι αποζημιώσεις τους, η επαναπρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για τη διατήρηση εν λειτουργία του συγκροτήματος κατά την παράδοση του στον επενδυτή, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για χρονικό διάστημα πέντε μηνών, όπως και η κατάρτιση από το υπουργείο Εργασίας ειδικών δράσεων και προγραμμάτων στα οποία θα ενταχθούν εργαζόμενοι άνω των 55 ετών, όπως και ευάλωτοι εργαζόμενοι που δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

«Έχουν μία σαφή εικόνα πλέον», τονίστηκε από πηγές με γνώση της όλης κατάστασης. Συνεπώς, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, ότι ακόμη κι αν το Πολυμελές Πρωτοδικείο αποφασίσει να συνεχιστούν οι ομαδικές διαπραγματεύσεις με τους συνδικαλιστές, η όποια καθυστέρηση δεν θα επηρεάσει την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και η διαδικασία θα προωθηθεί χωρίς άλλη αναβολή. Όπερ έδει δείξαι.

Στο ίδιο άρθρο του νόμου προβλέπεται, εξάλλου, η χρηματοδότηση της Ειδικής Διαχείρισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έως τις 31/12/2022 με ποσό που θα καλύπτει τη μισθοδοσία του προσωπικού και τις αποζημιώσεις. Το ποσό αυτό εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα είναι 7 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι δεν επαρκεί, όπως ανέφεραν στο Euro2day.gr αρμόδιες πηγές, ο Ειδικός Διαχειριστής προσανατολίζεται στο να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου, αν όχι στα τέλη του Ιουλίου, το αργότερο τον Αύγουστο. Στην περίπτωση αυτή οι πρώτοι που θα απολυθούν θα είναι όσοι απασχολούνται με εργολαβικές συμβάσεις, καθώς και εργολάβοι που συνεργάζονται με τη ΛΑΡΚΟ.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην τρέχουσα τελική φάση των δύο διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ έχουν προκριθεί, η Mytilineos, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG και η ιρλανδική εταιρία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.

Ποιος θα μείνει ως το τέλος μένει να φανεί σύντομα.

[ΠΗΓΗ: https://www.euro2day.gr/, της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, 12/7/2022]