Χαλκιδική: Γερμανός τουρίστας δώρισε όχημα πυρόσβεσης στον δήμο Πολυγύρου!

Γερμανός τουρίστας δώρισε όχημα πυρόσβεσης στον δήμο Πολυγύρου και τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης Χαλκιδικής. Μπορεί ο ίδιος να μην έχει ρίζες στη χώρα μας, ούτε να διαθέτει κατοικία στην όμορφη Χαλκιδική, ωστόσο, κάθε καλοκαίρι επιλέγει να κάνει μαζί με τη σύζυγο και τις δύο κόρες του τις διακοπές του στην περιοχή της Μεταμόρφωσης και αγαπάει τον τόπο αυτό όσο και οι ντόπιοι. 

Έτσι, όταν αντιλήφθηκε τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι κάτοικοι για να θωρακίσουν το χωριό τους κατά την αντιπυρική περίοδο, αποφάσισε να συνδράμει, δωρίζοντας ένα πυροσβεστικό όχημα, το οποίο εξοπλίστηκε μάλιστα με κονδύλια από τον δήμο στον οποίο διαμένει στη Γερμανία.

Η αρχή έγινε όταν ο Έρβιν Χάουσερ, ο οποίος διαμένει στη Γερμανία σε μια περιοχή μεταξύ Στουτγκάρδης και Φρανκφούρτης, έκανε κατά τη διάρκεια των διακοπών του περιπολίες με την εθελοντική ομάδα των κατοίκων της Μεταμόρφωσης και είδε την ανάγκη τους να προστατεύσουν τον τόπο τους. «Κάθε καλοκαίρι, αυτή είναι η αγωνία μας. Έτσι, όταν βλέπαμε πέρυσι τις φωτιές στην Αθήνα, οπότε και όλα τα μέσα πυρόσβεσης έφευγαν στα νότια της χώρας, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια ομάδα εθελοντών και κάναμε περιπολίες τη νύχτα στο δάσος» αναφέρει η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μεταμόρφωσης, η κα Χαρούλα Τσινά. Μιλώντας στην εκπομπή «Check in στα γεγονότα» της TV100 και τη Βάσω Λυκουρίνου, η κα Τσινά σημείωσε: «Οι αγρότες της περιοχής μαζί με αγροτικά τους μηχανήματα και άλλους κατοίκους, κάθε βράδυ για περίπου έναν μήνα οργώναμε βουνά και παρακολουθούσαμε όλη τη νύχτα τα φαινόμενα σε συνεργασία με την πυροσβεστική. Ήρθαν παιδιά από 15 ετών μέχρι και 60-65 ετών, με δικά τους μέσα κι έκαναν ολονύχτιες περιπολίες. Επικοινωνούσαμε με κινητά όλη τη νύχτα κι αν βλέπαμε κάτι παράξενο, ειδοποιούσαμε την πυροσβεστική. Αυτή την προσπάθεια είδε και ο κ. Χάουσερ και αφού κατάλαβε ότι είναι δύσκολο να αποκτήσουμε εξοπλισμό, προχώρησε σε αυτή τη δωρεά.».

Η αγάπη της οικογένειας για τη Μεταμόρφωση

Ο ίδιος ο κ. Χάουσερ, στο σημείωμα που συνόδευε τη δωρεά του, αναφερόταν στη σχέση του με τον τόπο αλλά και με τον κ. Ανδρέα Χατζηιωακειμίδη, διευθυντή ξενοδοχείου στην περιοχή: “Στις 02.08.2011 η οικογένεια μου και εγώ επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά το ξενοδοχείο Blue Dolphin στην Μεταμόρφωση. Οι δύο κόρες μου ήταν τότε σε μία μικρή ηλικία. Από την πρώτη στιγμή μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι γίναμε δεκτοί ως μέλη μίας μεγάλης οικογένειας. Νιώσαμε ευπρόσδεκτοι και ήμασταν ευπρόσδεκτοι. Αυτό δεν ήταν αυτονόητο στις μέρες μας, ειδικά με τα παιδιά. Από τότε επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο το ξενοδοχείο για να περάσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Το ξενοδοχείο αλλά και το χωριό έγιναν για μας μία δεύτερη πατρίδα, αγαπάμε την χώρα και τους κατοίκους.

Μετά από πολλά χρόνια επίσκεψης συνειδητοποιήσαμε τον μεγάλο κίνδυνο της φωτιάς που υπάρχει στην περιοχή. Η μεγάλη συνειδητοποίηση ήρθε το 2021 όταν οι φωτιές έπληξαν τόσο πολύ την Ελλάδα που υπήρξε βοήθεια και από άλλες χώρες.

Η όλη κατάσταση στην Ελλάδα, ειδικά στην Μεταμόρφωση και η καταπληκτική δουλειά της εθελοντικής πολιτοφυλακής μας έβαλε σε σκέψεις και πήραμε την απόφαση να κάνουμε κάτι για το χωριό και τους κατοίκους του. Αφού επιστρέψαμε από τις καλοκαιρινές διακοπές μας ξεκινήσαμε την δουλειά για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την απόφαση. Κατορθώσαμε μετά από μερικούς μήνες να αγοράσουμε αυτό το πυροσβεστικό όχημα της εθελοντικής Πυροσβεστικής της πόλης Walldorf μαζί με τον εξοπλισμό του και να το δωρίσουμε στο χωριό Μεταμόρφωση ώστε να βοηθήσει λίγο την σκληρή δουλειά των εθελοντών και να φέρει μία επιπλέων ασφάλεια στους κατοίκους. Το να μπορέσουμε να δωρίσουμε αυτό το όχημα στο χωριό Μεταμόρφωση ήταν για την οικογένεια μου και εμένα ανάγκη και ευχαρίστηση μας”.

Οι περιπολίες συνεχίζονται

Η φετινή είναι η δεύτερη χρονιά κατά την οποία οι εθελοντές θα βγουν και πάλι για περιπολίες στους δρόμους και ήδη εκπαιδεύονται για να είναι έτοιμοι για τις ημέρες κατά τις οποίες η Χαλκιδική θα βρίσκεται στο κόκκινο. «Εξελίσσουμε το πρόγραμμα εκπαίδευσης. Αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε ασυρμάτους και θα είμαστε καλύτερα οργανωμένοι, ενώ εκπαιδευόμαστε για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το πυροσβεστικό όχημα που δώρισε ο κ. Χάουζερ στον δήμο Πολυγύρου. Λόγω της προσπάθειας που είδε ότι κάνουμε, μας έκανε αυτό το σπουδαίο δώρο και τον ευχαριστούμε» τόνισε η κα Τσινά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το δώρο του έπιασε τόπο, ωστόσο, αυτό που ευχόμαστε όλοι είναι να είναι αχρείαστο!

[ΠΗΓΗ: https://timeforgoodnews.gr/, από www.thestival.gr, 9/6/2022]