Οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα Ουρανίου

Το ουράνιο είναι ένα πολύ σημαντικό εμπόρευμα για τον ενεργειακό τομέα, και είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα. Οι εξορυκτικοί πόροι ουρανίου παρέχουν το βασικό καύσιμο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας τα τελευταία 60 χρόνια και σήμερα η πυρηνική ενέργεια εξυπηρετεί το 10% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παγκόσμια ζήτηση ουρανίου θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, και θα είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει θετικά την τιμή του ουρανίου. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση (WNA), περισσότεροι από 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες βρίσκονται υπό κατασκευή σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, ενώ προγραμματίζονται επίσης σημαντικές αυξήσεις της χωρητικότητας σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Η παγκόσμια παραγωγή ουρανίου το 2019 έφτασε τους 53.656 τόνους U3O8. Οι πέντε κορυφαίες χώρες παραγωγής ουρανίου στον κόσμο είναι το Καζακστάν, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ναμίμπια και ο Νίγηρας, οι οποίες προσφέρουν την συντριπτική πλειονότητα αυτής της παραγωγής.

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου είναι οι παρακάτω:

Αποθέματα Ουρανίου στην Αυστραλία

Πόροι ουρανίου: 1.692.700 τόνοι (28% των παγκόσμιων πόρων ουρανίου) Ενώ η Αυστραλία κατατάσσεται τρίτη στην παγκόσμια παραγωγή ουρανίου, πίσω από το Καζακστάν και τον Καναδά, κατέχει το στέμμα για τους μεγαλύτερους πόρους ουρανίου στον κόσμο. Το κόσμημα της Αυστραλίας είναι το Olympic Dam, η μεγαλύτερη γνωστή ενιαία κατάθεση ουρανίου στον κόσμο. Άλλες σημαντικές αποθέσεις ουρανίου στη χώρα περιλαμβάνουν τα Ranger, Beverley και Four Mile. Η παραγωγή στο ορυχείο ουρανίου Ranger, που ανήκει στην Energy Resources της Αυστραλίας (ASX: ERA, OTC Pink: EGRAF), αναμένεται να σταματήσει το 2021 λόγω του υψηλού κόστους εξόρυξης και των χαμηλών τιμών ουρανίου.

Το υψηλό κόστος εξόρυξης και πολιτικά ζητήματα δεν βοηθούν στο να αυξήσει η Αυστραλία την παραγωγή ουρανίου παρά τα τεράστια αποθέματα της. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας έβαλε τα φρένα σε οποιαδήποτε νέα εγχώρια έγκριση έργων εξόρυξης ουρανίου, αν και επέτρεψε να προχωρήσουν τα υπάρχοντα έργα. Επιπλέον, ενώ η περιορισμένη δραστηριότητα εξόρυξης ουρανίου επιτρέπεται στην Αυστραλία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιτίθεται στην πυρηνική ενέργεια.

Αποθέματα Ουρανίου στο Καζακστάν

Πόροι ουρανίου: 906.800 τόνοι (15% των παγκόσμιων πόρων ουρανίου) Έχοντας σχεδόν το μισό της παγκόσμιας προσφοράς ουρανίου, το Καζακστάν κατατάσσεται πρώτο στην παγκόσμια παραγωγή ουρανίου. Η εθνική εταιρεία εξόρυξης ουρανίου του Καζακστάν, η Kazatomprom, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ουρανίου στον κόσμο. Ωστόσο, η χώρα της Κεντρικής Ασίας έρχεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τα αποθέματα ουρανίου.

Το Καζακστάν δεν διαθέτει εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και τουλάχιστον το 69% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από άνθρακα, ενώ το υπόλοιπο τροφοδοτείται από φυσικό αέριο (19%), υδροηλεκτρικό (11%) και αιολικό (1%). Ωστόσο, το σχέδιο ενεργειακής ανάπτυξης της κυβέρνησης του Καζακστάν προβλέπει μεγάλες αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα που θα περιλαμβάνει το 4,5% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική ενέργεια και το 10% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Το Καζακστάν κατασκευάζει ήδη δύο πυρηνικούς σταθμούς.

Αποθέματα Ουρανίου στον Καναδά

Πόροι ουρανίου: 564.900 τόνοι (9% των παγκόσμιων πόρων ουρανίου) Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου, ο Καναδάς είναι ο τρίτος μεγαλύτερος από την άποψη των αποθεμάτων ουρανίου. Η χώρα της Βόρειας Αμερικής φιλοξενεί τα δύο κορυφαία μεταλλεία ουρανίου: Cameco’s (TSX: CCO, NYSE: CCJ) Cigar Lake και McArthur River. Μαζί, κάνουν την επαρχία του Σασκάτσουαν διεθνή ηγέτη στον τομέα του ουρανίου. Η λεκάνη Athabasca του Σασκάτσουαν είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τις υψηλότερης ποιότητας αποθέσεις ουρανίου στον πλανήτη.

Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει περίπου το 15% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του Καναδά. Η πυρηνική υποδομή της χώρας περιλαμβάνει πέντε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και 22 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η παροχή αξιόπιστης ηλεκτρικής ενέργειας στις απομακρυσμένες περιοχές του Καναδά αποτελεί σημαντική πρόκληση. Ωστόσο, η νέα τεχνολογία αντιδραστήρων, όπως οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες έχουν τη δυνατότητα παροχής ισχύος σε μικρότερα ηλεκτρικά δίκτυα ή σε απομακρυσμένες περιοχές εκτός του εθνικού δικτύου.

Αποθέματα Ουρανίου στην Ρωσία

Πόροι ουρανίου: 486.000 τόνοι (8% των παγκόσμιων πόρων ουρανίου) Η Ρωσία διαθέτει πληθώρα ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του 8% του γνωστού ουρανίου στον κόσμο. Η πλειονότητα της εγχώριας παραγωγής ουρανίου της Ρωσίας προέρχεται από τη Rosatom, θυγατρική της ARMZ Uranium Holding, η οποία κατέχει το υπόγειο ορυχείο Priargunsky και αναπτύσσει τα αποθέματα του Vershinnoye στη Νότια Σιβηρία.

Για να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες, η κυβέρνηση της Ρωσίας επιθυμεί να αυξήσει την εξόρυξη ουρανίου και να αυξήσει την παραγωγή ουρανίου της τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με το WNA, η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 18% του ενεργειακού μίγματος της Ρωσίας. Επί του παρόντος, η χώρα διαθέτει 38 πυρηνικούς αντιδραστήρες που παράγουν 28.578 μεγαβάτ ηλεκτρικό, με επιπλέον 21 μονάδες να έχουν προγραμματιστεί για τα επόμενα χρόνια ενώ έχει προταθεί η δημιουργία άλλων 23 μονάδων σε βάθος δεκαετίας.

Αποθέματα Ουρανίου στην Ναμίμπια

Πόροι ουρανίου: 448.300 τόνοι (7% των παγκόσμιων πόρων ουρανίου) Η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ουρανίου στον κόσμο, η Ναμίμπια έρχεται στην πέμπτη θέση με τις κορυφαίες χώρες ουρανίου στα αποθεματικά. Το ορυχείο Langer Heinrich του αφρικανικού έθνους, που ανήκει στην Paladin Energy (ASX: PDN, OTC Pink: PALAF) και το ορυχείο Rössing, που ανήκει στην πλειοψηφία του στην εταιρεία Rio Tinto (NYSE: RIO, ASX: RIO, LSE: RIO), είναι ικανά να παράγουν 10% της παγκόσμιας παραγωγής ουρανίου.

Σημαντικά κοιτάσματα ουρανίου στη Ναμίμπια είναι επίσης το Trekkopje, κοντά στο Rössing και ανήκει στο Orano (πρώην Areva), και το ορυχείο ουρανίου παγκόσμιας κλάσης Husab. Η κυβέρνηση της Ναμίμπια υποστηρίζει την επέκτασης της βιομηχανίας εξόρυξης ουρανίου της χώρας. Ενώ δεν υπάρχουν πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας στη Ναμίμπια, υπάρχουν σχέδια για μια εθνική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας.

[ΠΗΓΗ: https://peripteron.eu/, 20/4/2022]